Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zemřela legendární disidentka Alexejevová (†91). Dostala i Havlovu cenu

Autor: ČTK, simao - 
8. prosince 2018
19:40

Ve věku 91 let dnes v moskevské nemocnici zemřela ruská obhájkyně lidských práv Ljudmila Alexejevová, legenda sovětského disentu. Informovala o tom agentura AFP. Tato zakladatelka Moskevské helsinské skupiny v minulosti obdržela za obhajobu lidských práv řadu cen, mimo jiné Andreje Sacharova, Olofa Palmeho a Václava Havla.

Legendární ruské ochránkyni lidských práv Ljudmile Alexejevové loni v prosinci gratuloval k narozeninám osobně v jejím bytě v centru Moskvy sám prezident Vladimir Putin.

„Nebyla v té nemocnici poprvé. Tamní lékaři už ji několikrát zachránili v nejtěžších okamžicích. V některých situacích už ale lékaři pomoci nemohou,“ uvedl Michail Fedotov, který předsedá radě pro lidská práva při Putinově úřadu. „Je to nezměrná ztráta pro celé hnutí pro ochranu lidských práv v Rusku,“ dodal.

Zakladatelka moskevské helsinské skupiny a držitelka cen Andreje Sacharova, Olofa Palmeho a Václava Havla za obhajobu lidských práv se do sovětského disidentského hnutí zapojila v první polovině 70. let, ale už v roce 1968 vydala první číslo sovětského samizdatu Kronika současných událostí.

V Hlasu Ameriky

V únoru 1977 musela pod hrozbou zatčení opustit SSSR a azyl našla ve Spojených státech, kde zpracovávala dějiny sovětského disentu a působila v rozhlasových stanicích Rádio Svoboda a Hlas Ameriky. Do Ruska se vrátila v roce 1993. V éře Vladimira Putina se Alexejevová zapojila do opozičních akcí, v roce 2009 byla při demonstraci zadržena. Aktivně se postavila proti ruské agresi vůči Ukrajině.

„Skláním hlavu před nejznámější ruskou obránkyní lidských práv Ludmilou Alexejevovou, která dnes odešla. Celý život statečně bojovala proti zvůli mocných -v sovětských dobách podporovala pronásledované z politických důvodů, šířila zakázané publikace a pracovala pro Rádio Svoboda. Čest její památce,“ vzkázal na Twitteru český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Video  Socioložka Šiklová o Chartě a dnešku: Už není totalita, ale nemáme perspektivu  - Jaroslav Šimáček, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Putinova gratulace

Když v roce 2007 bylo Alexejevové 80 let, vyjádřila naději, že do roku 2017 se Rusko stane demokratickou zemí. Navzdory kritice vnitropolitických poměrů Kreml Alexejevovou respektoval, do roku 2012 působila v prezidentské Radě pro rozvoj občanské společnosti a lidská práva.

Putin Alexejevové „poděkoval za to, že život věnovala ostatním lidem“, uvedla agentura TASS. „Zabývala jste se tím nejdůležitějším. Solženicyn hovořil o záchraně národa a dělal to po svém, vy pak také po svém,“ citovala ruská agentura prezidentova slova odkazující na slavného ruského spisovatele a disidenta Alexandra Solženicyna.

Putin „si velmi cení přínosu Ljudmily Alexejevové do rozvoje občanské společnosti v Rusku,“ uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Dodal že ruský prezident poslal blízkým Alexejevové kondolenční dopis.

Video  40. výročí vydání Charty 77: Takhle slavili signatáři v Lucerně  - Blesk / Marcel Mihalik
Video se připravuje ...

bleskovka ( 9. prosince 2018 02:26 )

Ty jako vysoce postavený StBák o to něco přece musíš vědět,že soudruhu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa