Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus přišel po čase do Sněmovny: „90. léta byla nejúspěšnější dekádou naší země“

Autor: ČTK, simao - 
2. listopadu 2018
13:43

Václav Klaus přišel po delší odluce do Poslanecké sněmovny, kde ho přivítal její šéf Radek Vondráček (ANO). Klaus během návštěvy zmínil mj. to, že je přesvědčen, že 90. léta byla nejúspěšnější v historii Česka.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) se dnes setkal s bývalým předsedou dolní komory Parlamentu a pozdějším prezidentem Václavem Klausem.

Schůzka se uskutečnila u příležitosti stého výročí vzniku Československa a Vondráček se chce podobně potkat i s dalšími svými předchůdci. Klaus, který opustil úřad hlavy státu na počátku roku 2013, po setkání uvedl, že nyní navštívil Sněmovnu poprvé od roku 2010.

Domluvili se na Hradě

„Je čas těch sta let, je to chvilka nějakého zamyšlení, smíření a říct si, co se povedlo. Rád se potkám i s dalšími bývalými předsedy, doufám, že se to podaří zorganizovat,“ řekl Vondráček.

K samotné schůzce s Klausem pak dle aktuálně.cz dodal: „Bylo to spontánní pozvání, s panem prezidentem jsme se potkali 28. října na Pražském hradě, kde jsme seděli vedle sebe. Pan prezident se mi přiznal, že tady ve Sněmovně nebyl minimálně osm let.“

Klaus označil za to, co se Česku podařilo, období 90. let, kdy byl premiérem a ke konci dekády předsedou Sněmovny. „Já jsem přesvědčen, že 90. léta byla nejúspěšnější dekádou v historii této země,“ řekl. Podle něj Česko nejlépe ze všech postkomunistických zemí zvládlo ekonomickou transformaci k tržní ekonomice.

Klaus: Jsme si s ANO názorově daleko blíže

Na dotaz novináře Radka Bartoníčka z Aktuálně.cz Klaus ohledně toho, že to bylo právě ANO, které si na kritice politiky 90. let nahnalo politické body a ovládlo Sněmovnu, exprezident odvětil: „Díky tomu, že mě kritizovali, vyhráli volby. Ale teď pochopili, že ta kritika byla naprostým omylem. Jsme si názorově daleko blíže.“

Klaus i Vondráček uvedli, že tématem schůzky nebylo jednání o aktuální politické situaci. „Mě nenapadlo plést se do té stranické politiky současné doby. To už je pro mě pasé,“ řekl Klaus. Podle něj se debata vedla spíš o novinkách ve Sněmovně a o tom, jak se liší její nynější atmosféra od té dřívější. Doporučení, jak řídit dolní komoru, Klaus prý Vondráčkovi nedával.

Video  Klaus k výročí republiky: Sametová revoluce je víc než 1918. A proč nedával medaile kamarádíčkům?  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

kradlous ( 4. listopadu 2018 09:02 )

Papatunel připustil že v době když byl jako ministr a též zakladatelem zločinecké ODS,že 90 léta byla nejvíc úspěšná na tunelování a rozkrádání.Ta jeho privatizace byl návod jak se lehce a podvodem dostat k majetkům.Ta jeho celá anabáze v politice nechala nevratné škody.

oldedek ( 2. listopadu 2018 17:53 )

Obrázek dvou zmetků - blbý a blbější

willi48 ( 2. listopadu 2018 15:41 )

Stále věřím tomu, že tento zmetek spolu s havlem budou jednou po právu odsouzeni za velezradu. Havel za omluvu sudeťákům, za obludnou amnestii, za protiprávní restituce ve svůj prospěch a ve prospěch Trautenberka a dalších kámošů, Zeman za rozdělení republiky, za naprosto skandální zákon o církevních restitucích (nepodepsal, ale nevetoval), za odpornou amnestii.

kradlous ( 2. listopadu 2018 15:18 )

Namyšlený narcis, Papatunel tu svojí neblahou existenci ukončil tím nejlepším co udělal a to byla amnestie která osvobodila zloděje a tuneláře.

iFender ( 2. listopadu 2018 14:13 )

To byl dneska nejlepsi joke!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa