Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Židy a Romy posílal do plynu. „Špičkovali jsme se,“ hájí se u soudu extajemník SPD

Autor: ČTK, nkov - 
13. prosince 2018
12:00

Bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 1 odmítl obžalobu, která ho viní z nenávistných výroků vůči homosexuálům, Romům či židům. Uvedl, že ve sněmovní restauraci loni v říjnu zapíjel volební úspěch své strany. Bavil se s ostatními politiky také o menšinách, ale nehaněl je, řekl.

Obžaloba viní Staníka z trestných činů podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Podle státní zástupkyně Zuzany Beňové bývalý tajemník SPD 24. října večer ve Sněmovně například uvedl, že „buzeranti a lesby jsou nemoc, a měli by se střílet již po narození“. Homosexuálové, Romové a židé by se měli posílat do plynu, řekl podle obžaloby.

„Je to vykonstruovaná kauza s cílem poškodit SPD,“ prohlásil Staník. Bývalý člen SPD řekl, že se v restauraci naopk bránil slovním útokům ostatních poslanců či jejich asistentů, kteří tvrdili, že SPD jsou rasisté. Výroky podle něj mohly z jeho úst zaznít, ale v úplně jiném kontextu a v jiném vyznění.

Staník uvedl, že v restauraci večeřel s poslancem SPD Jaroslavem Holíkem a zapíjel volební úspěch své strany. Byl pod vlivem alkoholu a dobíral si končící poslance z jiných stran, kteří v loňských volbách neuspěli. „Byla to taková hospodská debata, kdy jsme se špičkovali,“ řekl u soudu Staník. Dodal, že i ostatní politici byli opilí.

Marksovou má za marxistku

Hanlivé výroky z úst bývalého tajemníka SPD potvrdil u soudu někdejší poslanec Marek Černoch (Úsvit). Uvedl, že v restauraci byl a že Staníkova slova slyšel. Celý kontext si nepamatuje, pouze to, že se politici hádali. Podobně vypovídal i někdejší poslanec Martin Lank (Úsvit), který si ale přesná slova nepamatuje.

Bývalá ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) pak popsala, že ji v průběhu večera Staník oslovoval jako Marxovou-Engelsovou. „To ale není ani první, ani poslední,“ uvedla. Výroky neslyšela, pouze se o nich dozvěděla zprostředkovaně.

Soudkyně Helena Králová již Staníka na konci července potrestala roční podmínkou s dvouletým odkladem, měl také zaplatit 70.000 korun jako pokutu. Staník však s trestním příkazem nesouhlasil, soudkyně proto musela nařídit hlavní líčení.

Staník byl tajemníkem SPD a asistentem Holíka. V asistentské funkci Staník na přelomu loňského listopadu a prosince skončil, protože byl podle poslance Holíka příliš vytížen jako tajemník. Předseda SPD Tomio Okamura následně uvedl, že Staník už není členem, ani tajemníkem hnutí.

Video  Bývalého tajemníka od Okamury stíhá policie. Posílal židy a gaye do plynu  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa