Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Volby mají být už jen jeden den, notují si strany s vnitrem. Nově i dopisem

Autor: nkov - 
6. listopadu 2018
10:15

Místo v pátek a v sobotu půjdou Češi k urnám už jen v jeden den: v pátek, v sobotu – nebo dokonce v neděli. Takový je aktuální plán ministerstva vnitra, které chystá úpravu volebního zákona a s ním i všech typů hlasování. Mezi novinkami je zrušení druhého dne voleb nebo korespondenční hlasování. Změny by se mohly dotknout už těch parlamentních v roce 2021. Mohlo by jít zároveň o přípravu na zavedení voleb elektronických, píše v úterý deník Právo.

„Jsme už taková světová rarita, že máme dvoudenní volby. Jako vnitro jsme deklarovali, že zavedení jednodenních voleb by se muselo propojit s dalšími opatřeními, jako je například korespondenční hlasování a podobně,“ vysvětlil náměstek ministra vnitra Petr Mlsna pro Právo.

Se zkrácením voleb na jeden den souhlasí většina poslanců, problém se změnou má však předseda ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda (ODS). „Nevyvolalo to nadšení. Když má někdo dvanáctihodinovou směnu v práci, tak se k volbám nedostane. To by nemusel být problém, pokud bychom dovolili volit korespondenčně, ale nezaznamenal jsem vůli a nadšení ke korespondenčním volbám přistupovat,“ řekl pro Právo.

Cesta pro elektronické hlasování

Kromě zmíněných změn by se měly navíc komunální volby konat v pevně stanoveném datu a upevnit by se měly i hranice senátních obvodů. Kvůli často nevyzvednutým hlasovacím lístkům by pak měly být jejich papírové verze dostupné pouze ve volebních místnostech

„Asi milion voličů nebydlí na svých trvalých adresách, na které jim chodí volební lístky. Obvykle si je nevyzvedávají a nenosí si je do volebních místností z domu,“ poznamenal

Poslanec Pirátů Petr Pikal přitom uvedl, že přípravy změn jsou teprve na začátku a proces potrvá roky. „Ve chvíli, kdy sjednotíme systém a zavedeme korespondenční hlasování, tak otevřeme cestu i k elektronickému hlasování,“ poznamenal. Právě Pirátská strana dlouhodobě podporuje zavedení elektronických systémů do státní správy.

zada ( 6. listopadu 2018 11:05 )

hurá směrek k manipulaci voleb elektronickou cestou, už teď to "smrdí" při předávání dat. Jeden den by se mohlo hlasovat, ale mělo by být otevřena volební místnost celá den. Od 6,00 do 24,00, - komise by se holt musela vystřídat k odpočinku, aby měl každý možnost skutečně jít volit, i ti směnaři. Když můžou mít otevřeno nákupní centry přes noc, tak to jednou komise taky vydrží, holt by se jim museli přidat prašule.... Ne každý může volit v pracovní době!!!!! Já osobně jsem za povinné volby pro každého občana !!!! O volbách se má každý vyjádřit svobodně a povinně!

jana999 ( 6. listopadu 2018 10:48 )

elektronické hlasování beru ale jedině když bude taky veřejně kontrolované na netu kdo jak hlasoval, jinak je to nesmysl, protože to bude opravdu zmanipulovatelné

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa