Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Černochův syn má nový flek: Exposlanec bude po úspěchu za ODS šéfem asociace poradců

Autor: ČTK, simao - 
20. prosince 2018
12:42

V čele České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování (ČASF) koncem roku skončí po deseti letech Jiří Šindelář a ve funkci výkonného ředitele jej nahradí bývalý poslanec Marek Černoch (49). Známá tvář Sněmovny vedle toho letos uspěla i v komunálních volbách v Hostivici. Syn zesnulého zpěváka Karla Černocha se tam stal zastupitelem a členem kontrolního výboru. Jeho někdejší spojení s Úsvitem je však minulostí, uspěl v barvách ODS.

Černoch zahájil kariéru v několika rádiích jako moderátor a později ředitel programu Rádia Hey. Jeho otec, zpěvák Karel Černoch, zemřel 27. prosince 2007. Po hudební stránce zaujal Černocův syn i v době, kdy 17. listopadu 2015 stanul na jednom pódiu s prezidentem Milošem Zemanem (či islamofobem Martinem Konvičkou) na Albertově a na pietní akci zapěl státní hymnu.

Marek Černoch si 17. listopadu 2015 zazpíval na Albertově hymnu Marek Černoch si 17. listopadu 2015 zazpíval na Albertově hymnu | ČTK

Poslancem Parlamentu ČR za Úsvit byl od října 2013 do října 2017, předsedal poslaneckému klubu. Byl členem ústavně právního výboru, výboru evropských záležitostí a členem delegace Rady Evropy.

V Hostivici v barvách ODS

Černoch byl v Úsvitu jedním z těch, jenž se postavili Tomiovi Okamurovi a ten odešel ze strany pryč (a založil SPD). Letos v komunálních volbách se syn Karla Černocha pokusil oslovit voliče v barvách ODS. „Chci se aktivně podílet na chodu nejen státu, ale i naší obce. Po krátkém přemýšlení jsem proto vstoupil do ODS,“ uvedl Černoch před volbami pro Blesk Zprávy a dodal: „ODS pro mě znamená záruku odpovědnosti“.

V Hostivici, kterou „proslavila“ kauza jiného bývalého politika Davida Ratha, se ucházel o křeslo v zastupitelstvu coby čtyřka ODS, preferenční hlasy z něj udělaly jediného zvoleného kandidáta občanských demokratů. Stal se též předsedou kontrolního výboru.

Svědčil u soudu s okamurovcem Staníkem

Černoch nedávno svědčil i u soudu s bývalým tajemníkem SPD Jaroslavem Staníkem, který čelí žalobě kvůli údajným nenávistným výrokům na adresu homosexuálů, Romů či židů, kterých se měl dopustit loni v říjnu ve sněmovní restauraci. Hanlivé výroky z úst Staníka u soudu exposlanec Černoch potvrdil. Uvedl, že v restauraci byl a že Staníkova slova slyšel. Celý kontext si nepamatuje, pouze to, že se politici hádali.

Černoch v minulosti vystudoval školu pro dopravní piloty a po dokončení létal na letounech B737 a byl lektorem teoretické výuky začínajících dopravních pilotů. Později pracoval ve finančním zprostředkování a poradenství.

Marek Černoch je nejen exposlanec, ale i dopravní pilot Marek Černoch je nejen exposlanec, ale i dopravní pilot | archiv Marek Černoch

Nyní čeká Černocha nová výzva. Česká asociace společností finančního poradenství a zprostředkování vznikla v červnu 2018 spojením dvou samostatných profesních sdružení působících ve finančním zprostředkování a poradenství.

ČASF reprezentuje trh finančního poradenství při tvorbě nové legislativy a regulace. Jde o sdružení, které s celkovým počtem 25 řádných členů a tří členů přidružených zastupuje drtivou většinu finančních poradců a zprostředkovatelů v ČR.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa