Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Slavící Klaus: Nový účes, gratulace „ztracené“ Miss 1994 a koňak od „strejdy“ Zemana

Autor: Jakub Veinlich - 
19. června 2018
05:02

Bývalý prezident Václav Klaus dnes slaví 77. narozeniny, oslavy si přichystal však již na pondělí. Zhruba stovku hostů sezval nejdříve na zahradu na Hanspaulce, kde má svůj institut, později se gratulanti přesunuli na jazzový koncert. Mezi gratulanty nechyběl Miloš Zeman, kterého Livia Klausová seznámila s vnučkami. Bývalý šéf Národní galerie Milan Knížák z prezidentovy přítomnosti nadšený nebyl. Přišla však třeba i Miss ČR 1994 Eva Kotulánová, vdaná dnes za úspěšného byznysmena.

„Rád tě vidím,“ pozdravil Václava Klause na jeho oslavě v hanspaulském zámečku Miloš Zeman poté, co se vysoukal z prezidentské limuzíny. Nepřišel s prázdnou. „Pan prezident předal Václavu Klausovi koňak,“ řekl Blesk Zprávám Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Bývalé první dámě Livii Klausové daroval květinu. „A mám pro tebe ještě jeden dárek, ale ten ti dám, až mě vezmeš na skleničku do kanceláře,“ řekl si Zeman rovnou po příjezdu o sklenku.

Strejda Zeman a spálené trenky

Zemana přišly přivítat také Klausovy vnučky. „Ahoj, ahoj,“ sklonil se Zeman k malé Elišce a Báře. „A pozdravily jste pana prezidenta?“ ptala se malých slečen bývalá první dáma Livia Klausová. „Strejda Zeman,“ představil se prezident.

Zeman i Klaus spolu poseděli během oslavy u jednoho stolu, na kterém bylo víno, prasátko a také něco ostřejšího k pití. Ještě před tím ale Miloš Zeman a Klaus vystoupili se svou řečí před všemi gratulanty. „Václave, vypadáš dobře!“ vysekl Klausovi - toho času mimochodem s novým, lehce pozměněným účesem - poklonu Zeman, který je o čtyři roky mladší než oslavenec.

Video  Proslov na oslavě Václava Klause  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Původ svých o něco delších vlasů, než je u exprezidenta v poslední době obvyklé, vysvětloval Klaus nedávno, když vystoupil v Partii na FTV Prima. „Já mám nekonečně delší vlasy – protože jsem někdy v únoru byl na delší cestě v Latinské Americe a zmeškal jsem mou holičku. Nechtěl jsem jí být nevěrný a nechat se ostříhat někde v tramtárii a najednou jsem zjistil, že to vlastně nevypadá tak hrozně,“ vysvětloval Klaus po natáčení a od delšího sestřihu, než je jeho obvyklý ježek, neustoupil ani před oslavou.

„Milý Václave, obdivuji tvoji vitalitu, obdivuji, že jezdíš na jednu mezinárodní konferenci za druhou, že tě to baví, člověče, ale budiž,“ žertoval však na Hanspaulce také Zeman. A popíchnul Klause, že by za čtyři a půl roku mohl místo něj opět kandidovat na prezidenta.  

Při Klausových oslavách se ale Zeman vrátil také ke svému nedávnému „happeningu“ na Pražském hradě, při kterém spálil červené trenýrky. „Na protest proti tomu, že jakási pornoherečka vytáhla ze své vagíny českou národní vlajku, tak jsem si říkal, na to se musí reagovat,“ překvapil Zeman přítomné. „Tak já spálil jejich vlajku,“ dodal.

Gratulovala i Miss ČR 1994

Klaus ani Klausová, kteří stáli po jeho boku, nereagovali - a jen se upřeně koukali před sebe. Do zahrady „zámečku“, kde sídlí Institut Václav Klause, dostalo pozvánku zhruba 100 hostů.

Mezi nimi nechyběla ani někdejší Miss ČR 1994 Eva Kotulánová, která si za manžela vzala úspěšného byznysmena Milana Maděryče, jehož firma sponzorovala i Institut Václava Klause.

Klausovi přišla k 77. narozeninám popřát i Miss 1994 Eva Kotulánová Klausovi přišla k 77. narozeninám popřát i Miss 1994 Eva Kotulánová | Foto Blesk - Jakub Poláček, Martin Přibyl

Knížák s igelitkou: Oslava dobrá. Až na Zemana

S igelitovou taškou jednoho ze supermarketů dorazil například i Klausův letitý přítel – někdejší šéf Národní galerie Milan Knížák. Zdržel se téměř dvě hodiny. „Oslava byla dobrá, tak jako každý rok, až na toho Zemana,“ zhodnotil Knížák oslavu, na které téměř nikdy nechyběl.

Zatímco Klausovi předal katalog svých děl, se Zemanem mluvit nechtěl. „Ne, nemám zájem,“ dodal Knížák. Dorazili také bývalý představitelé z vedení ODS v době, kdy jí šéfoval Václav Klaus. Někdejší místopředseda Miroslav Macek s ženou a někdejší místopředsedkyně strany Libuše Benešová. Zatímco Macek přinesl Klausovi jako vždy knihu, Benešová napekla krabici koláčků.

Václav Klaus a Milan Knížák s igelitkou při oslavě 77. narozenin exprezidenta Václav Klaus a Milan Knížák s igelitkou při oslavě 77. narozenin exprezidenta | Foto Blesk - Jakub Poláček, Martin Přibyl

Poslanec Skopeček: Máme podobné smýšlení

„Byla to příjemná oslava, je hezké potkat po roce opět lidi, kteří mají podobné smýšlení,“ řekl Blesk Zprávám jeden z mála aktivních poslanců na oslavě, bývalý ekonomický poradce Václava Klause Jan Skopeček z ODS, který přišel s těhotnou manželkou a lahví vína pocházející ze středočeského Mělníka. „I ve středních Čechách dokážeme pěstovat poměrně slušná vína,“ dodal poslanec.

Dalším z aktivních poslanců je Klausův syn Václav Klaus mladší. Přišel se svou partnerkou a dcerou. Donesli jahody a také matematickou stať dělitelnou 77.

Chyběli Nečasovi

Zatímco loni slavili s Václavem Klausem v zahradě jeho Institutu i bývalý premiér Petr Nečas s manželkou Janou, letos se ke gratulantům nepřidali. „Na pozvánce jsme nepožadovali potvrzení účasti, takže nebylo dopředu jasné, kdo se oslavy zúčastní,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí Klausova Institutu Petr Macinka.

Oslava Klausových 77. narozenin: Raut Oslava Klausových 77. narozenin: Raut | Foto Blesk - Jakub Poláček, Martin Přibyl

Dárek do ložnice

„Když jsem sem přicházel a vystupoval z auta, tak jsem si myslel, že jsem vystupoval předevčírem. Stejní lidé, stejné prostředí, stejné počasí, stejný prezident. Myslím, že je dobře, že se takto potkáváme a vždy to hrozně uteče,“ zhodnotil oslavu v zahradách Prahy 6 bývalý poslanec ODS a někdejší Klausův poradce Boris Šťastný, který přinesl bývalému prezidentovi opět dárek z oblasti zdravotnictví.

„Letos jsem zvolil speciální difuzér, pro osvěžení vzduchu vonnými esencemi tradiční čínské medicíny. Dá se to dát do kanceláře, dá se to dát do ložnice, způsobuje to klid, zabraňuje únavě,“ dodal Šťastný.

Setkání nepřátel

Zajímavé bylo sledovat setkání dvou protokolistů. Na Hanspaulce se totiž potkali bývalý šéf Hradního protokolu Jindřich Forejt, který připravil Václavu Klausovi k narozeninám knihu mapující nejen historii budovy, ve které jeho Institut sídlí, a současný hradní protokolář Vladimír Kruliš.

Zatímco se Forejt s většinou pracovníků Pražského hradu, kteří doprovázeli Miloše Zemana, pozdravil, Krulišovi nepodal ani ruku a jen ho při hrozícím se osobním „střetu“ minul. „Každý člověk se může potkávat s tím, s kým chce, to je moje osobní volba. Pozdravil jsem se s těmi, se kterými mám osobní vztahy a korektní vztahy, včetně prezidenta Miloše Zemana. Přiznám se, že pana Kruliše jsem viděl asi počtvrté v životě,“ řekl Blesk Zprávám Forejt, který tvrdí, že Kruliše neměl šanci na Hradě tváří v tvář nikdy potkat, i když pro Zemana celou dobu oba pracovali.

Miloš Zeman a Dominik Duka na oslavě 77. narozenin Václava Klause Miloš Zeman a Dominik Duka na oslavě 77. narozenin Václava Klause | Foto Blesk - Jakub Poláček, Martin Přibyl

Večerní oslava na Plovárně

Na večer pozval Václav Klaus s dlouhými, ale zároveň už i zastřiženými vlasy všechny své gratulanty na tradiční večer na Občanské plovárně. Do klubu nedaleko Úřadu vlády se ale přesunula jen část hostů. Například manželka Livia Klausová, syn Václav, Miloš Zeman i kardinál Duka nebo Jindřich Forejt už mezi hosty nedorazili.

„Narozeniny jsou smutná událost. Někdo to možná vidí trošičku jinak, ale já to beru jako smutnou událost a nejhorší je, když je člověk objektem té události,“ pozdravil Klaus humorně všechny přítomné a odstartoval další z koncertů z cyklu Jazzová Klausura, kterou navázal na tradiční koncerty Jazz na Hradě, které pořádal pravidelně za svého prezidentování.

Václav Klaus pozval hosty na jazzový koncert. V rozhovoru s výkonným ředitelem Institutu Jiřím Weiglem Václav Klaus pozval hosty na jazzový koncert. V rozhovoru s výkonným ředitelem Institutu Jiřím Weiglem | Foto Blesk - Robert Klejch

Koncert trval necelé dvě hodiny, pití si hosté museli platit sami. Zajímavostí je, že v tu dobu ještě bývalý prezident ani netušil, jaké dárky od gratulantů dostal. „Ještě jsem je nerozbalil. Obrovský dárek je, že tito lidé přijdou a chtějí se mnou strávit odpoledne a večer, vidíme spoustu lidí, se kterými souzníme myšlenkově,“ řekl Klaus Blesk Zprávám, těsně před přesunem na koncert. Podobná setkání přitom pořádá dvakrát ročně. Jednou na své narozeniny, podruhé při příležitosti Vánočního večírku.

aIIahakbar ( 19. června 2018 18:33 )

Ale je zajímavé, že jsi okamžitě poznal, o kom píše.

sores ( 19. června 2018 16:29 )

Samá česká zlodějská špína která napodobuje lidi z vyspělého státu kteří si na nic nemusí hrát.

ellenic ( 19. června 2018 14:43 )

Velká škoda, Nečas a Nečasová Nagyová nedorazili . Taková příležitost se zase blýsknout s Janulkou, která mu nadávala do telefonu a Nečas ji propásl. Viděla jsem je v Karlových Varech, hrozné, on jak kdyby nebyl ani její manžel, ona za ním. A takových krásných a inteligentních žen je u nás a on si vybere takovou hezuli nejapnou . Jeho žena byla půvabná a příjemná, ten tedy klesl . Chudák.

lunatic ( 19. června 2018 12:48 )

Jako poslední přijde pro oba seniory teta s kosou

zada ( 19. června 2018 12:09 )

Pane Klausi, gratulace! A něco z reality - pan prezident Zeman měl pravdu! Pan Babiš by měl všechny ty , kteří Vás informovali o "novičoku" , že u nás nebyl vyházet od koryt. Neboť stačí shlédnout "Chemické listy 2011". Pan prezident měl pravdu!!!!! Pan premiér by se neměl bechat opíjet rohlíkem . Děkuji. https://www.email.cz/download/k/GKUXOuW9C-_deRW4408PXOXPNHg61Vm4cL9_IS-DRZ2YikU9lEqFiltu3b Dnemm8Qob1yM4/novicok-bis.pdf

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa