Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Novopečený otec v boji o křeslo šéfa STAN: Rakušan bude o Vánocích doma „žehlit“

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, simao - 
19. prosince 2018
05:05

Česká politika se může příští rok proměnit, strany a hnutí čeká maraton sjezdů a sněmů, na kterých budou volit vedení. Jednou z nich jsou i Starostové a nezávislí, kteří mají ve Sněmovně nejmenší klub. Petr Gazdík odchází z jeho čela předčasně. Těsně před evropskými volbami chce dle svých slov Starostům umožnit, aby nabrali nový, svěží vítr. O křeslo nového předsedy se bude chtít v dubnu poprat současný místopředseda hnutí, poslanec a starosta Kolína Vít Rakušan. Blesk Zprávám řekl, že pokud by uspěl, musel by se některé z funkcí vzdát a především si bude muset podle svých slov napravit reputaci doma.

Petr Gazdík oznámil, že v dubnu skončí jako předseda hnutí STAN. Byl to krok koordinovaný, nebo vás překvapil?

Jako jeho snad nejbližší spolupracovník, pokud mohu být domýšlivý, ty informace o tom, že uvažoval o takovém kroku, jsem samozřejmě měl. Tu věc Petr Gazdík rozhodně nedělal jako nějakou sólo akci a my ji jen komentovali. Nicméně v kontextu hnutí STAN jeho působení a řekněme z nějaké jeho osobní únavy v tom, že myslí na hnutí jako celek, tomu rozhodnutí rozumím a překvapení, to, že oznámil konec, to pro mě samozřejmě nebylo.

O vás se mluví jako o možném nástupci Petra Gazdíka. Zvednete tu hozenou rukavici?

Jednoznačná odpověď. Zvednu. Tu rukavici zvednu, ale je potřeba říci, že my skutečně subsidiaritu a ten růst zespoda máme velmi silné, to znamená, že budu muset dostávat i nominace od krajských výborů, budu muset dostat primárně nominace od svého krajského výboru, což je ten středočeský, a potom se budu muset ucházet o nějakou podporu po celé republice – to znamená objet krajské výbory. A představit jim svoji představu směřování hnutí a vysvětlit jim, proč jsem ochoten tu rukavici zvednout. Ale, a to bych chtěl zcela vážně říct, že bych byl velmi nerad, kdybych byl jediným kandidátem. Já takové situace nemám rád a to naše hnutí je skutečně plné velmi silných osobností a vidím velmi mnoho těch, kteří by to dělali dobře, a i mnoho těch, se kterými bych já jako člen, poslanec, popřípadě člen předsednictva, neměl žádný problém.

Předpokládáte tedy, že těch kandidátů na předsedu bude nakonec po Petru Gazdíkovi víc?

Doufám v to a myslím si, že se určitě ještě někdo objeví. Nikdy jsme nebyli stranou, nebo hnutím jednoho muže, i když Petr Gazdík minule žádného protikandidáta na předsednickou funkci neměl, tak třeba do předsednictva jsme vždy měli výrazný přetlak uchazečů. Myslím, že by bylo sympatické, kdybychom ukázali, že se spolu nějaké dvě ne úplně diametrálně odlišné vize o směřování hnutí utkají. To by hnutí jednoznačně prospělo.

A koho si dovedete představit, že by o to předsednické křeslo mohl ještě zabojovat?

Vynikajícím předsedou by byl jistě i Jan Farský, který předvedl svou obrovskou roli v parlamentních volbách…

Nicméně ale pohořel v těch komunálních…

Jak se to vezme. On byl na osmém místě kandidátky a jeden člověk ho přeskočil. A ve volbách získali právě těch osm mandátů. Takže bych neřekl, že to bylo nějaké úplné vyhoření, naopak v těch sněmovních volbách uspěl výrazně. Naopak si myslím, že je to takový klidný člověk, který je schopný hledat konsenzus možného, to znamená, že je někdy možná méně výbušný, než jsem například já, ale vidím tady i jiné osobnosti. Je tady konkrétně starosta Dolních Břežan Věslav Michalik, který sice přímo ambice vést celé hnutí neměl, ale každopádně by to zvládal. A vidím také celou řadu dalších lidí, kteří třeba ještě nejsou celorepublikově tak známí, ale v rámci hnutí mají velmi silné slovo.

Pokud byste byl zvolený, jakým směrem byste chtěl hnutí STAN vést, jaká je ta vaše vize?

Chtěl bych vytvořit silné středové hnutí, které se opírá o liberálního voliče, chtěl bych takové hnutí, které je jasně definováno ne nekriticky, ale kriticky proevropské, jako hnutí, které si představuje Evropu regionů. To znamená Evropu, kde budou slyšet i regiony a města a obce a budou mít vliv na rozhodování. Chtěl bych hnutí, které jednoznačně odmítá jakýkoli populismus a jednoznačně například říká, že máme být členy severoatlantické aliance, protože to je v zájmu naší bezpečnosti. Chtěl bych představit vizi, která nabízí lokální bezpečnost a připravenost na to, že může přijít nějaká krizová situace – nicméně nestrašit společnost, ale spíše se orientovat na to, abychom byli připraveni. Chtěl bych také hnutí, které se bude věnovat vzdělávacímu systému, a to tak, že o tom nebude jen mluvit. Podobně jako Finsko a Estonsko, které se pustily do kompletní reformy školství, a v neposlední řadě chci také hnutí, které bude rozpočtově zodpovědné a nebude prožírat naše zdroje, které jsou na úkor dalších generací. Jako starostové známe reálné problémy společnosti – nepřišli jsme z firem a nezkoušíme stát řídit jako firmu. Přišli jsme z míst, kde se stát reálně řídí.

Mělo by to být svébytné hnutí, nebo byste ho rád viděl pod hlavičkou s jinými stranami a uskupeními?

Myslím, že to má být svébytné hnutí, které má integrační potenciál. Ta naše značka je silná, je dobře zapsaná, má vlastní poslanecký klub, vlastní senátorský klub, na rozdíl od jiných politických stran jsme zastoupeni na všech úrovních politiky – od výrazného zastoupení v komunální politice, ze které jsme vyrostli, máme silné zastoupení v krajských samosprávách, takže pokud by někdo na té scéně chtěl být nějaký subjekt, který je schopen integrovat, tak jsme to prostě my. Na rozdíl od některých stran, které se orientují třeba jen na hlavní město nebo jiná velká města.

A do evropských voleb příští rok v květnu byste chtěli jít samostatně, nebo v rámci kandidátky s jinými stranami?

Právě tady bychom chtěli sehrát nějakou tu integrační roli. Minimálně bychom oslovili, což určitě víte, jak KDU-ČSL, tak regionální sdružení, tak třeba TOP 09, zda s námi chtějí spolupracovat. V každém případě chceme být při tom případném „spojení“ dominantní silou – chceme být prostě Starostové a nezávislí – tedy STAN s ostatními dalšími stranami, od kterých už nějaké vyjádření máme, nebo na něj ještě čekáme, tak aby volič dostal jasnou zprávu, že jsou tu subjekty, které jsou schopné se před evropskými volbami dohodnout.

KDU-ČSL už to spojenectví ale přeci odmítla.

Ano, to máte pravdu – ale máme tu silné regionální uskupení – jak v regionech, tak i v Praze, kde zvítězili zajímaví kandidáti mimo proud těch hlavních stran, a my se proto budeme snažit vytvořit silnou proevropskou integrační kandidátku pod hlavičkou STAN.

Pokud byste v dubnu ve své kandidatuře uspěl, tak byste byl předsedou hnutí, poslancem a také starostou středočeského Kolína. Skutečně by se to vše dalo skloubit, nebo byste volil mezi některou z těchto funkcí?

Téměř jistě bych musel volit, protože pokud bych byl předsedou, musel bych postupovat odpovědně, ale konkrétně jak zvolím, to bych řekl delegátům sněmu a v každém případě to sdělím až ve chvíli, pokud budu mít vůbec nějaké nominace. Myslím si, že teď by to bylo předčasné a nebylo by to fér vůči ostatním lidem, že bych někde vyvolával nějaká očekávání nebo špatné pocity.

Ale předpokládám, že jako předseda sněmovního hnutí byste byl raději v Poslanecké sněmovně?

Raději není to správné slovo. Skutečně to ale nechme až na to, jak dopadne dubnový sněm.

A jak byste novou funkci zvládal skloubit také s rolí otce?

To je asi ta nejbolestivější otázka mého současného života. Už teď se snažím maximálně, ale kdybyste se zeptal mé milé ženy, tak by vám určitě řekla, že ideální to není. Takže alespoň o vánočních svátcích se pokusím ten týden být zcela vzorným otcem, který rezignuje na ostatní životní aktivity, aby si trochu vylepšil pošramocenou pověst doma.

Video  Porod v době voleb (2017): Kandidát do Sněmovny Vít Rakušan už o jedno dítě přišel  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Jaká role by měla, nebo mohla podle vás připadnout odcházejícímu předsedovi Petru Gazdíkovi v rámci hnutí STAN?

Při stálé podpoře Petra Gazdíka v rámci hnutí jakákoliv, o kterou si řekne. Ještě jednou bych chtěl říct, byť to teď asi není pravděpodobné, ale kdyby kdykoliv Petr Gazdík to své rozhodnutí změnil a chtěl být nadále předsedou, nebo si chtěl například nechat potvrdit svůj mandát, i když to teď, jak znovu říká, pravděpodobné není, tak já jeho protikandidátem nikdy nebudu. Do těch nejvyšších pater našeho hnutí jsem šel s tím, že – a to jsem na našem posledním sněmu řekl, že budu krýt Petrovi záda a rozhodně nebudu ten, kdo mu bude podrážet nohy, a to stoprocentně i nadále platí. Pokud si Petr Gazdík řekne o to, že chce být zvolen do předsednictva, nebo třeba i do role místopředsedy, tak můj hlas každopádně mít bude.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 19. prosince 2018 12:57 )

Rakušan je velmi dobrým starostou, ale nechápu jeho mocenské choutky a některé jeho kroky ve "vysoké" politice. Kdyby se takto choval v Kolíně, tak by tam rozhodně neměl takové úspěchy jako nyní.

irena.toledo ( 19. prosince 2018 09:45 )

To miminko lituji, bude po tatínkovi, jeho STAN moc chytrosti nepobral.

pavel11 ( 19. prosince 2018 09:08 )

Rakušan křivák,humus politiky jako Gazdík,Farský to tam nemáte rovné,nekřivené pěteře,Nevolitelný !!!!

snehulak ( 19. prosince 2018 08:42 )

Profláknutý Gazdík bude nahrazen. V sesterské TOPce to zkusili, ale výsledek - pád nezastavili.

kosmonaut ( 19. prosince 2018 07:04 )

Trafika to myslím nebude.Aby to nebyla tabáková fabrika v Bruselu.Volby budou v květnu a už by měl rozjet předvolební sliby,jak bude v Bruselu hájit zájmy našich obyvatel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa