Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neziskovky na ráně a výstřely na „sluníčkáře“: Babiš chce analýzu jejich peněz

Autor: ČTK, AKu - 
15. srpna 2018
14:31

Experti na neziskový sektor v čele s místopředsedkyní Senátu Miluší Horskou z klubu KDU-ČSL se postavili proti škrtům dotací pro neziskové organizace. Analýzy jejich výdajů, kterou požaduje premiér Andrej Babiš (ANO), má prý vláda každoročně k dispozici od svého poradního orgánu. Babiš nicméně nyní zaúkoloval ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO), ať její resort připraví přehled, kam peníze určené pro neziskovky tečou.

Hospodaření neziskových organizací je navíc předmětem kontrol, jejichž výsledky jsou veřejné, uvedli ve středu experti ve společném prohlášení. Reagovali tak na vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) z minulého týdne, že by z 14 miliard korun ročních dotací pro neziskové organizace ráda ušetřila tři miliardy. Babiš to v neděli označil za nesmysl. „Na neziskovky včetně samosprávy jde 18 miliard ročně. Chceme jen vědět, jestli se ty peníze vynakládají účelně a nezneužívají se,“ uvedl premiér na svém facebookovém účtu.

Ministerstvo vypracuje analýzu

Ministryně financí Schillerová má přitom do konce srpna dodat vládě analýzu ohledně peněz, které stát neziskovkám poskytuje. Babiš to dnes uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády. Dále uvedl, že stát nemá přehled o výdajích na neziskové organizace, protože tyto peníze jsou uvedeny v provozních výdajích jednotlivých ministerstev.

„Do konce srpna budeme řešit výdaje za rok 2017, plnění za rok 2018 a návrh na rok 2019. Ministři dostali za úkol, že materiál je třeba aktualizovat. Hlavní úkol je, že ministerstvo financí zajistí úpravu integrovaného informačního systému státní pokladny tak, že bude sledovat finanční toky podle jednotlivých příjemců,“ uvedl Babiš.

Ten také znovu popřel, že chce zkrátit v rozpočtu na příští rok peníze neziskovým organizacím o tři miliardy korun. Uvedl, že naopak hodlá přidat na protidrogovou prevenci.

Podle expertky vláda dokumenty má

Oponující experti oproti tomu v prohlášení upozornili, že poradní orgán vlády, v němž pracují zástupci neziskových organizací a náměstci jednotlivých ministerstev, každoročně odevzdává vládě podklady o dotačních programech i rozbor financování neziskových organizací.

„Tyto dokumenty byly včas pro vládu připraveny, vláda se jimi však oproti předchozím letům nezabývala,“ stojí v prohlášení, které má ČTK k dispozici. „Útok proti neziskovému sektoru je začátkem konce demokracie. Takto vždy probíhal nástup totalit,“ uvádí se také v prohlášení.

Senátorka Horská k tomu doplnila, že „zdravé demokracie se neziskového sektoru nebojí, ale naopak ho podporují“ a že neziskový sektor v Česku je dlouhodobě podfinancován.

Předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček k tomu dodal, že „dotace podnikatelům jsou šestkrát větší než pro neziskové organizace a že dotace do příspěvkových organizací státu, krajů a obcí, činí desetkrát tolik, co od státu dostanou všechny spolky“.

3 miliardy mínus? Prý jako výstřel na sluníčkáře

Další zástupci neziskového sektoru se pozastavují nad tím, kde by se mělo škrtat, pokud na škrty dojde. „Proti komu politici vlastně bojují, když premiér Babiš nechce sahat na sport, tedy čtvrtinu ze všech státních dotací? Ministryně Schillerová nechce omezovat dotace na sociální služby, to je téměř 40 %, ministři školství a kultury se také nechali slyšet, že jejich resortů se úspory týkat nebudou,“ táže se v prohlášení pro změnu Martina Berdychová, předsedkyně Asociace nestátních neziskových organizací. 

„Prohlášení ministryně financí o úspoře 3 mld. je tedy něco jako výstřel z Aurory na bezbranného ,sluníčkáře,“ uvedla také Berdychová. „Žádný záměr snížit výdaje neziskovým organizacím o částku 3 mld. Kč neexistuje, jedná se o zkreslení vyjádření ministryně financí pro Českou televizi,“ brání se přitom v oficiálním prohlášení ministerstvo financí. Schillerová v ní prý mluvila jen o maximu možného rozpětí a nikoli o záměru či plánu redukovat výdaje přesně o tuto částku.

Podle Berdychové jsou nicméně neziskovky zahnané dlouhodobě do kouta. „Neziskovky jsou v koutě, ale už dávno, vlastně od doby, kdy se stal prezidentem Václav Klaus a po něm Miloš Zeman,“ míní Berdychová, podle které neziskovky škemrají o dotace za nedůstojných podmínek a za problémy může i dotační systém zděděný z dob komunismu, který je administrativně náročný, ale vytvořil naopak řadu míst na úřadech. Neziskovky dle ní čelí „pomluvám o ziskových neziskovkách s bájnými platy jejich zaměstnanců“.

korytnacka1 ( 15. srpna 2018 19:43 )

to tu píše jeden debil alebo nejaká skupina?

aIIahakbar ( 15. srpna 2018 16:38 )

Správně, proto to nechápeš, negramotný a nevzdělaný hňupe!

luder ( 15. srpna 2018 15:52 )

Marakéšská deklarace! https://aeronet.cz/news/exkluzivne-cesky-preklad-plneho-zneni-marakesske-deklarace-dok ument-ze-ktereho-budete-zvracet-je-to-horsi-nez-jsme-si-mysleli-a-pouze-madarsky-ministr-zahranici-s e-pod-tento-skandalni-dokument/

willi48 ( 15. srpna 2018 15:19 )

marně přemýšlím, proč touto urputně chtěnou negramotností, ze sebe děláš ustavičně idiota

vlasta1 ( 15. srpna 2018 15:07 )

Bylo by zajímavé vědět kolik peněz mají třeba Člověk v tísni, Lékaři bez hranic a podobné jenom na svůj provoz. Určitě to bude více než na vlastní pomoc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa