Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pozvednou ČSSD ženy? Maláčová i Valachová se tlačí do vedení. A návrat vyhlíží i Hašek

Autor: Jakub Veinlich - 
2. listopadu 2018
05:02

Sjezd vládních sociálních demokratů bude příští rok v březnu. A už teď se ale začíná mluvit o tom, kdo si troufne zalátat potápějící se loď. Do „kajuty“ ke kapitánovi by mohly nastoupit i dvě ženy. O místa ve vedení ČSSD by totiž mohly usilovat ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová i bývalá ministryně školství ve vládě Bohuslava Sobotky Kateřina Valachová. Rozhodující hlas chce mít navíc i někdejší místopředseda partaje Michal Hašek, který se hlásí k vnitrostranické platformě Zachraňme ČSSD!

„Sjezd bude tím polem, na kterém se určí další směřování sociální demokracie,“ řekl na nedávném zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD v Hradci Králové předseda strany Jan Hamáček.

Směřování vládní strany bude také určovat nové vedení a například bývalý úřadující předseda a někdejší ministr vnitra Milan Chovanec vyzval nejen k vystoupení z vlády a podpoře nového kabinetu z opozice. Ale také k nástupu nových úspěšných tváří.  

„Určitě by prospělo, kdyby do vrcholového vedení strany přišlo více takových lidí z komunální politiky,“ vyzval Chovanec ve svém dopise spolustraníkům v Plzeňském kraji, který později zveřejnil také na sociální síti.

Maláčová: Zatím jsem řešila jen nemocenskou

Jako o možné nové krvi ve vedení ČSSD se v Lidovém domě i na chodbách Poslanecké sněmovny spekuluje hned o dvou ženách. O ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové, která se u straníků slušně zapsala svým vystupováním a urputností na vládě. A také bývalé ministryni školství a nynější místopředsedkyni poslaneckého klubu Kateřině Valachové.

„Zatím jsem o tom neuvažovala. Do středy mě zajímalo jediné – karenční doba,“ odpověděla Maláčová na dotaz Blesk Zpráv, zda o kandidatuře do vedení ČSSD skutečně uvažuje. Kandidaturu nicméně nevyloučila se slovy: „Až to bude aktuální, či relevantní, tak se vám určitě ozvu.“

Jenže ve vedení ČSSD její jméno padá stále častěji. „Je výrazná, umí nastolovat sociálně demokratická témata, umí se vyjadřovat a takové lidi ve vedení potřebujeme,“ řekl Blesk Zprávám zdroj blízký vedení sociální demokracie.

Podobně se podle svých slov ještě nerozhodla ani Kateřina Valachová. O její kandidatuře se přitom mluvilo už loni na jaře. Jenže bývalá ministryně ještě nesplňovala jednu z nutných podmínek, aby mohla stanout ve vedení. Členkou ČSSD totiž nebyla dostatečně dlouhou dobu. Na jaře už by ovšem i tato podmínka padla.

„Obě dvě by té straně mohly pomoci, protože to jsou výrazné tváře. Je to vlastně paradox, protože v minulosti hledala ČSSD horko těžko adeptky na post místopředsedkyně. A teď se jich objevuje hned několik,“ řekl Blesk Zprávám politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické unie. Narážel tak na politické kvóty ČSSD, které mluví alespoň o jedné ženě ve vedení strany.

Politolog zmínil budoucího „tahouna“ ČSSD 

V těžší pozici je ale podle odborníka při rozhodování Jana Maláčová, protože musí především řídit stěžejní ministerstvo sociální demokracie v menšinové vládě Andreje Babiše. „Ale v zásadě si myslím, že ženy političky, jako je právě Jana Maláčová, by měly být do budoucna tahouny sociální demokracie,“ dodal Jelínek.

Pokud by se jedna, druhá nebo obě dvě rozhodly kandidovat, mají podle Jelínka velkou šanci na to být v nejužším vedení strany. Partaje, která po neúspěchu ve sněmovních a následně i komunálních a senátních volbách čeká opět na dobu růstu.

„Kateřina Valachová po boku Jany Maláčové svedla velký zápas za zrušení karenční doby, pere se o zálohové výživné. Drží tedy témata, která sociální demokracie potřebuje zvedat častěji, a mezi současnými politiky se o to snaží málo kdo, než právě tyto dvě ženy,“ podtrhl šance Maláčové a Valachové Jelínek.

Právě Maláčová a Valachová přitom vytvořily politický tandem už před nějakým časem. Spolu přijely například také na nedávné zasedání ÚVV ČSSD v Hradci Králové, vyrazily tam spolu několikrát také na kávu. A po svém boku prosazovaly také už zmiňované zrušení takzvané karenční doby, tedy neproplácení prvních třech dní nemocenské.

Jak šance Maláčové s Valachovou vidí muži?

A proti angažování nastupující političky Maláčové by nebyli ani někteří muži ze současného vedení ČSSD. Jako místopředsedkyni si ji dovede představit například Jaroslav Foldyna, který sám ještě nedávno uvažoval kvůli špatnému výsledku strany ve volbách o rezignaci na post místopředsedy.

„Paní Maláčová je dnes ve vládě významnou představitelkou ČSSD. Je vnímavá k diskusi a není dogmatičkou. Jako místopředsedkyni si ji dovedu představit,“ řekl Blesk Zprávám Foldyna.

Například stávající první místopředseda strany Jiří Zimola se k šancím Maláčové ani Valachové ale nevyjádřil. Stejně tak zatím mlčí předseda strany Jan Hamáček, který je ale ovšem v těchto dnech jako vicepremiér a ministr vnitra ve Spojených státech.

Zimolův kolega z frakce Zachraňme ČSSD a někdejší místopředseda strany Michal Hašek byl sdílnější. Sám by uvítal při volbě nového vedení souboj více žen. „Pokud bude do vedení ČSSD kandidovat na sjezdu více žen než jedna, bude to jen dobře. Paní Maláčová má určitě výhodu jako jedna z exekutivních tváří ČSSD,“ dodal bývalý hejtman jihomoravského kraje, který je dnes zároveň poradcem ministra zemědělství Miroslava Tomana a také koncipientem advokátní kanceláře.

Hašek ze střídačky znovu na hřiště?

I když Hašek ještě nedávno opakoval, že chce zůstat jen řadovým sociálním demokratem, politické ambice v něm přeci jen dřímají. Kandidovat totiž bude do ústředního výkonného výboru, tedy takzvaného širšího vedení strany, které se schází mezi sjezdy. V tajné volbě ho podpořilo 39 ze 43 přítomných členů.

„Ve středu mě okresní konference ČSSD Brno–venkov zvolila do ÚVV a vzal jsem vážně výzvu Jana Hamáčka, abychom o budoucnosti ČSSD jednali a rozhodovali na stranických fórech,“ potvrdil Blesk Zprávám Hašek. Delegátům podle svých slov předložil náměty k programu i vnitřním věcem. Dál prý ale ve stranické hierarchii růst nechce. „Profesně nyní neplánuji návrat do politiky. Pracuji v oboru práva a legislativy a za rok mě čekají advokátní zkoušky,“ napsal Hašek.

„Stěžejní bude pro Michala Haška především to, jak elektorát i delegáti sjezdu budou vnímat to, jestli to jeho sezení na stranické střídačce bylo dostatečně dlouhé. Jestli už si odpykal všechny své hříchy z minulosti,“ byl překvapený novou nominací pro Haška politolog Jelínek. Připomněl jeho účast na takzvané lánské schůzce s prezidentem Milošem Zemanem a dalšími straníky po sněmovních volbách v roce 2013.       

Video  Michal Hašek o konci ve vysoké politice a falešné mluvčí: Pokus o vydírání?  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička, Blesk TV
Video se připravuje ...

Právě o ústřední výkonný výbor ale půjde podle politologa Jelínka na volebním sjezdu strany především. Jeho členové totiž mohou předsedovi dost zatápět. Někteří si na poměr sil stěžují i dnes. Převahu v něm totiž mají takzvaní „Sobotkovci“, vedení už je ale vyměněné. Pokud stranu sjezd nestabilizuje, hrozí podle Jelínka odchod dalších členů z ČSSD.

Sjezd čeká sociální demokraty 1. a 2. března v Hradci Králové. 

hejhej ( 2. listopadu 2018 13:53 )

Valachovou, Pocheho, Marksovou do vedení ČSSD a pohřeb strany mají zajištěný.

žanyn ( 2. listopadu 2018 12:29 )

Opět se ozval suverénní "demokrat" ala Pinochet či jemu podobní.

žanyn ( 2. listopadu 2018 12:27 )

Ženy v politice nejsou ženami, ale oněmi aktivními soudružkami. Do politiky totiž nepatří ani normální chlapi. Příklad je třeba si brát od Indiánů. Tam ta hierarchie moci byla dokonale provedena.

EmaS ( 2. listopadu 2018 11:40 )

Paní Valachová jako ministryně školství nadělala víc škody než užitku a nepřijde mi zrovna moc chytrá. Měla by mít alespoň trochu soudnosti a z politiky odejít aby nenadělala ještě víc škody. Viděla bych jí třeba jako pokladní někde za kasou...bez urážky...😜

adeso ( 2. listopadu 2018 10:54 )

naprostý souhlas. Ta baba je příliš ambiciozní na to, jak je hloupá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa