Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Drzost, lumpárna a Kalouskův kšeft.“ KSČM je blíž zdanění církevních restitucí

Aktualizováno -
13. prosince 2018
16:00
Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. prosince 2018
09:50

Ožehavé téma církevních restitucí a finančních náhrad za ně se ve čtvrtek dostalo opět na sněmovní plénum. A to dokonce při mimořádné schůzi, kterou iniciovala KSČM. Komunisté dlouhodobě usilují o zdanění náhrad a sklízí za to kritiku, ale strana se dočkala i podpory z vládních řad. Pro je ANO, ČSSD a navrch také Okamurova SPD, návrh tak ve čtvrtek prošel po vášnivé pěti a půl hodinové diskuzi do třetího čtení.

Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi pochází z roku 2012, přijala jej vláda tehdšejšího premiéra Petra Nečase (ODS) a na jeho základě se vyplácí peníze církvím za majetek, který jim není možné vydat v restitucích.

„Ač ten návrh zákona o zdanění církevních restitucí, když to řeknu hodně zhuštěně, je z vaší strany hodnocen jako paskvil, jako pitomost, která nemá šanci, jako věc, která i kdyby náhodou prošla, tak Ústavní soud to zásadně shodí, tak přesto z neznámých důvodů opakovaně po řadu týdnů a měsíců obstruujete proběhnutí pouhého druhého čtení,“ stěžoval si na opozici šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Poslanci ve čtvrtek hlasy KSČM, ANO, ČSSD a SPD umožnili návrh komunistů projednat. Pro bylo 82, proti 38 z přítomných 126 poslanců. A ve čtyři hodiny odpoledne bylo hotovo - návrh prošel do třetího čtení.

Křivdy komunistického režimu

Šéf poslanců STAN Vít Rakušan hovořil o střetu dvou světů. Toho komunistického a toho, který má církevní restituce za nápravu krádeže a bezpráví. „Jednoho, který se domnívá, že když někomu něco bylo sprostě ukradeno, tak mu to jednoduše mělo být vráceno. (...) Nemělo by docházet ke zdanění něčeho, co bylo jednou nejenom ukradeno, ale během těch desetiletí zásadním způsobem poničeno a zdevastováno. To je prostě fakt,“ upozornil.

„Je to zákon, který napravuje křivdy způsobené komunistickým režimem,“ přidal se poslanec KDU-ČSL Marek Výborný. Odmítl argument, že církevní restituce byly předražené. Ani podle něj však nebyly spravedlivé. A to kvůli tomu, že nereflektovaly výnosy, které komunistický režim měl za „majetek, který komunisté po roce 1948 po 25. únoru ukradli“. Podle Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) se Sněmovna zabývá evergreenem, který stejně dle něj Ústavní soud shodí.

Zaorálek: Kalousek byl hrdina noci

Podle poslance Lea Luzara (KSČM) nejde však o křivdy, ale o současném přístupu státu k církvím a nápravu nadhodnocených restitucí.

Samotné rozhodnutí o výši finančních náhrad za církevní restituce napadl Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve svém plamenném projevu, kdy dramaticky mluvil o tom, že nevypadalo jako čestná smlouva, ale podepsalo se pokoutně pod pláštíkem noci. V roce 2012 se rozhodlo proti obecné spravedlnosti v zemi, míní exministr. A posteskl si, že se z jednání omluvil jeden z nejdůležitějších aktérů - tehdejší ministr financí. „Chybí mi Miroslav Kalousek, protože to byl hrdina té noci,“ dodal.

Podle Zaorálka nikdo neví, jak by Ústavní soud v tomto případu rozhodl. A na stranu komunistů se přidali i další představitelé vládních stran. „Celá ta debata, jak já to vnímám, není o tom, jestli má být vrácen majetek, který byl ukraden,“ míní šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Podle něj jde především o to, zda byl správně učiněn výpočet náhrad.

Neznabozi, bezvěrci a pokrytci

Nejsme „závistivý národ neznabohů“, upozorňoval další z podporovatelů zdanění Tomio Okamura (SPD). Výše finanční kompenzace mohla být vypočítána špatně, míní, jestliže máme vyplatit více než 59 miliard, jsou diskuze oprávněné. „Finanční náhrady ve výši 59 miliard korun, které se církvím mají vyplácet dalších třicet let, byly v roce 2012 stanoveny netransparentně (...) Celý zpackaný zákon byl šitý horkou jehlou a v rychlosti pod tlakem. Zákon obsahuje neuvěřitelné lapsusy, ale za hodně peněz,“ stěžoval si Okamura.

„Polsko řešilo vyrovnání s církvemi ve výši 1000 Kč na občana, Maďarsko ve výši 1500 Kč na občana a v České republice vyrovnání s církvemi přesahuje částku 10 000 Kč na občana. Občané nejvíce ateistického státu v Evropě byli po zásluze potrestáni. V listopadu 2012 se vám to v Poslanecké sněmovně povedlo,“ říkal ironicky poslanec ANO Jiří Mašek.

„Je mnohem lepší slušný bezvěrec, než ten či onen katolický pokrytec,“ rýpl si poslanec KSČM Miroslav Grebeníček a zmiňoval i slova papeže Františka.

První dáma TOP 09: Je to lumpárna

„Když se komunisté zaštiťují papežem, to opravdu trhá člověku uši,“ divila se první dáma TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Svolání mimořádné schůze chápe jako úlitbu KSČM.

„Jsme tady dneska proto, aby příští týden, až se bude hlasovat o rozpočtu, byla vládní koalice soudržná. Komunisté jasně deklarovali, že toto je pro ně zkouška, zda platí toleranční patent a skutečně mají podíl na moci,“ uvedla s tím, že samotný návrh zdanit restituce označila za „lumpárnu“.

Fiala: Drzost komunistů

„Nemůžeme se tvářit, že toto je nějaké normální projednávání normálního bodu,“ uvedl Petr Fiala (ODS). Těm, kteří pomohli komunistům ke svolání mimořádné schůze, připomněl, že majetkové křivdy církvím byly způsobeny právě komunisty. Komunistický návrh označil za absurdní.

„Náprava majetkových křivd nebo křivd, které byly způsobeny církvím a náboženským společnostem, byla způsobena právě působením komunistů v naší zemi. A teď komunisté, když už došlo k nějaké nápravě, tak mají tu odvahu, tu, s prominutím - drzost - zasahovat znovu do toho zákona,“ divil se šéf ODS.

Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi považuje Fiala za důležitý, přináší i odluku státu od církví a jistotu, kterou stát církvím dal. „Připomněl jsem všechny ty absurdnosti, všechna ta nebezpečí, která jsou v tom komunistickém návrhu obsažena,“ podotkl.

Bartoš: Neexistuje jediná finanční analýza

Také poslanec ODS Marek Benda odmítl názor, že byly náhrady za restituce nadhodnocené. „Je to jediný argument, který vypadá, že funguje, který vymyslel v roce 2008 Vlastimil Tlustý ve válce proti církevním restitucím, a to je tzv. nadhodnocení nevydávaného majetku,“ podotkl. Vyzval kritiky, aby tento neplatný argument neopakovali. Marně.

Jaké byly skutečné dopady církevních restitucí a proč byly vyčísleny náhrady tak, jak byly? „Neexistuje žádná finanční analýza,“ upozornil šéf Pirátů Ivan Bartoš na to, že žádnou analýzu, o které ministryně Alena Schillerová (za ANO) údajně mluvila, neviděl. Pirátský klub se proto rozhodl program schůze nepodpořit.

Grebeníček se zaštítil Babišem

Komunista Grebeníček upozornil na dopis kardinála Dominika Duky poslancům a poslankyním. „V jednom však lze s kardinálem Dukou souhlasit. Ono totiž skutečně není mnoho občanů ČR, kteří by byli k tématu tzv. církevních restitucí lhostejní. Velká většina Čechů, Moravanů a Slezanů s nimi sice stále ještě nesouhlasí, ale jejich názor jistá část vrcholných politiků okázale přehlíží,“ míní. Rýpl si do „arogance římskokatolické církve, kterou pravicová vláda premiéra Petra Nečase obdarovala s neuvěřitelně přehnanou velkorysostí“.

Grebeníček se opřel také do exministra financí Miroslava Kalouska za údajné předražení finančních náhrad. Jako záštitu pro svou kritiku restitucí připomněl někdejší šéf KSČM slova premiéra Babiše.

„Architekti tzv. církevních restitucí to skutečně přepálili. Navíc jim až neuvěřitelně ujela ruka. Andrej Babiš v hnutí ANO to komentoval následujícími slovy: Vůbec nezpochybňuji restituce jako takové, ale zpochybňuji tento Kalouskův o 54 miliard předražený kšeft. Mám na to jasný názor už čtyři roky, a mám na to jasný názor jako většina obyvatel naší země, že šlo o podvod na daňových poplatnících,“ dodal Grebeníček.

Hamáček: Náhrady nadhodnocené byly

Zdanit náhrady za finanční restituce schvaloval v minulosti i premiér Andrej Babiš (ANO). Ten na čtvrteční jednání Sněmovny nedorazil, vyrazil do Bruselu na dvoudenní summit EU. Nechyběli však vedle ministryně financí Schillerové třeba vicepremiér Jan Hamáček, ministr kultury Antonín Staněk (oba ČSSD) či ministři za ANO Richard Brabec a Klára Dostálová

Hamáček k restitucím novinářům ve Sněmovně řekl: „Z našeho pohledu ty náhrady byly nadhodnocené a tudíž by tam měla proběhnout korekce. Sociální demokracie byla zásadně proti církevním restitucím. Bojovali jsme proti nim, prohráli jsme to v Poslanecké sněmovně a pokdu je zde šance napravit z mého pohledu tu špatně stanovenou cenu, tak to určitě stojí za to.“

Komunista Grospič děkoval ANO, ČSSD a SPD

Právě ČSSD, ANO a také SPD pak děkoval místopředseda KSČM Stanislav Grospič poté, co návrh prošel do 3. čtení. „Vnímáme tu velikou rozdílnost názorů a pohled na danění církevních náhrad, nicméně trváme si na tom, že tyto náhrady a tento majetek byl ohodnocen neobjektivně. A jsme nyní rádi, že (návrh) tu podporu nalezl u třech dalších politických subjektů SPD. hnutí ANO a ČSSD, kteří umožnili průchod této schůzi PS,“ uvedl Grospič na závěr dne. 

Ve Sněmovně předtím bouřil třeba i ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). „Neblaze proslulá Nečasova vláda a její poslanci schválili zákon, který zásadně nadhodnotil finanční náhradu pro církve a k tomu všemu přiznal církvím výjimku, že z těchto vyplacených peněz, světe div se, nemusí platit daň z příjmu,“ říkal.

A připomněl i vlekoucí se a četné soudní spory měst a krajů s církvemi. „Napravování starých křivd nelze dělat tak, že vzniknou křivdy nové. A to se v případě církevních restitucí bohužel stalo. Tím nově poškozeným jsou v tomto případě zejména daňoví poplatníci a dále také česká, moravská a slezská města. Ta dnes čelí tlaku církví ve více než dvou a půl tisících soudních sporů, slyšíte dobře, více než dva a půl tisíce soudních sporů o vydání dalšího majetku,“ dodal a zastal se tak návrhu KSČM.

Poslance ODS: Komunisté mučili a zabíjeli

Naopak např. poslanec ODS Petr Beitl kritizoval komunisty coby představitele  „strany, která církevní majetek ukradla a zplundrovala a nejen majetek ukradla, ale také perzekvovala, mučila a zabíjela církevní představitele“.

Nato, že vyrovnání se s totalitní minulostí je složitý proces, který neskončil ani 30 let od sametové revoluce, upozornil pak Pavel Žáček (ODS). „Kolik v komunistických vězeňských zařízeních a československých gulazích zahynulo představitelů církví, mužů i žen?“ říkal a připomínal jejich památku.

Lidovci žehrali i na sníh na D1

Během vášnivé debaty však došlo i na kuriózní odbočky od tématu církevních restitucí. Podle lidovce Benešíka by měla Sněmovna v tento čas řešit důležitější záležitosti. Třeba neutěšený stav na českých dálnicích.

„Nejede dálnice, stojí tam tisíce lidí dlouhé hodiny, kamioňáci odpočívají přímo na dálnici a my tady řešíme tento problém. Pan ministr tady není, tak já doufám, že si to užívá na D1 jako tisíce dalších řidičů. To není dáno pouze přírodou, to není dáno pouze sněžením,“ stěžoval si Benešík. Lidovci nedlouho poté ke kalamitě na D1 svolali do novinářského atria speciální tiskovku, kde kritizovali ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) i ŘSD.

Nechali jste nasněžit, rýpl si komunista

Kováčik na jejich argumenty reagoval jízlivými slovy, že lidovci nechali i „nasněžit“, aby se zdanění neprojednávalo. „Kdybychom byli, pane kolego Benešíku, (...) věděli, že tomu zákonu budete bránit jakýmkoli způsobem včetně toho, že necháte nasněžit, aby se nemohli poslanci a poslankyně dostat po dálnici D1 na jednání, tak bychom pro svolání této schůze zvolili jiný termín, kdy sněžení nehrozí,“ kontroval s návrhem, aby kamiony nesměly v takových situacích jezdit do levého pruhu a ironicky dodal: „Světe, div se, je zima, občas nasněží“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

arne100 ( 23. ledna 2019 14:30 )

iFender:Máte úplnou pravdu.On stačil takový Kateheta ve třídě.Když se zrušil katehismus u nás na škole tak se dal do KSČ a udělali z něj hned ředitele školy Jakmile vše končí na mus tak je to podraz na obyčejné lidi.Ze všech nýnějších zlodějů jsou ODS,TOP09,Holobrádek jejich banda podrazáků.

arne100 ( 23. ledna 2019 14:20 )

xxxx678.To je možné že vypadlo ale horší je to že se vám někde ztratil mozek a to horší než nějaké x.

luder ( 15. prosince 2018 10:24 )

A je to venku! Proč ta „spravedlivá“Topka“tolik bojovala proti vepřínu v Letech! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2627583323925733&set=a.223257161025040&ty pe=3&eid=ARBY2DLxLwvY6VQIS2mw54JIZcCr0v9wLxgHd59nkjBhxuZ6Vmfj_tD17ChsbRYFLOw1h1BEc7Kbzaf5

hejhej ( 14. prosince 2018 17:27 )

Církevní restituce byly schváleny díky odsouzenému poslanci z ODS, takže PODVOD !!!! A to demokratické žumpě nevadí a bratr Kalousek bude dále ve svém opileckém rauši útočit.

pavel11 ( 14. prosince 2018 15:25 )

Rumový tanečník zruda Kalousek kvičí jako prasebudeš muset zloději vrátit co jsi dostal na uplatcích za církevní zločin.Fialo ty napadáš komunisty že oni to ukradli církvy v nščem máš pravdu ale podle evropských ekonomu vy tuneláři,kmotři,mafie jste rozkradli bilion!!jaký je mezi vámi rozdíl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa