Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Maturitu „osolila“ stávka za vyšší platy. V Německu je ochromená MHD i úřady

Autor: ČTK, nkov - 
12. dubna 2018
10:55

Stávka zaměstnanců veřejného sektoru v mnoha německých městech ochromila hromadnou dopravu. Nejvíce se omezení dotkla měst v Dolním Sasku a okolí Stuttgartu, informovala agentura DPA. Na mnoha místech zůstanou ve čtvrtek na výzvu odborového svazu Verdi zavřené i školky, obecní úřady, bazény či divadla. Zaměstnanci veřejného sektoru stávkují v Německu již třetí den.

Po celém Německu dnes stávkují desítky tisíc lidí, které zaměstnává stát i jednotlivé obce. Kromě školek, radnic a kulturních institucí, které se zcela zavřely, ve čtvrtek na mnoha místech v omezeném provozu fungují i nemocnice. Popeláři mnohde nesvážejí odpad a v některých městech se neuklízejí ani ulice.

Ve Stuttgartu do ulic nevyjely tramvaje ani autobusy, funguje jen příměstská doprava. Hromadnou dopravu nemohou dnes využít ani obyvatelé a návštěvníci Hannoveru, Brunšviku (Braunschweig) a Wolfsburgu ve spolkové zemi Dolní Sasko.

Protestují tisíce odborářů

Život stávka znepříjemnila například i studentům, kteří skládají maturitní zkoušku. V několika dolnosaských městech jsou uzavřené i všechny školky.

Půl hodiny před polednem by se v centrum Hannoveru mělo podle odborářů sejít na demonstraci kolem 8000 lidí. Na protestu vystoupí jako hlavní řečník šéf odborů Verdi Frank Bsirske, který se později přesune na podobnou manifestaci do Hamburku.

V druhém největším německém městě se stávkovat chystají zaměstnanci školek, divadel, knihoven, ale i celníci či zaměstnanci plavební správy.

Ke stávce se během dne připojí i ve Šlesvicku-Holštýnsku. Už od rána je například uzavřena plavební komora na kanálu spojujícím Severní a Baltské moře.

Odbory Verdi zastupují kolem 2,3 milionu zaměstnanců, kteří požadují zvýšení platů o šest procent, nejméně však o 200 eur měsíčně (5064 Kč). Protože na tom ale zatím se zaměstnavateli nenašli shodu, vyzvaly odbory k vlně výstražných stávek.

V úterý kvůli nim musely být zrušeny stovky letů, včetně těch z dvojice největších německých letišť ve Frankfurtu nad Mohanem a v Mnichově.

Další kolo jednání o zvýšení platů zaměstnanců veřejného sektoru začne v neděli v Postupimi a trvat by mělo do příštího úterý.

Zobrazit celou diskusi