Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do kritika ČT šije Kraus a nechápe ANO: „Štěpánek je jurodivý, do rady nepatří“

Autor: simao - 
30. září 2018
16:12

Jak mohlo ANO nominovat právě kontroverzního publicistu Jana Štěpánka? Mnozí se podivují nad tím, že by v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) měl usednout člověk, který by nejraději ČT podminoval a zmáčkl knoflík, jak uvedl na Facebooku. A který paradoxně označil Andreje Babiše za „gaunera“ a poslance ANO za „zm*dy“. Volbě ANO se diví i Jan Kraus, který Štěpánka nešetří.

Obsazení křesel ve třináctičlenné Radě pro rozhlasové a televizní vysílání dlouho nebudilo takový rozruch, jako nyní. Postarala se o to nominace hnutí ANO – jeho podporu si vysloužil kritik ČT, publicista a někdejší uchazeč o politické funkce v barvách ODS Petr Štěpánek. Navzdory své politické historii, navzdory tomu, že Andreje Babiše označoval mj. za „slovenského gaunera“.

Do Štěpánka se ve vysílání Frekvence 1 zostra pustil moderátor Jan Kraus. „Je vidět určitá neznalost toho prostředí, globální z hlediska strany ANO, protože pan Štěpánek je tady ve vysílacích radách asi 30 let. Já, co jsem se narodil, tak pan Štěpánek byl ve vysílací radě,“ řekl s nadsázkou Kraus.

Narážel na to, že publicista, ale i hudebník Štěpánek, který byl v minulosti redaktorem ČT a dnes je hlasitým kritikem poměrů ve veřejnoprávní televizi, působil v RRTV v letech 1994 až 2003 a v letech 2006 až 2011 byl pro změnu členem rady Českého telekomunikačního úřadu.

„Ten člověk byl vždycky jurodivej (slabomyslný, bláznivý – pozn. red.) , vždycky jaksi mimo kompetenci, vždycky sleduje své jurodivé zájmy. Pokud jde o ANO, tak psal, že Babiš je gauner, ANO jsou fašouni nebo já nevím, co všechno a teď to smazal, protože by měl jít do rady. To samo bez těch mých řečí předtím, ho profiluje morálně tak, že si myslím, že snad poslední, kdo by patřil do rady, je někdo, jako je tento pán,“ pokračoval ve své ostré kritice Kraus.

Pospíšil (TOP 09) si kritikou Štěpánka naběhl u ODS

Není sám, kdo podporu Štěpánka, o níž budou na své říjnové schůzi jednat poslanci, kritizuje. Rozvášnil se i šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Petr Štěpánek nemá v RRTV absolutně co dělat. Jeho nominace od hnutí ANO je hodně nepovedený vtip. Ale v ANO jsou známí ‚šprýmaři‘, jak už jsme viděli mnohokrát,“ napsal na Twitteru. Sám si však naběhl, když psal i o tom, že je pro něj „nepochopitelné“, pokud o Štěpánkově podpoře uvažuje i ODS.

„Jirko, proč tady veřejně lžeš? Vedení ODS nikdy nic takového nikde neřeklo. Nikdy bych pana Štěpánka nevolila, v poslaneckém klubu má tento názor absolutní většina,“ reagovala na Pospíšila poslankyně Jana Černochová.

Moderátor Jan Kraus zaútočil na Petra Štěpánka. Moderátor Jan Kraus zaútočil na Petra Štěpánka. | FTV Prima, Branislav Simoncik a archiv Blesku

Štěpánek je dnes nestraníkem, řady ODS již opustil. „Pokud je to opravdu fáma, tak se omlouvám (…) Představa Petra Štěpánka v Radě je pro mě úplně absurdní. Pokud se tak stane, doufáme, že to bude bez jediného hlasu demokratických stran,“ podotkl Pospíšil.

Proti Štěpánkovi se v Praze chystá protest

A co na to sám Štěpánek? Naposledy vystoupil v rozhovoru pro XTV a Luboši Xaveru Veselému v něm řekl: „Že budou nějaké negativní reakce, s tím se dalo počítat. Ale že to nabere takovéhle grády, že někdo chce svolávat demonstrace?“

On sám však dokáže pořádně „přiložit pod kotel“. V minulosti na Facebooku navrhoval mj. podminovat Kavčí hory a zmáčknout knoflík. Dnes to označuje za bonmot. A naráží na demonstraci chystanou projektem Milion chvilek pro demokracii „Protest proti vyhození ČT do povětří“, svolanou na pondělí na Malostranské náměstí v Praze.

„Českou televizi by bylo nejlépe podminovat a srovnat se zemí! Takovým názorem se netají Petr Štěpánek, nominant hnutí ANO na člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Tento pán, který s Martinem Konvičkou zakládal polofašistické hnutí Alternativa pro Česko (...), je podle poslanců za ANO (KSČM a SPD) tím nejpovolanějším člověkem, který bude nestranně a nezávisle dohlížet na kvalitu vysílání všech českých médií, obzvláště ČT,“ podivují se organizátoři protestu.

A upozorňují, že ve Sněmovně se o Štěpánkovi a dalších kandidátech bude hlasovat patrně už 2. října. Za problematickou přitom vnímá Štěpánkovu nominaci mj. i ředitel České televize Petr Dvořák. 

Štěpánek se chce vrátit na místo činu

Štěpánek nyní prohlašuje, že v roce 2011 opustil všechny veřejné funkce, nabídka kandidovat do rady ho stihla v létě u moře - a nepocházela přímo od ANO.

Žiju si spokojeným životem rentiéra, jsem dědeček, jezdím si po světě a do toho ten telefon k moři a tam poslanec, nikoli z hnutí ANO, nebudu jmenovat, jestli bych znovu neuvažoval o tom, že bych kandidoval do rady pro vysílání, že by bylo dobré, kdyby v té radě seděl někdo, kdo prokázal jistou názorovou konzistentnost, řadu let říká to samé a je kritický nejenom k České televizi, ale i k naší mediální scéně obecně,“ uvedl ve zmiňovaném rozhovoru pro XTV.

Publicista Petr Štěpánek na nevolebním kongresu ODS v říjnu 2011. Publicista Petr Štěpánek na nevolebním kongresu ODS v říjnu 2011. | Petr Topič / iDNES.cz / Profimedia

Divil se tomu, kdo by ho zvolil. „Já, který mlátím všechny politiky odleva doprava nevybíravě a někdy opravdu jadrně,“ podotkl Štěpánek, podle kterého však při osobní schůzce podpořil jeho nominaci i šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek„Doslova mi Faltýnek řekl: Víte, my chceme, aby v těch radách pískali rovinu,“ tvrdí Štěpánek.

Celá nominace Štěpánka má ještě jeden rozměr. Z jeho vyjádření je patrné, že ho štve konec rady v roce 2003, kterou tehdy odvolal premiér Vladimír Špidla, což vedlo dokonce k soudním sporům. „Popravili nás,“ míní Štěpánek, který by se rád vrátil na „místo činu“.

sekebo ( 2. října 2018 19:56 )

Mi úplně stačí informace, že byl Štěpánek tajemníkem Klause, abych si udělal představu, co to musí být za exota !!!

willi48 ( 1. října 2018 09:37 )

Není příjemnější pocit, než vidět, jak dva naprosto stejní sebestřední volové jsou blízko toho dát si vzájemně do držky. A bude úplně nejlepší, až si skutečné dají. Nesnesitelná hovada.

ad-ga ( 1. října 2018 08:23 )

Hlavně by měl v televize zmizet Kraus!!!!

modryptak ( 1. října 2018 07:55 )

Kraus je trapný šašek který neumí nic jiného než dělat jak je chytrý a zábavný když z pozvaných hostů do tv.pořadu dělá odsouzené ovce ze kterých se snaží dělat hlupáky a ještě se tomu hloupě směje.

salto ( 1. října 2018 07:52 )

Pan Kraus by mohl kandidovat na ředitele zeměkoule a "vyváženost" zpravodajství ČT by se dalo charakterizovat fyzikálním pojmem - nakloněná rovina

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa