Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vyhodit ČT do povětří, psal Štěpánek. Babiše nazval gaunerem, ANO ho chce do rady

Autor: simao, ČTK - 
28. září 2018
14:02

Šil v minulosti značně zostra do ČT a poměrů v ní, ale třeba i do Andreje Babiše a poslanců ANO. Kontroverzní publicista Petr Štěpánek by se však mohl znovu stát radním v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. A světe div se, s podporou právě ANO, které prosazuje jeho nominaci. Co na tom, že na sociálních sítích označil Štěpánek Babiše za „slovenského gaunera“ a má ostré roztržky i se šéfem ČT Petrem Dvořákem, kterému na Barrandově vzkázal, zda se nezbláznil.

„Mít ještě v roce 2018 cokoli společného s hnutím ANO je stejný zločin, jako být ještě v roce 1989 členem KSČ,“ napsal publicista Petr Štěpánek na Twitteru. Na Štěpánkovy výroky ze sociálních sítí upozornili nyní v pořadu České televize Newsroom ČT24.

Koblihová mafie

Nešetří v nich ani ANO a premiéra Andreje Babiše. „Miloši, s estébáckou vládou na čele se slovenským gaunerem můžeš jít leda tak do p*dele a ne nám tvrdit, že to je vláda nás všech,“ uvedl v červenci Štěpánek, aby v jiném případě označil poslance ANO za „zm*dy“. V únoru si na Twitteru do Babiše rýpl, že „premiér je trestně stíhaný a koblihová mafie zametá jeho zlodějny“.

Přes Štěpánovu kritiku ANO došlo k tomu, že právě ANO nominovalo Štěpánka do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, kde již v minulosti působil.

Je to rebel, zní na obhajobu Štěpánka z ANO

Proč k tomu došlo, to zdůvodňoval právě na obrazovce ČT předseda sněmovního mediálního výboru, někdejší moderátor a dnes poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„On je prostě takový rebel a já nechci tady probírat jeho výroky za těch x let, kdy působí jako publicista, se vyjadřuje pořád. Zkušenostmi a odbornostmi jsme přesvědčeni, že takový člověk tam bude co platný,“ tvrdí Berkovec.

Pikantní na tom je, že Štěpánek během svých politických ambicí v minulosti kandidoval do Sněmovny za ODS - neúspěšně. Štěpánek v roce 1989 spoluzakládal v Hradci Králové Občanské fórum a o dva roky později i ODS.

Klausův tajemník šije i do Zemana

V roce 1994 působil coby tiskový tajemník tehdejšího premiéra Václava Klause. Radním v RRTV byl od roku 1994 do dubna 2003, kdy radu odvolal tehdejší premiér Vladimír Špidla. V letech 2006 až 2011 působil v Radě Českého telekomunikačního úřadu. Letos v červnu Klausův někdejší tajemník Štěpánek na Twitteru napsal: „Máme dvě linie prezidentů, demokratickou – Masaryk, Beneš, Havel a Klaus a bolševickou – Gottwald, Zápotocký, Novotný, Svoboda, Husák a Zeman.“

A neodpustil si ani další rýpnutí do Babiše. „Zeman je muž dvou tváří. Včera, nikoli nepodobný Churchillovi, nelítostně pojmenoval evropské pokrytectví vůči Izraeli. Dnes, v roli Madura české politiky, jmenuje trestně stíhaného estébáka podpíraného komunisty předsedou vlády,“ napsal také o Zemanovi či Babišovi.

Kolovratník (ANO) proti nominaci

O Štěpánka, který vedle politických ambicí neskrýval v minulosti ani ty hudební a hrál s řadou rockových skupin, se nyní rozhořel ostrý spor. „Děkuji všem, kdo mi píší, abych nezvedal ruku pro nominaci Petra Štěpánka do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Jeho názory znám a myslím si, že v RRTV by být neměl, hlasovat pro něj nebudu,“ uvedl na Twitteru poslanec ČSSD Petr Dolínek.

„Rozumný přístup, Petře. Jsme na tom stejně,“ reagoval poslanec ANO Martin Kolovratník. Ten si prý negativních příspěvků Petra Štěpánka ze sociálních sítí všiml a míní, že o nich jeho kolegové z hnutí nemuseli vědět.

Podminovat Kavčí hory, navrhoval Štěpánek

„Petr Štěpánek byl jedním z více kandidátů (…) Je poměrně kritický, někdy k ČT, někdy obecně k poměrům v médiích. A nebojí se tu kritiku říkat nahlas,“ ocenil však na Štěpánkovi Kolovratník v pořadu ČT. Právě do České televize kope Štěpánek s oblibou. Označil ji mj. za „zločineckou organizaci“ a vyzval „Kavčí hory podminovat a zmáčknout knoflík“.

Soukupův host: Volali mi, když jsem ležel u moře

Právě Štěpánek přitom tento týden byl i hostem pořadu Jaromíra Soukupa na TV Barrandov, kde se sešli kritici ČT s řadou radikálních názorů.

„Já jsem ještě minulý týden vůbec nic zlého netušil, že si na mně někdo vzpomene. Já jsem se dávno rozžehnal se svými veřejnými funkcemi (...), když najednou telefon, já si ležím u moře a tam dotaz, zda-li bych náhodou nechtěl kandidovat do RRTV. Já jsem k tomu byl velmi skeptický. A pozor, nevolal mi nikdo z hnutí ANO, ale neřekl jsem ne,“ říkal Štěpánek na Barrandově.

Schůzka s Faltýnkem. Kritika politiků nevadila

Ke své kritice politiků Štěpánek uvedl: „Mlátím po hlavě politiky všechny od leva do prava.“ Prozradil, že se po návratu ze zahraničí sešel se šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem a ptal se, jestli mu nevadí kritika. „A on mi říká: Ne, my oceňujeme vaši názorovou konzistenci, my oceňujeme vaši kritičnost,“ tvrdil Štěpánek. 

Konzistentní je prý Štěpánek i v kritice ČT. „Ta televize, veřejnoprávní televize, televize veřejné služby, by měla být nás všech. Nás diváků, nás koncesionářů a já už léta říkám, že ona spíš patří partičce těch redaktorů, kteří si ji zprivatizovali už během té televizní krize a od té doby se toho zas tak moc nezměnilo,“ dodal s narážkou na protesty zaměstnanců ČT na přelomu let 2000 a 2001.

Štěpánek: Sociální sítě jsou jako hospoda

On sám však ČT řekl, že chce vést seriózní diskuzi a navodit poměry pro změny pro veřejnoprávní instituce. Ke své vyhrocené kritice a příměrům typu vyhození Kavčích hor do vzduchu pak dodal: „To je bonmot, je spousta lidí, kteří jsou s touto podobou ČT nespokojeni.“

Ze sprostých slov, narážek a urážek, které na sociální sítě píše, si Štěpánek hlavu nedělá. „Sociální sítě jsou svého druhu hospoda a v hospodě sem tam nějaké to ostřejší slovíčko padne. A já vždycky říkám, že komu to vadí v té mé komunikaci, tak si může od toho mého stolu odsednout,“ dodává.

Stará k*rva, estébák a další urážky

Kontroverzí má na sociálních sítích Štěpánek na triku víc. V minulosti např. umístil na Facebook fotografii, na které vyzýval k odsunu sluníčkářů do Islámského státu.

Ostrými glosami aktuálního dění Štěpánek skutečně nešetří. „Největší tragéd včerejší sněmovní komedie? Socan Foldyna! Hlasuje jak trouba a ještě se před tím nad svým údělem rozbrečí jak stará k*rva,“ napsal v červenci na Twitteru o poslanci ČSSD Jaroslavu Foldynovi po hlasování o důvěře Babišově vládě.

V dubnu o ČSSD napsal Štěpánek pro změnu toto: „Socani jsou lidé, kteří vás vždycky podrazí. Po únoru 48 se sloučili s komunisty, teď za pár koryt potvrdí trestně stíhaného estébáka s nekonečným střetem zájmů ve funkci premiéra.“

Stěžuje si u rady

Štěpánek si naopak tento týden stěžoval u RRTV i rady ČT na příspěvek o jeho osobě, který odvysílala ČT v pořadu Newsroom ČT24. Reportáž se mimo jiné zabývala 15 let starou kauzou prohrané arbitráže kvůli TV Nova a jeho tehdejším odvoláním z vysílací rady. Příspěvek jej měl podle jeho vyjádření před nynější volbou do RRTV dehonestovat a očernit nejen před veřejností, ale i před poslanci, kteří budou ve volbě rozhodovat.

Kromě Štěpánka kandidují do RRTV třeba i právnička Olga Ulrichová za Piráty a za KDU-ČSL pak Patrik Košický, někdejší náměstek na ministerstvu kultury vedeném tehdy Danielem Hermanem. O nominacích budou hlasovat poslanci v průběhu říjnové schůze Sněmovny.

Obavy Syndikátu: Je to nezodpovědný hazard

Rada má celkem 13 členů. A obavu, že by se jedním z nich měl stát právě Štěpánek, vyjádřil mj. Syndikát novinářů. „Nejsilnější vládní strana se rozhodla nominovat do RRTV člověka, který se netají svojí snahou o zničení České televize. Tato zpráva nás naplňuje velkou obavou o další osud médií veřejné služby v naší zemi,“ uvedli ve stížnosti na Štěpánkovu nominaci zástupci Syndikátu novinářů ČR či PEN klubu a představitelé dalších iniciativ.

„Považujeme Českou televizi a Český rozhlas za naprosto klíčové instituce. Zvláště v době, kdy je náš veřejný prostor zaplaven dezinformacemi a konspiračními podvrhy (…) Vyslat do klíčového orgánu státní správy jejich zarytého odpůrce považujeme za nezodpovědný hazard s jejich budoucností,“ postěžovali si v otevřeném dopise.

Souhlasí třeba poslanec Pirátů Tomáš Martínek. „Pan Štěpánek se na základě svých historických výroků, které působí velmi zaujatě vůči veřejnoprávním médiím bez potřebných věcných argumentů, nejeví jako vhodný kandidát do RRTV, jíž členové mají být nezávislí,“ uvedl na Facebooku.

Štěpánek o Dvořákovi: Nezbláznil se?

Petr Štěpánek však nyní tvrdí, že byl jedním z těch, kteří pomohli současnému generálnímu řediteli Petru Dvořákovi k jeho prvnímu zvolení, byť jej volí rada ČT. „On mi potom nabízel, abych mu dělal poradce. Sešlo z toho (...) a tenhle člověk teď chodí a vykládá věci, že já jsem zcela nekompetentní, že jsem ohrožením té televize. Milý Petře Dvořáku, nezbláznil si se?“ řekl na Barrandově Dvořák.

Generální ředitel ČT Dvořák pro Aktuálně.cz uvedl, ře RRTV má na podobu vysílání zásadní vliv. „Pokud se tedy mezi osobnostmi nominovanými do tohoto orgánu objeví někdo, kdo otevřeně vyzývá k likvidaci médií veřejné služby, vnímám to jako signál extrémně nebezpečného vývoje,“ upozornil. Nemá prý ani důvěru v to, že by Štěpánek dokázal posuzovat činnost médií skutečně „nestranně a věcně“.

Koncesionářské poplatky, hlavní příjem ČT, označil Petr Štěpánek v minulosti za „výpalné“, pořad Newsroom ČT24 za „dezinformační prasárnu“.

cepp ( 29. září 2018 18:07 )

Chcete-li dopadnout jako Maďaři, Poláci a částečně i Slováci, volte do Rady Štěpánky a jemu podobné. Naše veřejnoprávní média jsou ještě svobodná a tak by to mělo zůstat.

havran2 ( 28. září 2018 20:36 )

Kdy už konečně zruší poplatek televizi ČT ! ! !

Nezadat ( 28. září 2018 15:33 )

Magor rasistický,osobně bych zaměstnance a parasity na ČT poslal k výrobnímu pásu aby si odpracovali a zaplatili škody páchané na lidu co je živí a nedostává se mu pravdy,ale pouze nehorázných lží a ještě nás mají za blbečky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa