Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zimola rezignoval na korunního prince ČSSD. A „odevzdal“ klíče od Lidového domu

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
7. listopadu 2018
15:17

ČSSD je bez prvního místopředsedy strany. Jiří Zimola dnes rezignoval. Jako důvody uvedl nemožnost ČSSD razantně změnit. Jeho rozhodnutí prý předcházel tlak spolustraníků. Symbolicky pak položil na stůl klíče od Lidového domu.

„Nejen na posledním ÚVV ČSSD, ale i po něm jsem slyšel ze Senátu, od některých hejtmanů, dokonce od jednoho ministra, že Zimola je příčinou neúspěchu a může za všechno. A že by měl zvážit setrvání ve funkci. S odstupem několika dní a konzultaci s kolegy, spolustraníky a sympatizanty, jsem se rozhodl to vyslyšet. Oznamuji vám svou rezignaci,“ řekl na tiskové konferenci Jiří Zimola.

„Jakákoliv razantní změna je při současném rozložení sil v předsednictvu a ÚVV mision impossible. Potřebují si zachovat vliv a jakákoliv změna je tak politicky ohrožuje,“ dodal. „Jsem zvědavý, jestli v březnu na sjezdu budu potkávat zase šíbry, kteří se dokážou přisát na jakékoliv vedení. Od těchto lidí se distancuji. Neutíkám z boje, jestli mě za tohle pojmenování skutečností ze strany nevyloučí, zůstanu členem ČSSD,“ rýpl si také Zimola a zřejmě tím mířil na Miroslava Pocheho. Kritiku od něj schytal také exministr zahraničí Zaorálek za prohlášení o ukončení misi v Afghánistánu.

O rezignaci se podle jeho slov nejprve dozvěděl stranický šéf a ministr vnitra Jan Hamáček, poté také prezident Miloš Zeman. Ten prý ale v Zimolově rozhodnutí žádnou roli nehrál. Jeho kolega z platformy Michal Hašek se přitom s prezidentem schází pravidelně.

„Nechci svými názory a prohlášeními činěnými z pozice statutárního místopředsedy přispívat k pohledu na ČSSD jako na názorově rozdělenou stranu. Teď a tady dávám symbolicky na stůl klíče od Lidového domu,“ zachřestil před novináři svazkem s oranžovou šňůrkou. Byl to přitom právě Zimola, který otevřenou kritikou svého předsedy rozhodně ke sjednocování strany nepřispíval.

„Nikdo nejsme bezchybný. Právě proto, abych vyřešil tento konflikt na jedné straně loajality k předsedovi a na druhé ke straně, proto činím toto rozhodnutí. Zpětně hodnotit mediální vyjádření nemá smysl,“ řekl na dotaz Blesk Zpráv.

Do ledna bude Zimola působit jako krajský šéf jihočeské ČSSD. Poté bude buď v této funkci pokračovat, nebo bude jen řadovým členem strany. 

Zimolovy růžové brýle

Zimola čelil v posledních měsících tlaku na odstoupení, protože kritizoval předsedu Jana Hamáčka. Jeho kolegové z platformy Zachraňme ČSSD kritizovali předsedu po komunálních volbách jako měkkého lídra. Zimola a spol. navíc vyzvali k výměně některých ministrů, a to necelý půlrok poté, co vláda vznikla, a jen několik týdnů poté, co se žezla na ministerstvu zahraničí ujal Tomáš Petříček.

Bývalý jihočeský hejtman zaujal na posledním sjezdu, kde získal post statutárního místopředsedy, růžovými brýlemi, které chtěl, aby si členové ČSSD sundali.

return ( 7. listopadu 2018 20:54 )

- nakonec žádná škoda.

return ( 7. listopadu 2018 20:52 )

Něco se tak nyní děje? Ať ti nevletí z hofna do huby masařka, soudružko.

return ( 7. listopadu 2018 20:38 )

Levičák, jeden jakodruhej.

osinek ( 7. listopadu 2018 20:22 )

jako hejtman Zimola rejžoval. Místo toho, by chodil Zimola kanály , tak se prezentuje jako slušňák Je to pěknej vyžírka, drzej jak opice Žel, Zimola je podrazák, kterému jde pouze o koryto

osinek ( 7. listopadu 2018 20:17 )

Zimola a Hašek jsou Zemanovou pátou kolonou v ČSSD!Jsou to nechutní podrazáci, kteří likvidují spolu se Zemnen tuto stranu Pokud se ČSSD nezbaví těch 2 "dárečků" a jejich poskoků půjde ČSSD do kytek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa