Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Tu rukavici zvednu.“ Gazdíka chce u Starostů nahradit starosta Kolína Rakušan

Autor: Jakub Veinlich - 
18. prosince 2018
14:16

Sněmovní hnutí Starostů a nezávislých čeká na jaře výměna lídra. Dosavadní předseda Petr Gazdík plánuje skončit o rok dřív, než mu vyprší mandát. O jeho křeslo si řekne dosavadní první místopředseda hnutí, poslanec a starosta Kolína Vít Rakušan. Volební sněm hnutí STAN má být v dubnu, tedy těsně před evropskými volbami.

„Jednoznačná odpověď, tu rukavici zvednu,“ řekl Vít Rakušan Blesk Zprávám těsně před úterním zasedáním celorepublikového výboru hnutí Starostů a nezávislých, na kterém Petr Gazdík členům hnutí potvrdil svůj odchod. Mandát chce složit 13. dubna. 

„Jako jeho snad nejbližší spolupracovník, pokud mohu být domýšlivý, ty informace o tom, že uvažoval o takovém kroku, jsem samozřejmě měl,“ prozradil Rakušan.

Sám chce kvůli své kandidatuře na předsedu sněmovního hnutí objet všechny kraje. „Za sebe bych chtěl zcela jednoznačně říct, že jsem s Petrem Gazdíkem jako s předsedou spokojený, takže možná k nevíře ostatních jsem byl i já ten, který mu říkal spoustu argumentů pro to, aby to nedělal,“ popsal adept na lídra Starostů. Hnutí loni ve volbách získalo 5,18 % hlasů a má šest poslanců.

Rakušan věří v soupeře. Postaví se mu Farský?

Dosavadní předseda hnutí Gazdík byl v minulém volebním období jedním z místopředsedů Poslanecké sněmovny. Nyní je nejen poslancem, ale také radním zlínského kraje pro školství a také místostarostou Suché Lozi.

„Doufám v to a myslím si, že se určitě ještě někdo objeví. Nikdy jsme nebyli stranou nebo hnutím jednoho muže,“ věří v další protikandidáty na předsednické křeslo hnutí STAN Rakušan.

„Myslím, že by bylo sympatické, kdybychom ukázali, že se spolu nějaké dvě ne úplně diametrálně odlišné vize o směřování hnutí utkají. To by hnutí jednoznačně prospělo,“ doplnil a přidal také jména možných soupeřů.

Jedním z nich by podle Rakušana mohl být například Jan Farský, který je v současné době předsedou Poslaneckého klubu hnutí STAN. A který vedl hnutí jako republiková tvář v loňských volbách do Poslanecké sněmovny. Jako dalšího z možných kandidátů Rakušan vidí například starostu Dolních Břežan Věslava Michalika.

„Kdyby kdykoliv Petr Gazdík to své rozhodnutí změnil a chtěl zůstat předsedou, nebo by si chtěl nechat potvrdit mandát, i když to teď asi pravděpodobné není, tak já jeho proti kandidátem nikdy nebudu,“ uzavřel Rakušan, který doufá, že hnutí uspěje v květnových volbách do Evropského parlamentu, a to například na společné kandidátce s TOP 09 a dalšími lokálními uskupeními a možná i s KDU-ČSL, která ale spolupráci zatím stále odmítá.  

Lídrem Starostů do eurovoleb má být současný europoslanec Stanislav Polčák.

Actimel ( 18. prosince 2018 15:13 )

Loď se potápí tak prchá dřív jako hrdina!!! A nebo pomýšlí na eurokřesílko??? Za lepší love??? Fuj, politická šlechta si hraje ...to je pohled na slizouše

dvorak_petr ( 18. prosince 2018 15:04 )

Problém babišovské opozice je, že každý chce být předsedou a tak kdekdo je ochotný zakládat nové strany, zvedat rukavice atd. Třeba u těch Starostů, kterých je v ČR 6,2 tisíc je jich u " jejich" strany pár desítek, vetšinou jde o členy ODS, Lidovců a socialistů. O co jim kráči v oblasti ideologického zaměření strany nikdo nic neví, většinou to hlásal Gazdík ze Staré Lozi a teď se asi rozkmotřili a "rukavici zvedne" Rakušan. Gazdík se sice chlubil, že za jeho éry mají Starostově nejsilnější klub v Senátu, jen zapomněl dodat, že z 18 jejich senátorů ani jeden není členem strany. Jde o kočkopsa menších stran(TOP,atd.) Proto také správně předsedou Senátu byl zvolen Kubera z klubu všech 18 členů ODS.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa