Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Označil je za „koblihovou mafii“ a „zm*dy“. Kritik ČT upadl v ANO v těžkou nemilost

Autor: simao - 
2. října 2018
12:30

Publicista a bývalý člen ODS Petr Štěpánek už nemá zájem kandidovat do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Na schůzi klubu ANO, které ho tam chtělo nominovat, ho podle ČTK odmítla velká část poslanců podpořit. Štěpánek už dříve označil ANO za „koblihovou mafii“, její poslance za „zm*dy“, Andreje Babiše za „slovenského gaunera“ a o České televizi napsal, že by bylo příhodné zrušit „koncesionářské výpalné“, případně rovnou podminovat Kavčí hory a zmáčknout knoflík. I samotného Andreje Babiše jeho nominace překvapila.

Podobné politické nominace na různé politické posty jsou často přecházeny bez valného zájmu veřejnosti. U kontroverzního publicisty Petra Štěpánka, který se netají tím, že „mlátí všechny politiky odleva doprava“, však zarazilo, že jeho kandidaturu do RRTV podpořilo právě hnutí ANO.

„Koblihová mafie“, „slovenský gauner a trestně stíhaný estébák s nekonečným střetem zájmů“ – to jsou jen některé z narážek, které letos Štěpánek na ANO a jeho šéfa Andreje Babiše psal na sociálních sítích. Bývalý radní v RRTV z let 1994 až 2003 a někdejší člen ODS, který byl v minulosti i tajemníkem tehdejšího předsedy vlády Václava Klause, však našel v ANO přece jen zastání. Podpořil ho např. sněmovního předseda mediálního výboru Stanislav Berkovec, poslanec ANO, který ho označil za „rebela“.    

Babiš chce Štěpánka řešit na klubu

Blesk Zprávy s dotazem, zda podpora poslanců ANO nevadí samotnému Babišovi, kontaktovaly přímo premiéra, obvykle hbitě reagujícího. Tentokrát však odpověď nepřišla.

Babiše však záležitost tížila, chtěl ji s poslanci ANO řešit, což se v úterý dopoledne i stalo. Poprvé se veřejně ke svému kritikovi Štěpánkovi vyjádřil při návštěvě ostravské nemocnice. „To je záležitost ze Sněmovny. Já vnímám ty velice negativní názory o tomto pánovi. Já ho neznám. Viděl jsem, jak se vyjadřoval v minulosti. Mě to překvapilo, že máme takovou nominaci, musíme si o tom promluvit na klubu,“ uvedl.

Svá slova pak potvrdil pro ČT i v pondělí v Brně. „To není dobrá volba, není to dobrý návrh, nevím, kdo to vymyslel a určitě na našem poslaneckém klubu se vyjádřím k tomu negativně. Pan Štěpánek je kontroverzní osoba, nějak se vyjadřoval v minulosti. Já ho neznám, nevím, proč zrazu je toto na stole,“ upozornil Babiš.

A proti Štěpánkovi a jeho nominaci do vysílací rady se už i demonstrovalo. V pondělí večer se na Malostranském náměstí v Praze sešlo asi 200 lidí. „Petr Štěpánek je nezpůsobilý, není nestranný, jeho nominace sleduje jediný cíl – rozložit mediální radu a napomoci zničení nezávislosti České televize,“ uvedli na demonstraci pořadatelé protestu. Poslancům adresovali otevřený dopis. 

Vysvětloval i Faltýnek?

Vysvětlovat svůj postoj před poslanci měl patrně i šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Právě on se měl se Štěpánkem osobně sejít a projednávat podporu jeho nominace.

Sám Štěpánek se hájí tím, že sociální sítě jsou jako hospoda, kde si každý, komu se jeho názory nezamlouvají, může od jeho stolu odsednout. Že navrhoval podminovat Kavčí hory, zmáčknout knoflík a vyhodit tak Českou televizi do povětří, je dle něj pouze bonmot. Ani on sám však patrně nečekal, jak silný odpor se proti jeho poměrně překvapivé nominaci zvedne.

Podle Štěpánka samotného měl Faltýnek ocenit publicistovu konzistentnost. Kritičnost – ani ta vůči ANO, ani vůči ČT – prý nevadí. „Doslova mi Faltýnek řekl: Víte, my chceme, aby v těch radách pískali rovinu,“ řekl Štěpánek v rozhovoru pro XTV.

Překvapivá podpora ANO padla

Štěpánkovu nominaci mezi 13 radních přetřásali politici i diskutující na sociálních sítích. „Překvapuje mě to zde dvou důvodů – tím prvním je, že ANO nominuje svého ještě nedávného a velmi ostrého kritika, což by se dalo ještě svým způsobem pochopit,“ řekl Blesk Zprávám politolog Lukáš Jelínek.

Jelínek upozornil, že personální „otočky“ nejsou v ANO výjimečné – dokládá to dle něj třeba aktuální „vypořádání se“ s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou a „last minute“ nominace podnikatele Petra Stuchlíka do čela kandidátky místo poslance Patrika Nachera, který měl ANO vést do bitvy o Prahu. „Ale našli bychom i další příklady, kdy ANO ukázalo takřka zběsilou personální politiku,“ podotkl.

Politolog: Kritici mají v radách sedět. Ale Štěpánek…

Jelínka však překvila nominace kritika ČT Štěpánka i z toho důvodu, že si Babišova vláda dala do programového prohlášení podporu a stabilizaci médií veřejné služby a na druhou stranu podpoří do RRTV právě Štěpánka. „Pan Štěpánek je skutečně velmi ostrými kritikem veřejnoprávních médií, do značné míry i toho samotného principu veřejnoprávnosti,“ upozornil Jelínek. 

Politolog si myslí, že ČT a další média si kritiku zaslouží, ale konstruktivní. „Kritici mají sedět i v mediálních radách. Otázka je, jestli už některé názory, výroky a představy pana Štěpánka nepřesahují únosnou mez. Jestli to není místo kritiky už čirá destrukce,“ podotkl Jelínek.

Exhibicionistická vyjádření Štěpánka podle něj nesvědčí o tom, že by chtěl v klidu pracovat na vylepšení práce ČT a toho, aby se diváci dočkali co nejkvalitnější veřejnoprávní služby. „Spíše mám dojem, že pan Štěpánek má sklon řešit jemné problémy velkým kladivem. Politické strany by si měly velmi zvážit, jaké typy osobností do mediálních rad nominují,“ dodal politolog.

Piráti tlačí do rady právničku

Poslanci mají o novém členovi rady rozhodovat už na v úterý začínající schůzi Sněmovny. A svého nominanta se snaží protlačit i další strany. „Do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání nebudu volit Petra Štěpánka, ale JUDr. Olgu Ulrichovou, kterou jsme vybrali v otevřeném výběrku,“ vzkázal na Twitteru Pirát Mikuláš Ferjenčík.

Piráti jsou přitom společně s SPD stranou, která nemá v RRTV svého nominanta. A tak by rádi, aby ostatní strany podpořily právě Richterovou, právničku pracující v mediální oblasti s praktickými zkušenostmi z oblasti správního i autorského práva, která psala svou rigorózní práci na téma „Úkoly a postavení České televize“.

Protikandidáta však mají i lidovci – navrhují Patrika Košického, bývalého náměstka na ministerstvu kultury za Daniela Hermana (KDU-ČSL). Piráti však věří, že i oni uznají právo na poměrné zastoupení v radě. Lidovci tam totiž již svého nominanta mají. Stejně tak ČSSD, ODS či KSČM.

Radu vede právě nominant sociálních demokratů Ivan Krejčí, divadelní režisér, ale také někdejší poslanecký asistent Lubomíra Zaorálka či bývalý stínový ministr kultury ČSSD po Vítězslavu Jandákovi. Mandát pak nyní končí radní Miladě Richterové, někdejší dlouholeté zaměstnankyni Českého rozhlasu, kterou do rady nominovala TOP 09.

„Popravený“ Štěpánek a prohraná arbitráž za 10 miliard

Petr Štěpánek se chtěl do rady vrátit, i když prý už s veřejnými funkcemi přestal počítat. Stále v něm leží i to, že tehdejší premiér Vladimír Špidla (ČSSD) v roce 2003 odvolal kompletní třináctičlennou radu, ve které seděl Štěpánek coby místopředseda mj. s kontroverzním novinářem Petrem Žantovským, loni vyznamenaným prezidentem Milošem Zemanem. I s odstupem času hovoří Štěpánek o „popravě“, dříve psal mj. o „politické prasárně“ a o Špidlovi jako „bezcharakterním politickém zločinci“.

Špidla radu odvolal na doporučení Sněmovny v dubnu 2003 kvůli prohrané arbitráži Česka s nizozemskou společností CME Ronalda Laudera o ochraně investic ve sporu o TV Nova. Česko totiž muselo vyplatit CME – tedy zahraničním partnerům Vladimíra Železného, se kterými se však tehdejší generální ředitel Novy rozešel ve zlém – 10,5 miliardy korun za znehodnocení investice.

„Tajtrlík“ i soudní spor radních kvůli odvolání

RRTV přitom má na starost udělování licencí pro televizní i rozhlasové vysílání a také dohled nad nimi. Licence tak může i odebírat. Sněmovna doporučila odvolání rady se Štěpánkem 2. dubna 2003 a tehdejší ministr kultury (dnes již zesnulý) Pavel Dostál (ČSSD) na plénu kritizoval radu nejen za „momentální selhání“ v souvislosti s arbitráží, ale třeba i za údajné „nestydaté kupčení“ s rozhlasovými licencemi.

Opřel se i do samotného Štěpánka. „Místopředseda rady pan Štěpánek nejen ve zmíněné věci dlouhodobě hrubým a urážlivým způsobem zpochybnil arbitrážní řízení a hlavně arbitrážní soudce, ale také samozřejmě zpochybnil svoji nestrannost a nezávislost v řadě publikovaných článků a mediálních vystoupení,“ udeřil tehdy na Štěpánka Dostál.

A během tehdejšího projevu připomněl třeba i Štěpánkův někdejší spor s generálním ředitelem TV Nova Vladimírem Železným, který Štěpánka označil za „tajtrlíka“. Přesto později Štěpánek jako bigbítový hudebník vystupoval s kapelou právě na Nově. Právě Štěpánek v jednom ze svých článků „zúčtoval“ s ministrem s elegantní šálou v roce 2012, když Dostála označil za „zdánlivě rozšafného, leč hloupého a mstivého“.

Nejen arbitráží, ale po ní také samotným odvoláním členů rady se zabývaly soudy. A Městský soud v Praze nakonec uznal, že radní neměli být rovnou odvoláni, ale mandát jim měl fakticky zaniknout až v roce 2016 po uplynutí celé šestileté lhůty. Z toho rezultoval i nárok Štěpánka a dalších radních na ušlou mzdu – celkem zhruba 20 milionů korun pro všechny. Štěpánkovi tak funkce zanikla nikoli v roce 2003, ale až 9. července 2006.

marmat ( 3. října 2018 10:54 )

Velká tapeta=OBROVSKÝ GULÁŠ V HLAVĚ!!! Kolik platíte redakci za "zamhouření všech očí???"

marmat ( 3. října 2018 10:51 )

Kalousek má generální malér...V ruce mu zůstalo z mnoha her mnoho "ČERNÝCH PETRŮ"

marmat ( 3. října 2018 10:48 )

ČERSTVĚJŠÍ TAPETKA BY ZDOVOLENÍM NEBYLA???TAHLE JE S PROŠLOU LHŮTOU STRAVITELNOSTI

marmat ( 3. října 2018 10:45 )

Jak poznáte placeného trolla ??? Že mu redakce "pouští tapety" .

jentakjenkobliha ( 3. října 2018 10:44 )

Bravo pane Bureš. Určitě máš na mysli jeho kradení dotací, úkolování novinářů, křivé přísahy na život vlastních dětí, lhaní, slibování a podvádění s daněmi že ? Jeho domovská organizace STB, KSČ,KGB je taky nadšena.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa