Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Paroubek se u půjčených milionů nevyhne dani, tvrdí experti. Kolik expremiér zaplatí?

Autor: nkov - 
14. září 2018
11:33

3,5 milionu, které obdržel Jiří Paroubek ve formě půjčky od svého přítele, podnikatele Petra Michka, bude muset bývalý premiér zdanit. Poté, co měla celá částka spolu s dalšími úsporami zmizet ze sejfu, oznámil Paroubek, že si půjčku u podnikatele odpracuje finančním poradenstvím. Podle expertů se ale ani tak nevyhne dani, jejíž výše se bude odvíjet od formy pracovního poměru, který mezi sebou Paroubek a Michek uzavřou.

Podle deníku Lidové noviny by daň z odpuštěného dluhu činila 15 procent z částky, tedy celkem 525 000 korun. V případě, že by si však Paroubek půjčku odpracoval, má stále povinnost z platu odvést daň. „Je to naprosto stejné, jako kdyby mu dal hotovost za odvedenou práci. Danilo by se to ve chvíli, kdy by tu hotovost dostal,“ řekl pro LN daňový expert Jan Čapek.

Paroubek daňovou povinnost na dotaz LN zpočátku odmítal. „Já si z poradenství nevydělám ani korunu, takže žádná daňová povinnost není,“ sdělil pro LN. Později se však nechal slyšet, že „stát nezůstane opominut, určitě to dobře vyřešíme.“

Bývalý premiér za ČSSD Jiří Paroubek si v roce 2016 společně s bývalou manželkou Petrou půjčil 3,5 milionu od svého blízkého přítele Petra Michka. Obnos následně uložil v trezoru. Podle Paroubka byla celá částka určená na společné podnikání. Peníze ale ze sejfu údajně zmizely. Michek chtěl původně peníze vrátit, nyní už je ale nevymáhá. Paroubek řekl, že si u něj půjčku odpracuje.

Na dotaz Blesk Zpráv Paroubek řekl, že člověkem, který vstoupil do bankovního sejfu, mohla být jeho žena Petra. Podle Paroubka jsou peníze ve společném jmění manželů.

Trestní oznámení Paroubek zatím na nikoho nepodal. Zmizelé finance bude chtít expremiér řešit podle svých slov v rámci řízení o společném jmění manželů při rozvodu. V bankovním sejfu prý bylo dohromady 5 milionů korun - podle Paroubka zmizely všechny peníze. „Jeden z nás ty peníze vzal, ale já to nebyl,“ prohodil už dříve Paroubek.

bjuno ( 14. září 2018 17:40 )

A co má tvůj příspěvek společné z Paroubtkem? Tak to dodaníš????

cococo ( 14. září 2018 17:31 )

To si Jyrka naběhl na vidle Chtěl snížit podíl v majetkovém vyrovnání a teď za to zaplatí státu. A aby mohl splatit daň, půjčíme mu. Ale doufejme, že i tohle zdaní.

lambrika ( 14. září 2018 17:23 )

V bance v trezoru měl 3,5 mil.korun. A jeho manželka mu je vybrala a nechala tam jenom 50 kč.Asi ty mince tam měl v pytli .Běžně se dávají do trezoru padesáti koruny.

lynx ( 14. září 2018 13:47 )

Zapoměl jsem dodat. Všechny informace z veřejných zdrojů !!!

lynx ( 14. září 2018 13:45 )

Já bych tedy rád věřil tomu, že se Paroubek za ty "půjčené peníze nevyhne base. Zatím vše vypadá na tzv. pozitivní diskriminaci. Cikán, který byl shodou okolností českým premiérem požívá blahosklonné ochrany ze strany PČR, kterou absolutně nezajímá původ jeho peněz (stejně tak ji nezajímá původ peněz Sobotky a Grosse), zatímco "neromský" premiér Nečas je potahován soudy a přitom jeho největším proviněním bylo to, že u Putina vyjádřil neurčitou podporu pro ruskou dostavbu Temelína.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa