Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Agenti z Ruska a Číny mají v Česku úrodnou půdu, varují tajné služby. Proč?

Autor: ČTK, nkov - 
3. prosince 2018
10:50

Rusko při své zpravodajské činnosti v Česku těží z velké diplomatické mise v Praze i lehkovážného přístupu politiků a státních zaměstnanců k interním informacím. Ve své výroční zprávě za loňský rok to uvedla Bezpečnostní informační služba (BIS). V Česku pak loni výrazně vzrostla intenzita činnosti čínských zpravodajců působících pod diplomatickým krytím. Další varování přidalo ve své výroční zprávě pak Vojenské zpravodajství (VZ).

Podle VZ byly aktivity zpravodajských služeb „cizí moci“ na českém území na obdobné úrovni jako v roce 2016. „Cílem jejich působení bylo, kromě získávání informací, také posílení vlivu jejich sponzorské země na politické a ekonomické struktury České republiky,“ uvedlo VZ.

Dodalo, že v oblasti obrany pokračovala snaha cizích zpravodajských služeb o monitorování rozvoje schopností české armády a získávání informací o vojenském průmyslu a technologiích.

Neziskovky i zbrojní průmysl

Ve zprávě za rok 2016 Vojenské zpravodajství uvedlo, že cizí tajné služby působily v ČR s posláním a úkoly, které odpovídaly vojenskému významu ČR jako členské země NATO a její velikosti a poloze v Evropě. Agenti v té době dle vojenské rozvědky a kontrarozvědky tipovali, rozpracovávali a získávali své spolupracovníky z řad občanských sdružení a spolků, nevládních a neziskových organizací a zaměstnanců působících ve zbrojním průmyslu.

Vojenské zpravodajství má za úkol získávat a vyhodnocovat informace důležité pro obranu České republiky. Jako jediná česká tajná služba má na starosti rozvědnou i kontrarozvědnou činnost, zabezpečuje tak domácí i zahraniční informace. Na starosti má i monitorování aktivit cizích agentů v oblasti obrany. Od roku 2015 je také garantem kybernetické obrany ČR.

Ruská karta

Rusko podle zprávy využívá v Česku svou obvyklou hybridní strategii zacílenou proti Severoatlantické alianci a Evropské unii, jejíž součástí jsou i tzv. dezinformační weby. BIS v jejich případě zdůrazňuje, že za nimi většinou stojí Češi a slouží jen jako kouřová clona  odvádějící pozornost od jiných zásadních součástí strategie.

Rusko se podle BIS v Česku orientuje zejména na vlivové operace a vědomé i nevědomé vytěžování českých zdrojů. „Pokračoval ruský extenzivní přístup k využívání nedeklarovaných zpravodajských důstojníků využívajících diplomatického krytí,“  uvedla BIS. Češi při styku s ruskými diplomaty čelí hrozbě nevědomého kontaktu se zpravodajským důstojníkem, což představuje riziko při spojení s „lehkovážným přístupem českých občanů, zejména politiků a státních zaměstnanců, k neutajovaným, ale interním, neveřejným informacím“ .

Důsledkem situace podle BIS je, že protistrana již akutně nepotřebuje krást utajované informace, pokud od většího počtu zdrojů získá dost neutajovaných. BIS připomíná velikost ruské diplomatické mise a její vysokou „promořenost“  osobami spojenými se zpravodajskými službami. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v listopadu uvedl, že Česko jedná s ruským velvyslanectvím o počtu diplomatů v Praze a o omezení počtu diplomatických aut, která má ambasáda registrovaná.

Rusko v ČR podle BIS uplatňuje svou obvyklou hybridní strategii, jejímž cílem je oslabit NATO a EU mimo jiné cestou oslabení členských států. K hybridní strategii využívá všech dostupných vojenských i nevojenských nástrojů, jako jsou špionáž, organizovaný zločin či korupce, ale i možnosti nabízené protistranou, jako je svoboda slova v ČR. „Jednotlivé segmenty či součásti hybridní strategie mohou představovat jen kouřovou clonu, která má připoutat pozornost či vyvolat chaos,“  uvádí kontrarozvědka.

BIS proto nerozpracovává tzv. dezinformační weby jako samostatný problém. „Ale věnuje se zpravodajskému rozpracování ruských vlivových operací proti ČR a jejím zájmům jako komplexnímu problému,“  uvádí zpráva. Snahou BIS je odfiltrovat kouřovou clonu a identifikovat klíčové linie ruských operací. Právě dezinformační servery jsou podle poznatků BIS většinou součástí kouřové clony, která má krýt zásadnější aktivity.

Drtivá většina dezinformačních webů je dílem českých občanů, které nepodporují ruské entity, ale jsou přesvědčeni o škodlivosti NATO, EU či USA. Aktivisté pak využívají svá občanská práva a svobody a šíří to, čemu věří, uvádí BIS. „Čímž ovšem nijak nezpochybňujeme, že tyto lidi a jejich webové projekty zneužívá ruská strana pro šíření propagandy a dezinformací,“  uvádějí zpravodajci.

Čínská aktivita

Čína projevovala podle zpravodajců v roce 2017 snahu stát se jedním z neopominutelných globálních aktérů. Její komunistická strana se snažila o těsnější propojení s ozbrojenými silami a zavázala se, že do roku 2050 vybuduje moderní armádu světové úrovně.

„Ve sféře zahraničněpolitických a ekonomických témat dominovala čínská iniciativa Pásu a cesty (tzv. Nová hedvábná stezka, Belt and Road), jejíž globální ambice a pravděpodobnost jednostranné čínské expanze se stanou zdrojem rostoucích obav představitelů zemí Evropské unie,“ uvádí zpráva.

Spolupráci s Čínou a Hedvábnou stezku podporuje prezident Miloš Zeman. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz ČTK, zda se prezident neobává, že svou podporou Hedvábné stezce poškodí zájmy ČR, odpověděl, že sebevědomý a silný demokratický stát nemusí podléhat obavám. Zájmem ČR je co nejširší ekonomická spolupráce. V tomto směru nesmíme zaostat za našimi partnery v EU, kteří právě s Čínou velmi úzce spolupracují v ekonomické oblasti,“  uvedl.

Projektem nové Hedvábné stezky se Peking snaží zlepšit vzájemný obchod a zvýšit investice s většinou zemí Asie i dalších světadílů. Propojit má Asii, Evropu a Afriku pomocí sítě železnic, přístavů a další infrastruktury.

Úzkou spolupráci s Čínou prosazuje především český prezident Miloš Zeman a jeho okolí. Ve své funkci již Čínu čtyřikrát navštívil, v dubnu se do země chystá popáté, a to právě na summit o Hedvábné stezce. V listopadu v Šanghaji Zeman řekl, že výstavba Hedvábné stezky bude příležitostí pro české stavební a železniční firmy, protože základem stezky je vysokorychlostní železnice.

Závěry ministerstvo nepřekvapily

Závěry zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) o pronikání ruského a čínského vlivu do Česka nejsou pro ministerstvo zahraničí překvapivé. Úřad se tomu snaží čelit, řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Podle opoziční ODS nesmějí politici zprávy tajných služeb o cizím vlivu podceňovat. TOP 09 vyzvala vládu, aby věc neprodleně řešila.

„Závěry zprávy pro nás nejsou nijak překvapivé, bereme to jako další důkaz toho, že jde o dlouhodobý trend,“ řekla Lagronová a poukázala na to, že i v předchozích výročních zprávách BIS se hovořilo o činnosti tajných služeb Ruska a Číny na území Česka. „My jako ministerstvo se tomu samozřejmě snažíme čelit, intenzivně se tomu věnujeme,“ doplnila Lagronová. Podrobnosti neuvedla s odůvodněním, že součástí diplomacie je i to, že ne vše se děje před očima veřejnosti.

Video  První rozhovor Julie Skripalové po otravě: Léčba byla pomalá, bolestivá  - Reuters
Video se připravuje ...

11karel11 ( 3. prosince 2018 16:45 )

Za to Amerika je svaťoušek. Jen chce ovládnout celý svět.

8xx8 ( 3. prosince 2018 14:58 )

Nevypadá to nijak dobře, Evropa to nakonec odnese. Rusko se pochlubilo raketou s přesností výběru města, i v ČR.

bullshit ( 3. prosince 2018 12:37 )

Neměli bychom je podceňovat, na to bychom mohli dojet. Nejhorší je myslet si o protivníkovi že je lama a pak jen čumět co všechno dokáže.

marais ( 3. prosince 2018 12:28 )

Stále není jasné, co by u nás vyšpionovali. To akorát rozšiřuje nějaký svatý Pavel.

Deneček ( 3. prosince 2018 11:32 )

V tom případě volíš Babiše i ty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa