Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman lhal? Tajné služby: Novičok se v Česku nevyráběl ani neskladoval

Autor: zst, ČTK - 
7. května 2018
11:59

V České republice nebyla nikdy vyráběna, vyvíjena ani skladována žádná látka typu novičok. Vyplynulo to z jednání premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) se zástupci tajných služeb. To se konalo po prohlášení prezidenta Miloše Zemana, že se v Česku taková látka vyráběla a testovala. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka nejsou tvrzení prezidenta a tajných služeb v rozporu.

V České republice nebyla nikdy vyráběna, vyvíjena ani skladována žádná látka typu novičok. Toto konstatovaly ve shodě obě zpravodajské služby ve svých zprávách. V České republice byl v roce 2017 zahájen program zaměřený na ochranu vojsk a obyvatelstva a detekci zbraní hromadného ničení. V rámci tohoto programu měla být testována látka typu Novičok A-230,“ napsal Úřad vlády po schůzce Babiše se zástupci BIS a vojenského zpravodajství v prohlášení. 

Rozpor pak vysvětluje následovně: „V první fázi byla provedena mikrosyntéza látky Novičok A-230. V průběhu mikrosyntézy nebyla látka izolována a tento postup není dle metodiky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost považován za výrobu ani vývoj. Vzniklý produkt byl ihned zničen.“

Z laického hlediska se tak může zdát, že měl Zeman se svým výrokem pravdu. „Protože Vojenské obranné zpravodajství je této tematice blíže než např. BIS, tak jsem přihlédl k jeho názoru a udělal jsem si zákonný závěr – byl u nás vyráběn a testován novičok, byť v malém množství a poté zničen. Víme kde a víme kdy a je pokrytectví předstírat, že nic takového nebylo,“ řekl prezident v rozhovoru pro TV Barrandov minulý týden. 

Jenže podle tajných služeb jde o jinou látku. „Látka typu Novičok A-230 je odlišná od látky A-234, která byla použita při otravě Sergeje Skripala ve Velké Británii. Obě látky jsou zcela odlišné a mají jasně rozdílnou chemickou strukturu. Ve vyjádření prezidenta se zřejmě jedná o rozdílné vnímání slov výroba a testování,“ stojí také v prohlášení.

Babiš České televizi řekl, že nedorozumění mohl zapříčinit ve svém vystoupení z poloviny března šéf VVÚ Bohuslav Šafář. „Prezident vycházel z toho, co mu poskytlo Vojenské zpravodajství. Výrok toho ředitele ústavu byl veřejný a nešťastný. Z toho vzniklo to nedorozumění,“ uvedl. S prezidentem bude o záležitosti mluvit v úterý, kdy se uvidí během oslav státního svátku. Protože se jedná spíš o technickou věc, neměla by se Zemanova interpretace projednávat například ve Sněmovně, míní Babiš.

Podle mluvčího Pražského hradu ale tvrzení Zemana a tajných služeb není v rozporu. 

kukukuu ( 8. května 2018 18:47 )

Při svém mentálním stavu nechápeš, že včerejší formulace najednou sjednocených zpravodajců jsou sestaveny tak, aby uspokojily NATO - žádná z těchto zpráv nevyvrací Zemanovu formulaci převzatou z původní odpovědi, kterou dostal před cca 2 týdny : "bylo vyrobeno nepatrné množství pro testování obrany proti novičoku". Takže kde je ta lež, ty mentále ?

koIemjdouci- ( 8. května 2018 17:24 )

Žádný jiný prezident v historii nebojoval tak urputně proti vlastní zemi jako Zeman

havran2 ( 8. května 2018 07:49 )

Bohužel,máme to jsme si zvolili ! ! !

sekebo ( 8. května 2018 07:44 )

Zeman lhal a selhal. Nebylo to poprvé a vůbec ne naposled. Akorát nevím, jestli si to při svém mentálním stavu ještě uvědomuje.

gabreta ( 7. května 2018 21:33 )

Snadno by Ovčáček ale našel článek, že ty jsi debil!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa