Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hra o miliardy: Odboráři chtějí víc pro státní správu, sešli se s Hamáčkem a Maláčovou

Autor: ČTK, vei - 
10. srpna 2018
08:35

Vicepremiér Jan Hamáček, ministryně práce Jana Maláčová (oba ČSSD) a předák odborové konfederace Josef Středula budou dnes spolu jednat o růstu platů ve veřejném sektoru. Odbory požadují zvednutí platových tarifů o deset procent všem pracovníkům. Hamáček i Maláčová už dřív řekli, že odborářský požadavek podporují. Zatímco současný vládní návrh by vyšel nyní na 22,3 miliardy, ten odborářský na 26,7 miliardy.

Ve veřejných službách a správě loni podle informačního systému o průměrném výdělku pracovalo přes 634 700 zaměstnanců. Průměrný hrubý plat dosáhl 31 968 korun. Polovina pracovníků vydělávala víc než 29 840 korun hrubého. Částky jsou vyšší než v soukromém sektoru.

Návrh rozpočtu na příští rok počítá se zvýšením sumy na platy jen o šest procent a u učitelů o 15 procent. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se nemělo přidávat plošně všem, ale víc by si měli přilepšit pedagogové a špatně placené profese.

Ministerstvo práce propočítávalo tři varianty přidání od ledna - vládní, odborářskou a kompromisní. Ve všech by do tarifu putovaly téměř dvě třetiny sumy, třetina by byla na odměny. Odbory žádají zvýšení tarifů všem pracovníkům o deset procent, ozbrojeným silám o čtyři procenta.

Vláda by zvedla tarify o deset procent jen učitelům. Nejméně by ho upravila vojákům a policistům, a to o dvě procenta. Kompromisní varianta přiznává deset procent k tarifu učitelům i nepedagogickým a technickým pracovníkům, ostatním pak odstupňovaně zvyšuje tarify o něco víc než vládní návrh.

Odbory se s kabinetem v červenci dohodly na tom, že by rozhodnutí o přidání mohlo padnout v polovině srpna. Vládní návrh by vyšel na 22,3 miliardy korun. Kompromisní varianta by stála o 3,8 miliardy víc a odborářská o 4,4 miliardy víc.

sharp ( 10. srpna 2018 11:06 )

Souhlasím, ale neomezujte se jen na socany. Celý národ doslova zbídačovaly strany ODS, obzvláště TOP 09. Kalousek má mindráky z důchodců, těm doslova vyhlásil válku. Dvě zmíněné strany by braly jen těm nejchudším, těm nejzranitelnějším a sami si cpaly do svých koryt.

sharp ( 10. srpna 2018 10:59 )

Přidat státní správě? Ani náhodou! Za co? Za to, že mají jisté zaměstnání a moc se nenadřou? Ať si zkusí pracovat jako zaměstnanec v podnikatelské sféře a budou za své současné pracovní místo vděčni, budou si jej vážit i se současnou mzdou.

1pravda1 ( 10. srpna 2018 09:35 )

Máme deficit 50 miliard korun - sakra pošlete už ty socany, kteří jsou zadluženi neskutečně a v exekuci někam a přiberte Středulu, ten člověk není normální, přidávat i úředníkům to plošně? PROČ - kolik berou vedoucí odborů ministerstev a náměstci - sto tisíc korun a my se jim budeme skládat na zvýšení o 10%? Už toho bylo dost! Pokud chcete přidat, tak osamělým důchodkyním, které vychovali děti..... socani s odbory je hospodářská tragedie!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa