Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman jmenoval Petříčka ministrem zahraničí. Na Hradě poděkoval i sám sobě

Autor: ČTK, bud, vei - 
16. října 2018
11:35

Prezident Miloš Zeman v úterý před polednem jmenoval ministrem zahraničí dosavadního náměstka Tomáše Petříčka (ČSSD). Česká diplomacie se tak tři a půl měsíce po jmenování vlády dočkala plnohodnotného šéfa Černínského paláce. Původního kandidáta ČSSD europoslance Miroslava Pocheho Zeman jmenovat odmítl a ministerstvo dočasně vedl předseda sociálních demokratů a ministr vnitra Jan Hamáček. Na svou první zahraniční cestu vyrazí Petříček už v pátek -a to do Německa. 

Zeman na Hradě poděkoval šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi, že odblokoval situaci. Premiérovi Andreji Babišovi (ANO), že společně s prezidentem odmítla ve vládě Pocheho. A konečně sám sobě, že se rozhodl jmenovat nového ministra.

„Jsem rád, že se zde scházíme, abychom vyřešili drobný problém, který poněkud v minulosti trochu zastiňoval politickou scénu,“ řekl Zeman na úvod slavnostního ceremoniálu, který se oproti jmenování ministra spravedlnosti Jan Kněžínka (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) konal tradičně v trůnním sále Pražského hradu za přítomnosti médií a ne za zavřenými dveřmi Zemanovy pracovny, nebo v salónku na zámku v Lánech.

Ještě, než nastoupila hradní stráž a přišel prezident Zeman, premiér Babiš a tou dobou už pověřený ministr zahraničí Petříček si spolu povídali. Mezi hosty ceremoniálu nechyběl ani vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček, který až do včera ministerstvo oficiálně vedl. 

„Děkuji Janu Hamáčkovi, že odblokoval neprůchodnou situaci, děkuji premiéru Andreji Babišovi, který shodně se mnou doporučil předchozímu kandidátovi, aby se jako europoslanec vrátil do Brusselu,“ neodpustil si Zeman drobný šťouchanec na adresu Miroslava Pocheho, kterého Hamáček původně navrhoval do křesla ministra zahraničí. Zeman ho ale odmítl jmenovat. 

Po té, Zeman poděkoval také sám sobě, jak celou situaci vyřešil. 

Petříček byl v minulosti asistentem Pocheho v Evropském parlamentu. Zeman už dříve označil za podmínku Petříčkova jmenování ministrem to, že Poche, jenž nyní působí na ministerstvu zahraničí jako politický tajemník, z Černínského paláce odejde.

Stejné očekávání má premiér Andrej Babiš (ANO). Petříček uvedl, že po jeho jmenování funkce tajemníka ztratí smysl a zanikne. Zároveň ale řekl, že si hodlá sestavit vlastní tým poradců a nevyloučil, že by mezi nimi Poche být mohl.

Mluvit jedním hlasem 

Nový ministr označil za svůj cíl, aby česká politická reprezentace mluvila navenek jedním hlasem. Počítá s tím, že bude otázky zahraniční politiky konzultovat s premiérem i s prezidentem. Za klíčová témata považuje konflikty na Blízkém východě a v Africe, které vyvolávají migraci do Evropy, a vztahy v rámci Evropské unie.

Zeman při jeho jmenovaní ocenil, že chce scházet na pravidelných konzultací s hlavou státu. 

„Víte že česká zahraniční politika, musím být jednotná, má–li mít smysl. Když budeme mluvit jinými hlasy, nikdo nás nebude brát vážně,“ promluvil prezident směrem k Petříčkovi po té, co nový ministr podepsal jmenovací dekret a slib. 

Invalidní vozík netřeba

Petříček tentokrát nedostal oproti zvyklostem prostor promluvit oficiálně na mikrofon a tak podle hradního protokolu následoval tradiční přípitek. Aby Zeman demonstroval, že je zdravotně fit, vydal se o holi směrem k premiérovi i novému ministrovi, aby si s nimi přiťuknul. Podával se tradičně sekt, i když Zeman by prý raději uvítal dobré moravské víno.

„Aby bylo znát, že ještě nepotřebuji invalidní vozík, tak k vám dojdu,“ pronesl už neoficiálně za přítomnosti novinářů prezident a vydal se připít na počet jmenování Petříčka, kterému popřál v jeho práci hodně štěstí.

Z Pražského hradu odjel Tomáš Petříček v doprovodu premiéra Andreje Babiše a svého předchůdce Jana Hamáčkado nedalekého Černínského paláce, kde se oficiálně ujal ministerské funkce.

První cesta k povede k sousedům 

Po té, co Petříček oficiálně převzal úřad prozradil na společné tiskové konferenci s Andrejem Babišem také své plány. „Jsem strašně rád, že jsme úspěšně dokončili budování naší koaliční vlády,“ zahájil společnou tiskovku Babiš. Česká republika má plnohodnotného ministra zahraničních věcí téměř rok od sněmovních volbách. 

„Je důležité, aby premiér a ministra zahraničí měli stejné názory. Myslím, že ty názory stejné máme,“ zdůraznil premiér, podle kterého má Česká republika jasnou a aktivní, čitelnou a sebevědomou zahraniční politiku, který vychází především z naše členství v Evropské unii a NATO.

S tím souhlasí také nově jmenovaný ministra zahraničí, který chce rozvíjet vztahy především s našimi sousedy. 

Důležité pro mě bude zejména rozvíjet vztahy s našimi sousedy – „především s Německem, což je nás strategický partner a je to také náš významný partner v Evropské unii,“ řekl novým ministr, který se právě proto na svou první zahraniční cestu vydá právě do Německa, kde už tento pátek setká se svým protějškem Heikem Maasem.

Mezi další priority Petříček zařadil také rozvoj ekonomické diplomacie. 

Co s Pochem? 

Formálně Miroslav Poche skončí na ministestvu zahraničí v krátké době. Ještě dnes by jeho místo mělo na ministerstvu podle Petříčka zaniknout. 

„Dnešním dnem jsem byl jmenován ministrem zahraničních věcí, a jak jsem několikrát deklaroval, jedním z kroků, které budu nyní činit je, že dojde ke zrušení pozice politického tajemníka ministra zahraničních věcí,“ právě to byla jedna z podmínek prezidenta Zemana, aby Petříčka ministrem vůbec jmenoval.  Poche na ministerstvu pracoval podle všeho jen na dohodu. „Která je velmi rychle vypověditelná,“ řekl před premiérem nový člen kabinetu ANO a ČSSD podporovaného při hlasování o důvěře vládě komunisty.

Petříček ale jasně nevyloučil, že Poche bude mít vazby na Černínský palác i nadále. „Začínám sestavovat tým poradců – z řad akademiků, bývalých diplomatu či politiků. S panem Pochem o tom budu ještě hovořit,“ dodal

Zemanův nabitý den

Odpoledne prezident Zeman ještě jmenuje nové soudce a večer na Pražském hradě vystoupí při příležitosti zahájení česko-čínského fóra.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 16. října 2018 17:47 )

Ale, ale... Alespoň si přečtěte něco o jeho aférach!!! I takovisedeli v Bruselu, jako v trafice=uklizeni před kriminalem... Např za daňové machinace se svými sponzorskými dary!!!

5nastolevceskych ( 16. října 2018 14:46 )

Poche nepodporoval Zemana v prezidentské volbě, tak na něj dopadá jeho chorobná mstivost.

marmat ( 16. října 2018 14:08 )

Milé dítě neumíte do 3 ??????

marmat ( 16. října 2018 14:04 )

Opozice totálně naruby.... Musejía nyní Čekat, co PROTI NĚMU BUDOU MÍT... čistého politika dlouho neměli na CUPOVANI

dragomira ( 16. října 2018 13:57 )

Pane Zemane

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa