Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nečekaný dárek pro Macrona. Babiš mu ho raději předem vyfotil mobilem

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
10. listopadu 2018
20:30

Český premiér Andrej Babiš (ANO) je ve Francii na oslavách 100. výročí konce první světové války. Prezidentu Emmanuelu Macronovi přichystal při té příležitosti neobvyklý dárek. Přivezl mu obraz českého autora a premiérova přítele Zdenka Jandy, dílo je navíc utěsněné speciálně upraveným voskem.  Při představení obrazu Babiš novinářům řekl, že by chtěl v Praze vybudovat nové sídlo Národní galerie.

Ve Francii se tento víkend slaví. Na neděli připadá den válečných veteránů, ale také 100. výročí konce první světové války. Do země Emmanuela Macrona zamířila i řada světových státníků, včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa, nebo německé kancléřky Angely Merkelové. Pozvánku na oslavy a následné mírové fórum dostalo na 130 hlav států a premiérů, včetně českého předsedy vlády Andreje Babiše.

„Je důležité, aby si svět uvědomil, v jaké době žijeme, jak je důležitý mír,“ řekl Babiš před svým odletem do Francie, kde má mimo jiné také své sídlo a restauraci oceněnou dvěma michelinskými hvězdami.

S Macronem se Babiš setká v krátké době podruhé. Francouzský prezident byl totiž na návštěvě Prahy před pár dny, kdy Česká republika slavila 100. výročí od vzniku samostatného Československa. Oba politici i Babišova manželka Monika navštívili v rámci oslav například i Národní galerii. „Kde jsem mu ukázal fantastickou sbírku francouzských malířů, kterou zakoupil Tomáš Garrigue Masaryk v roce 1923 tehdy za 6 milionů československých korun a dnes má hodnotu 50 miliard korun,“ řekl Babiš k návštěvě Národní galerie.

Vizionáři a vizionáři

„Prezident Macron je velký znalec umění. Obdivuje našeho Kupku a další umělce. Takže ho ta naše sbírka samozřejmě velmi zaujala,“ dodal k Macronově zapálenosti pro umění Babiš.

Večer Babiš povečeří s ostatními státníky v rámci oslav výročí konce války a při té příležitosti dostane Macron od českého premiéra také obraz od českého autora Zdenka Malíře nazvaný Vizionáři a vizionáři.

Janda – držitel Evropské medaile Franze Kafky, použil techniku tempera a olej na desce, a to pomocí směsice kvašových barev a bílku.

„Není to asi ten styl, který má pan prezident rád, ale uvidíme,“ řekl Babiš k obrazu svého přítele, kterému dominuje Babylonská věž. „Autor k tomu napsal, že základní myšlenka obrazu je přání, aby snaha zachraňovat a budovat hodnoty převažovala nad rozpadem a ničením.  Porozumění je při těchto snachách velmi důležité – determinující,“ přečetl Babiš z certifikátu, na kterém Janda vysvětluje znázorněné motivy na obrazu.  

Speciální vosk a fotka z mobilu

Ten je utěsněný voskem podle receptury z 15. století, a to v rámu, který tvoří celek.  „Zobrazuje funkčnost – jeden celek různé prvky, rytmy vlnovek, přímek, různých linií vyhlodaných přírodou – v horní části jsou uhašené zbytky požáru,“ přečetl Babiš další Jandovy vysvětlivky v obrazu.

Video  Peníze za uprchlíky a hněv Evropanů: Takhle Macron promlouval ve Štrasburku 
Video se připravuje ...

Předat takový dar ale není nic jednoduchého. Babiš přiznal, že přinést ho na slavnostní večeři do Elysejského paláce, pořádané právě Emmanuelem Makronem, není nejvhodnější. Proto musel zvolit jinou cestu. „Pošleme ho protokolárním způsobem – tam bude dost státníků. On to netuší, takže to bude pro něj překvapení. Ofotím si to a pošlu mu SMS zprávu, aby věděl, že dostane dar,“ řekl na dotaz Blesk Zpráv Babiš.

Na zadní straně obrazu je také připojené osobní věnování Macronovi.

Nová budova pro českou Národní galerii?

Za uměním se chystá Babiš také v Paříži. Jeho cílem bude v pondělí dopoledne kulturní centrum a galerie moderního umění v Paříži Centre Pompidou. A to i kvůli další spolupráci mezi francouzským stánkem umění a českou Národní galerií, pro kterou chce získat podporu Centre Pompidou, což by znamenalo získání větší prestiže a slávy.

Pro českou Národní galerii chce ale Babiš kromě nového partnera, který má přinést kromě větší slávy také nové prostory. Premiér si to podle svých slov uvědomil právě po návštěvě expozic s francouzským prezidentem.

„Naše Národní galerie není úplně ideální prostor – buď by si zasloužila nějaký historický prostor, což je asi problém, respektive nějakou supermoderní novou budovu,“ míní Babiš, který podle svých slov hledáním vhodného prostoru zaúkoloval už ministra kultury Antonína Staňka z ČSSD.  „Samozřejmě čekáme i na nové vedení hlavního města Prahy a chceme spolupracovat,“ uzavřel Babiš.

Podle České televize by nová budova Galerie mohla stát na lukrativním pozemku u nádraží Praha-Dejvice poblíž stanice metra Hradčanská, aby z jejího nového sídla bylo vidět na Pražský hrad. Ministerstvo přitom v současnosti plánuje rekonstrukci Veletržního paláce za tři miliardy korun.

Opozice ale nevidí důvod k budování nového sídla. Prosazuje spíš rekonstrukci a modernizaci stávající budovy v pražských Holešovicích.

„Přijde mi to jako chiméra oproti tomu, že by se měl rekonstruovat Veletržní palác, což je projekt, o kterém se ví a je připravován,“ řekl ČT místopředseda ODS Martin Baxa.

Klecal ( 12. listopadu 2018 16:10 )

Mylite se - jde o obraz - olej na desce -ostatne jako vetsina del Zdenka Jandy

marmat ( 11. listopadu 2018 21:59 )

Jezdili a mluvili maximálně MORAVSKY !!! Jak toto "sousto" můžou vůbec skousnout ??? Jsou vedle Vás jak komici/amatéři !A lidi porovnávají.Konečně je politika zajímá !

alideda ( 11. listopadu 2018 13:04 )

babis pohroma republiky..................

fotrpjotr ( 11. listopadu 2018 05:02 )

Macron chce pokuty pro země, které odmítají uprchlíky a Babiš mu daruje obraz.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa