Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poslanec, který chce přidat: „Nenažrance“ od Zemana jako urážku nebere. A jak se hájí?

Autor: simao - 
5. listopadu 2018
15:54

Všichni chtějí přidat. Mimina i důchodci, říkal ve Sněmovně Petr Pávek (za STAN) a hájil tak svůj postoj k tomu, že i on coby poslanec by chtěl přidat také. Je to dle něj přirozené. Vzbudil však rozruch. V pondělním Epicentru ve studiu Blesku pak Pávek vysvětloval, jak to myslel. A reagoval i na to, zda za urážku chápe slova prezidenta Zemana o „nenažrancích“.

Hostem Epicentra byl tentokrát poslanec Petr Pávek (STAN) – právě ten, kdo se ve Sněmovně neváhal jednoznačně přihlásit k tomu, že on přidat na platu coby poslanec chce.

„Bude-li se dařit všem a růst platy a důchody, tak ať rostou i zákonodárcům a obráceně. Když bude hospodářství stagnovat i platy,“ uvedl v pořadu Blesku Pávek. „Já se necítím být odkázán na ten plat,“ podotkl a dodal, že si je jistý, že kdyby dnes odešel zpět do soukromé sféry, tak se mu znovu znásobí plat oproti tomu, kolik bere jako poslanec.

Video  Epicentrum: Chci přidat, přirozeně jako každý, říká "nenažranec" Pávek  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Že prezident Miloš Zeman nazval poslance, kteří se nebrání až 20procentnímu skokovému zvýšení platů od příštího roku, „nenažranci“, to Pávka neuráží. „Od pana prezidenta? Ne,“ podotkl. 

Pávek ve Sněmovně: Každé mimino chce víc mléka

Debata o platech poslanců se rozhořela kvůli tomu, že není jisté, zda zákonodárci stihnou schválit vládní novelu, která by zabránila skokovému zvýšení platů poslanců od Nového roku. 

„Já tady stojím, možná jako jediný v tomto sále, a říkám – ano, já chci přidat. Já chci přidat, protože všude jinde, ve všech ostatních oblastech, jsme přidali a přidáváme dál,“ říkal na konci října ve Sněmovně Pávek. A vysvětloval to svérázně.

Poslancům lidé neuvěří ani tehdy, kdyby peníze do Sněmovny nosili, míní totiž Pávek. „Na ulici je deset milionů obyvatel, od nově narozených až po nejstarší, v různých sociálních situacích a ti všichni chtějí přidat. Ti všichni chtějí přidat. Naprosto přirozeně,“ tvrdil Pávek a dodal: „Každé mimino chce víc mléka a každý důchodce chce vyšší penzi. To je naprosto přirozené.“

Pávek ve studiu Blesku: Byl to zemanovský bonmot

„Já rozumím tomu, proč tady dneska jsem. Použil jsem v podstatě zemanovský bonmot na závěr své řeči,“ vysvětloval v pondělí v pořadu Blesku Pávek svá slova, že každý chce přirozeně víc. „Zvrácená je celá debata o těch platech,“ řekl v Epicentru.

Poslanci by podle něj neměli vůbec hlasovat o svých platech, veškeré tyto debaty útočí primárně na zášť a závist, míní. „Není možné, abychom rozhodovali o svých vlastních platech, a to je to, k čemu ta diskuze směřuje,“ postěžoval si Pávek a dodal: „Já bych taky hrozně rád přidal daleko víc například učitelům.“

Od kolegů prý sklidil uznání

On sám upozorňuje, že nereprezentoval stanovisko Starostů a nezávislých jako takových, ale stanovisko čistě osobní. „Potom od naprosté většiny kolegů ve Sněmovně jsem v zásadě sklidil – já nechci říct chválu, ale minimálně uznání za tu otevřenost,“ říká Pávek.

Do toho, že poslanci ke svému platu čerpají ještě poslanecké náhrady, se pouštět nechtěl. „Nechci se vůbec pustit do debaty o tom, co je dost, hodně nebo málo,“ bránil se ve studiu Pávek. 

Práce poslance je dle něj náročná. „Mě mrzí, že se obrázek o práci poslance smrskne na závěry z jednacího sálu. Práce poslance je nesmírně náročná, vysoce odborná a chci říct, že to jsou jenom a právě poslanci, kteří rozhodují o rozpočtu této země, což je 1,5 bilionu korun. Všechny věci, které souvisí s chodem této země, jdou přes Sněmovnu,“ upozornil Pávek. 

Nevlastním vůbec nic, dodává poslanec

On sám přitom podle Centrálního registru oznámení koupil zemědělskou techniku za 2 miliony korun a má úvěr 400 tisíc. „Nevlastním vůbec nic,“ uvedl poslanec, který do Sněmovny naskočil za libereckého hejtmana Martina Půtu.

„Já jsem dlouhodobě farmařil. Farmu jsem musel pustit, protože se mi při práci stal velmi, velmi závažný úraz. Nebylo jasné, pokud přežiji a v jakém budu fyzickém stavu. Tak jsem musel pozemky propachtovat. Nakonec jsem je daroval nadaci, musel jsem rozprodat stádo, protože jsem byl rok v rekonvalescenci. A co tam je uvedeno, tak je malý traktor s nějakým náčiním,“ svěřil se Pávek, který se nebojí, že by se se svou kvalifikací mimo sněmovní zdi neuplatnil.

Exstarosta Pávek složil poslanecký slib 28. listopadu 2017. V letech 1998 až 2010 působil jako starosta Jindřichovic pod Smrkem v Libereckém kraji a někdejší bojovník proti úředníkům, který proslul jako odpůrce „úřednické šikany“. Prosadil dokonce vyhlášku na zákaz vstupu úředníků do katastru obce bez předchozího objednání. Od února 2007 do ledna 2008 byl také náměstkem ministra pro místní rozvoj. Později vedl jindřichovický domov důchodců.

hafblaf ( 15. června 2021 20:11 )

Některé ani nejde urazit.

salto ( 6. listopadu 2018 08:47 )

Gratuluji - STAN se připojili k TOP, ODS, KDU... Peníze jsou pro ně až na prvním místě

pupi ( 6. listopadu 2018 08:11 )

Ale my víme že co se tÿká peněz tak vás vy hovada nic neurazí , vám říct zastřel mámu za milión tak u vás na to problém nebyl !!!

kradlous ( 5. listopadu 2018 21:30 )

PS to je jak koryto pro nenažraný poslance.Jsou to přeci lepšolidi a ti musí za to být dobře odměněny.

gabreta ( 5. listopadu 2018 21:12 )

"Práce poslance je nesmírně náročná, vysoce odborná" Aha? Tak proto je každej zákon zmetek, že ještě než vejde v platnost, tak má několik novelizací, když je dělají nenažraní "odborníci"!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa