Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Bakala se směje poslancům i policii. V kauze OKD se nemá k výpovědi, zlobí se Pirát

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
1. listopadu 2018
15:55

Prezident Miloš Zeman mluví o finančníkovi Zdeňku Bakalovi jako o nepříteli státu. Miliardář je pro poslance jednou z klíčových postav při vyšetřování privatizace dolů OKD. Jenže zatím na něj čekají marně. Finančník je totiž podle všeho stále v zahraničí a tam na něj nemůže kvůli předvedení před komisi ani policie.

Původně měla práce sněmovní vyšetřovací komise k OKD skončit v polovině října. Poslanci jí ale prodloužili mandát až do 12. dubna příštího roku. „Je to zejména z důvodu, že počet svědků je široký a během léta nebylo možné všechny vyslechnout,“ řekl nedávno Blesk Zprávám člen komise Dominik Feri (TOP 09).

Během léta se povedlo poslancům vyslechnout zhruba 22 svědků – včetně bývalého premiéra a ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD). „V tuto chvíli nám zbývá ještě vyslechnout 15 svědků,“ popsal činnost komise její předseda Lukáš Černohorský (Piráti).

Za jednoho z klíčových svědků považují poslanci finančníka a miliardáře Zdeňka Bakalu. Ten si ale odmítl předvolání převzít. Ve svém tiskovém prohlášení uvedl, že by jeho výpověď před komisí sloužila k politickému tlaku na soudy.

Šéf komise: Policie pohyb Bakaly monitoruje

„Pohyb na území České republiky se snaží policie nějakým způsobem monitorovat, ale zatím nemám informace o tom, že by ho zadrželi,“ řekl Blesk Zprávám během čtvrtka předseda vyšetřovací komise, Pirát Lukáš Černohorský. Právě zadržení a předvedení do Sněmovny v doprovodu policie je pro poslance jediná možnost, jak Bakalu před komisi dostat.

Policie ho může ale zadržet jen na území České republiky. Jenže Bakala se pohybuje podle všeho nejčastěji ve Švýcarsku. „Pokud by měla policie informaci, že je na území ČR, tak by ho musela okamžitě zadržet,“ dodal Černohorský s tím, že poté by ho museli poslanci vyslechnout nejpozději do 24 hodin od zadržení.

Výslech může proběhnout za určitých okolností také mimo zdi Poslanecké sněmovny, ale pro poslance by to bylo technicky dost náročné. Přesouvat by totiž museli i nahrávací a další techniku, která je k výslechu potřeba.

Členové komise zkoumají převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Za něj bývá kritizován bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Komise se zaměřuje také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Právě za transakce z 90. let už ale podle šéfa komise Černohorského nebude zřejmě nikdo stíhaný.

Video  Sobotka vysvětluje privatizaci OKD: Věřím, že všechno proběhlo podle zákona a pravidel EU.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Je tam 20 let promlčecí lhůta, která uplynula někdy v roce 2016, pokud bych to bral tak, že to byl zločin spojený s privatizací,“ řekl Blesk Zprávám Černohorský.

Předmětem poslaneckého zkoumání je také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD a odpovědnosti státních úřadů a osob.

Klaus mapoval cestu ke krachu. Důkazů má prý dost

Komise vyšetřuje několik období spojených s OKD. Dobu, jak firma mířila ke krachu, mapoval Václav Klaus ml., který už také vypracoval svou zprávu a čeká na její opřipomínkování. Ke zprávě prý Bakalu až tak nepotřeboval. „Kdyby k tomu pan Bakala vystoupil a něco řekl, tak to bude o chloupek lepší, ale všechny ty důkazy jsou z mého pohledu dostatečné,“ tvrdí Klaus.

„Jestli se ptáte, zda byl překvapivý závěr, tak vzhledem k tomu, co se tam odehrávalo, tak to takto skončit muselo,“ je přesvědčený Klaus. V tuto chvíli se komise podle informací Blesk Zpráv zabývá především transakcemi z roku 2004.

Tehdy Bakala zprostředkoval transakci, při níž jím zastoupená kyperská skupina RPG Industries koupila společnost Karbon Invest, Bakala tak zároveň získal majetkový podíl v OKD. Mateřskou společností RPG byla společnost BXR Group.

„On je jednou z klíčových osob – pokud ví něco, co by mohlo změnit názor komise a nebude to v závěrech uvedené, tak je to bohužel jeho vina,“ tvrdí na adresu Bakaly Černohorský.

Video  Jak šel čas s OKD: Od chlebodárce pro 100 tisíc lidí ke krachu.  - David Budai, Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Za své účinkování v OKD Bakala často čelí kritice. Sociální demokrat Lubomír Zaorálek ho před několika lety například nazval gaunerem a Bakala ho za to neúspěšně žaloval. Prezident Miloš Zeman ve svém druhém inauguračním projevu letos v březnu označil Bakalu za velkou skvrnu a obvinil ho z rozsáhlé hospodářské kriminality v OKD.

Prodej sálu pro Miss a koncerty

Americký magazín Forbes Bakalu loni zařadil na desáté místo v žebříčku nejbohatších Čechů s majetkem 18 miliard korun. Bakala s manželkou provozuje nadaci Bakala Foundation, která se zaměřuje na vzdělávání. Pozornost také vzbudil honosným sídlem v šumavské obci Modrava. S manželkou rovněž podporují Knihovnu Václava Havla.

Aktuálně se finančník v Česku zbavuje dalšího majetku. Nyní prodal skupinu nemovitostí v pražském Karlíně. Součástí komplexu je i multifunkční sál Forum Karlín, který původně postavil své manželce Michaele Maláčové, která byla ředitelkou soutěže Česká Miss. Lidové noviny v létě napsaly, že obchod by měl dosahovat 1,3 miliardy korun. Bakala i nový majitel realitní fond Amundi Czech Republic se ale dohodli, že cenu obchodu nezveřejní.  

kradlous ( 2. listopadu 2018 10:35 )

Policie a justice je stále v klidu a dává slušným a poctivým lidem podnět k tomu že tady hrají a mají vliv špinavé peníze.

kradlous ( 2. listopadu 2018 10:31 )

To na toho gaunera nikdo nemá?S takovým šklebem v obličeji je na první pohled jasné že nemůže a nemá místo mezi slušnými lidmi.

bryx ( 2. listopadu 2018 09:36 )

forum24.cz/video-jaroslav-hutka-ma-novou-pisen-jmenuje-se-ovarova-revoluce/?utm_source=www.seznam.cz &utm_medium=sekce-z-internetu

marmat ( 1. listopadu 2018 21:26 )

Když takhle lžete, máte zdenkku nádherný pocit hrdiny....? Nemějte-je to fejk jako bejk

marmat ( 1. listopadu 2018 21:23 )

Protože využil co mohl, co mu kontakty a politici dovolili a NIKDO mu nepřeložil stéblo přes cestu.....DODNES !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa