Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pilný má zas napilno. Exministr má místo Senátu „flek“ u kolegyně z televize

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
29. října 2018
17:40

V televizní show Den D na ČT byli Ivan Pilný (ANO) a Marta Nováková (za ANO) jako investoři kolegové. Teď bude Nováková dělat Pilnému šéfovou. Bývalého ministra financí si totiž vybrala za svého náměstka na ministerstvu průmyslu a obchodu. Nahradí dosavadního náměstka Ondřeje Malého.

„Ano, je to tak. Odcházím z pozice náměstka. Zároveň jsem v rámci ministerstva dostal ale také nabídku, kterou teď zvažuji,“ řekl Blesk Zprávám Malý jako dosavadní náměstek ministryně Novákové.

„Plně samozřejmě respektuji rozhodnutí paní ministryně,“ doplnil Malý. V rámci ministerstva průmyslu a obchodu měl na starosti telekomunikace. Snažil se podle svých slov snižovat byrokratickou zátěž pro telekomunikační operátory.

Nováková: Od Pilného chci snižování byrokracie

„Změnu jsem se rozhodla udělat především proto, že mezi mé hlavní priority patří snižování byrokracie ve státní správě,“ odůvodňuje přepřáhnutí ve svém týmu ministryně Nováková. Od Pilného jako politického náměstka podle svých slov očekává, že přispěje k chodu MPO velkou profesionální zkušeností.

„Tu chci využít nejen pro minimalizaci administrativní zátěže podnikatelů, ale také pro realizaci zavádění parametrů digitálního státu a všech souvisejících aktivit,“ uvedla Nováková. Malému podle svých slov nabídla pokračování na ministerstvu, a to v rámci sekce Technologie 4.0.

Malý byl náměstkem na ministerstvu od letošního února, kdy jej do funkce jmenoval tehdejší ministr Tomáš Hüner (za ANO). Měl na starosti zavádění vysokorychlostního internetu. Předtím působil jako koordinátor digitální agendy Úřadu vlády.

Do Senátu se Pilný nedostal

Pilný letos neúspěšně kandidoval do Senátu za ANO, naopak uspěl ve volbách do zastupitelstva hlavního města Prahy. Od začátku letošního roku působil jako zmocněnec pro digitální vzdělávání na ministerstvu školství.

Od roku 2013 byl poslancem za ANO, v loňských sněmovních volbách z osobních důvodů nekandidoval. Ministrem financí se stal loni v květnu. V čele ministerstva vystřídal současného premiéra Andreje Babiše (ANO).

Pilný v 90. letech zakládal českou pobočku softwarové společnosti Microsoft, v letech 1992 až 1998 ji řídil. Poté působil ve vedení řady firem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa