Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kauza „Babišův syn“ je jako Kuřim, míní šéf Pirátů. A do Sněmovny vzal hru „Chyťte Bureše“

Autor: base, vei - 
14. listopadu 2018
18:35

Reportáž, podle které byl Andrej Babiš mladší údajně unesen a držen na Krymu, vyvolala mnoho otázek. Kvůli komplikovanosti celé situace a mlžení vidí předseda Pirátů Ivan Bartoš paralelu s případem Barbory Škrlové z kauzy Kuřim. A do Sněmovny si ve středu provokativně přinesl hru „Chyťte Bureše“.

Reportéři Seznam Zpráv Sabina Slonková a Jiří Kubík v pondělí večer zveřejnili rozhovor s Andrejem Babišem mladším (35), který čelí obvinění v kauze Čapí hnízdo, ale trestnímu stíhání se vyhnul – omluvil se na nemoc a pobývá ve Švýcarsku.

Premiérův syn v rozhovoru tvrdí, že byl unesen a proti své vůli držen na Krymu, kam měl údajně vycestovat s řidičem Agrofertu Petrem Protopopovem, manželem psychiatričky a členky ANO Dity Protopopové. Kvůli jeho výpovědi šest parlamentních stran vyzvalo Babiše k demisi. ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN zároveň v příštích dnech chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Babiš junior jako Barbora Škrlová?

Předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi připomíná nynější kauza případ Barbory Škrlové. „Když jsem sledoval původní reportáž Seznam TV, tedy tu část, kde jsou předkládána zjištěná fakta a dojde ke konfrontaci se synem a bývalou manželkou pana Babiše, evokovalo to ve mně pocit, že sleduji v jiné formě kauzu Škrlová s tím rozdílem, že v této verzi tragédie sledujeme syna premiéra České republiky. Kontext Krymu, šoféra Agrofertu, ale i vývoj celé kauzy, včetně následující reakce premiéra Babiše, pak ve mně evokuje spíše filmy s tematikou kmotrů,“ vyjádřil se Bartoš pro Extra.cz.

Ve slovech premiéra o psychických onemocněních jeho potomků jsou podle Bartoše trhliny. „Pokud, a to zatím kromě spřátelené lékařky a kandidátky ANO z komunálu paní Protopopové ve věci jeho syna, co já vím, nikdo nepotvrdil, členové rodiny trpí psychickými chorobami, otázkou zůstává, proč na ně přepisoval firmy realizující Čapí hnízdo v první řadě. Dcera pana premiéra Babiše dokonce podle zveřejněných informací prováděla stavební dozor projektu,“ popisuje Bartoš skutečnosti, které se dle něj zcela neshodují s výroky o psychických nemocech.

Bartoš prý doufal, že se ke všemu Andrej Babiš postaví čelem. „Tam, kde lítají miliardy v evropském měřítku, končí veškerá legrace. Hranice normálnosti, jak je známe, neplatí. Roli ve vyšetřování a rozhodování může již hrát prostý strach. Věřím v demokracii a budoucnost právního státu,“ napsal předseda Pirátů na sociální síti.

Následně pokračoval pro web Extra.cz. „Nově prezentované skutečnosti týkající se premiéra Babiše jsou z pohledu České republiky jako právního státu i svobody člověka jednotlivce zásadní. A je třeba, aby premiér předstoupil před Poslaneckou sněmovnu a ve věci se vyjádřil,“ řekl Bartoš.

Chyťte Bureše

Bartoš, který si ve středu do Sněmovny přinesl hru „Chyťte Bureše“, upozorňuje i na premiérovu oblíbenou obranu, že jde o kampaň. „Odmítám PR hru Andreje Babiše, kdy opět zpívá svou oblíbenou písničku, že mu všichni házejí klacky pod nohy a je to nějaké cílené PR opozice. Za Piráty v klidu řeknu, že premiér lže. To, že se kauza, ze které je on obviněn (Čapí hnízdo – pozn. red.), vleče, je jedna věc. To, že novináři fungují jako hlídači tam, kde veřejnost nemá informace, je role, která se od nich očekává,“ vysvětluje předseda Pirátů. A hájí tak reportéry Jiřího Kubíka a Sabinu Slonkovou.

Barbora Škrlová byla ústřední postavou tzv. kuřimské kauzy, která odehrála před 11 lety. Dnes je tato kauza považovaná za nejmedializovanější případ týrání dětí v Česku. V rámci ní bylo odhaleno fyzické ubližování dvěma chlapcům, Jakubovi a Ondřejovi, kterým bylo tehdy 8 a 10 let.

Na jejich týrání se podílela právě Škrlová, která se nejdříve vydávala za 13letou Aničku a později chlapce Adama. Ona sama se však v minulosti stala obětí psychického i fyzického teroru. Za svou účast byla odsouzena na pět let vězení, v roce 2012 byla podmínečně propuštěna na svobodu. Dnes žije se změněnou identitou na neznámém místě pod dohledem psychiatrů.

kradlous ( 16. listopadu 2018 08:36 )

Machálek,Bartoš a k nim "trochu" podivný krasavec Feri s ochmelkou Kradlouskem.

marmat ( 15. listopadu 2018 18:59 )

Tento pokus o puč si organizátory "vyhulí ve fajfce" jako před rokem "demise vlády" Sobotku !!!

marmat ( 15. listopadu 2018 18:55 )

Šílení a šíleně "malí duchem!" jsou dokonce v čele Pirátů....škodolibí a bez skurpulí...ZHULENÍ, nebo JEN naprosto nevychovaní.... Michálek /Bartpš...to je teda MATROŠ

kradlous ( 15. listopadu 2018 08:35 )

To se Bartoš určitě zase zhulil.Stačí se podívat na jeho fotografii a je vše jasné on je ten psychiatr co vše odhalil.

oltec ( 15. listopadu 2018 04:28 )

to jsem nevěděl že i fetka Bartoš je psychiatr a dalších pár odborníků a třeba Ance která je také odbornice na všechno přeji aby narazila na stejnou osobu jak je ona sama nenávistná zrůda

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa