Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pospíšilovi nevoní „byznys s chudobou“ jeho asistenta: Zváží konec spolupráce

Autor: jer, ČTK, trm - 
21. července 2018
15:59

„Budu uvažovat o ukončení pracovního poměru, vnímám to jako problém,“ řekl europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil o svém asistentovi Janu Zedníkovi (ODS). Reagoval tak na informaci, že Zedník pronajímá byty sociálně slabým. Informoval server iRozhlas.cz

Jan Zedník se svými obchodními partnery skoupil tucty bytů na Mostecku, často ve vyloučených lokalitách. Asi dvě třetiny nájemníků v této oblasti žijí ze sociálních dávek.

Pospíšil uvažuje o ukončení spolupráce s asistentem Zedníkem. „Pro mě je takové podnikání obtížně přijatelné. Nechám si to vysvětlit. I on má právo na obhajobu, je soukromá osoba, musím se s ním nejdřív potkat,“ řekl Pospíšil.

„Potkám se s ním o prázdninách a budeme to řešit. Věděl jsem, že investuje do bytů, ale ne za jakých podmínek. Požádal jsem ho o vysvětlení, takže si získávám veškeré informace,“ prohlásil dále Pospíšil. Zedníka mu údajně měla doporučit jeho předchůdkyně Andrea Češková (ODS). Zedník podle Pospíšila „pracoval dobře.“

Zedník si byty podle svých slov nakoupil jako investici a zajištění na důchod. Přitáhly ho nízké ceny nemovitostí. Spolu s realitkou a obchodním partnerem mají v mostě a nedalekých Obrnicích celkem 116 bytů. „Je to náš čtvrtý důchodový pilíř a něco zůstane i pro další generace, pokud se nezmění režim,“ popsal Zedník.

Výhrady k podnikání svého člena má i ODS. Nazvat skupování bytů v sociálně vyloučených lokalitách a označovat to za podnikatelskou příležitost je podle předsedy jihočeského sdružení strany Martina Kuby těžko akceptovatelné. Nejlepším řešením by podle něj bylo, kdyby Zedník pozastavil členství v ODS.  „Být členem strany, která má nést určité principy, v evropském parlamentu mít na starost agendu ochrany spotřebitele a doma tohle podnikání mi přijde jako velmi složitě udržitelná kombinace. Jako předseda jihočeské ODS se s ním chci co nejdříve sejít, slyšet jeho vysvětlení a s členy ODS probrat, jak situaci vyřešíme. Za mě by bylo ideální, kdyby pozastavil své členství v ODS,“ uvedl Kuba. 

Byznys s chudobou kvete

Ve vyloučených lokalitách jsou velmi nízké ceny bytů, většina majetných lidí tam totiž z různých důvodů nechce bydlet. Většinou se ceny za byt pohybují v řádech stovek tisíců korun. Toho využívají investoři, kteří byty skupují a následně pronajímají.

Člověk pobírající sociální dávky dostane od státu stejně velkou podporu na bydlení, jako v jakémkoliv jiném stejně velkém městě. V jiných městech ale byty bývají mnohem dražší. Vyšší nájemné jde následně do kapsy investorovi, kterému se investice zaplatí mnohem rychleji.

Zedník odmítá, že by se do byznysu s chudobou cíleně zapojil. „Podnikáme podle zákona. Jestli náš zákazník v danou chvíli, kdy mu dáme nájemné – a to my dáváme spíše podtržní a za férových podmínek – využívá nějakého doplatku, nebo ne, tak to nemohu ani nechci nijak kádrovat,“ řekl politik.

Kšeftují i další politici

Krátce po volbách v roce 2017 se snesla vlna kritiky na hlavu poslance Lubomíra Volného (SPD). Ten v Ostravě pronajímá ve vyloučené lokalitě dva zchátralé domy sociálně slabším. Romským rodinám prý účtuje nemalé nájmy. Jedna z nájemnic uvedla, že Volnému za bydlení platí 12 tisíc korun měsíčně.

Několik bytových domů ve vyloučených lokalitách vlastní zastupitel za ústecký obvod Severní terasa Marcel Běhounek (ČSSD). Jeho nemovitosti spadají do seznamu 22 lokalit, ve kterých nově příchozí nedostávají přídavky na bydlení. Sám Běhounek odmítá, že by obchodoval s chudobou. „Dům v Krásném Březně mám na hypotéku, celý jsem ho zrekonstruoval, opravil jsem ho svýma rukama. Nejde navíc o sociálně slabé obyvatele, řada rodin pracuje a bydlí v domech roky,“ řekl Běhounek pro MfD. Mimo to vlastní problémový dům v Trmicích a několik bytů na sídlišti Mojžíř, které je rovněž považováno za vyloučenou lokalitu.

Běhounkova bývalého stranického kolegu Petra Trabalku ČSSD kvůli podezření z byznysu s chudobou vyloučila ze strany. Sociálně slabým pronajímá byty v Děčíně. „Jeho podnikání nás poškozuje v očích veřejnosti. Očekával jsem, že se stane náprava. Že ve svém domě uklidí, opraví jej. Byl jsem tam před několika týdny, ale byl tam pořád neskutečný nepořádek. Stát do toho dává peníze a já si nemyslím, že by sociálně demokratický politik měl mít svou živnost postavenou na benevolenci státu,“ vysvětlil okresní předseda ČSSD a zároveň místopředseda strany Jaroslav Foldyna pro Deník.

asijo ( 24. července 2018 13:02 )

Neviděl sem řvát "demokratku" Miroslavu Němcovou.

jity ( 21. července 2018 19:09 )

To asi ano, chtělo by to přiteplit.

komin ( 21. července 2018 17:44 )

obchodovat s chudobou je fakt hnus

vagen ( 21. července 2018 16:37 )

Vrana k vrane seda, krivak Pospisil a krivak Zednik, vydelavaji na tech nejubozejsich !

komin ( 21. července 2018 16:35 )

odporny intrikan pospisil

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa