Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Socialistické podniky „straší“ v katastru. Jsou na ně psané tisíce nemovitostí

Autor: bud - 
16. května 2018
07:55

Přestože už celá léta neexistují, jsou na ně napsány tisíce pozemků, budov i dalších nemovitostí. Řeč je o dávno zaniklých nebo privatizovaných socialistických podnicích a institucích, které stále „straší“ v katastru nemovitostí. Například národní podnik JAS, sídlící v tehdejším Gottwaldově, dnes stále vlastní podíly u 11 pozemků v Tovačově na Přerovsku.

Bývalá velká textilka Tepna v Náchodě prošla v 90. letech privatizací a později v roce 2006 zkrachovala. Přesto je v katastru nemovitostí na tento neexistující socialistický státní podnik formálně napsáno několik pozemků na Náchodsku. Potíž je v tom, že přestože tyto pozemky v podstatě nemají žádného vlastníka, nemůže s nimi nikdo reálně nakládat, prodat je nebo pronajmout. A to ani stát.

Kromě zmíněných podniků Tepna nebo JAS jsou dnes za vlastníky stále považovány třeba Gramofonové závody, národní podnik Povltavský průmysl kamene nebo třeba Svaz požární ochrany ČSSR. Podobných neexistujících, nedohledatelných nebo v minulosti zaniklých podniků, organizací a institucí figuruje v katastru celkem 820 a je na ně napsáno více než 16 tisíc nemovitostí.

Jde převážně o pozemky nebo budovy, ale ještě nedávno mezi nimi byla i vodní nádrž v Aši, les v obci Přehýšov, vodní jez na řece Bystřici nebo třeba redukční stanice páry v Ústí nad Labem. Ještě v roce 2016 byla takto bezprizorní také historická sýpka v Měcholupech z poloviny 18. století, která dokonce zapsána jako kulturní památka. Jenže léta byla vedena ve vlastnictví zaniklého socialistického ZZN (Zemědělské zásobování a nákup), takže zchátrala.

Komplikace pro obce, které nemohou stavět

Podobné nemovitosti v mnoha obcích nebo městech komplikují rozvoj. Protože mají nejasného vlastníka a není s kým jednat, nelze na nich postavit třeba čističku vod, dům, cyklostezku nebo jinou infrastrukturu. Stát, který by řadu z těchto nemovitostí měl fakticky vlastnit, navíc přichází třeba o peníze z případného pronájmu nebo prodeje. Byť by zřejmě nešlo o závratné částky, protože jde většinou o méně lukrativní nemovitosti.

Úředníci se postupně snaží chyby v katastru opravovat a přepisovat nemovistosti na správné vlastníky nebo právě na stát, ale jde to pomalu. „Prošetřování každé takové položky z katastru nemovitostí je mimořádně časově i odborně náročné. Jde o vyhledávání v různých archivech i dokumentech z privatizací,“ řekl pro Blesk Zprávy Radek Ležatka, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Dodal, že tato šetření často trvají i několik měsíců.

Zmíněný úřad se tímto problémem zabývá od roku 2015 a zatím se mu podařilo vyřešit více než 5000 položek a definitivně „zlikvidovat“ přes 500 zaniklých podniků. Oproti dřívějšku je jich tak v katastru o polovinu méně.

Situaci v Česku tak již přestaly komplikovat třeba Ministerstvo veřejných prací, Výzkumný ústav výživy zvířat, podnik Strojní a traktorová stanice Chrastava nebo Elektrotechnické závody Julia Fučíka. Jejich nemovitosti byly prodány nebo převedeny na stát a nástupnické subjekty. A práce na „čištění“ katastru i nadále pokračují.

Ignorace katastru i nedůsledná privatizace

Jak vůbec mohl takový nepořádek v nemovitostech vzniknout? Na vině je především dřívější režim, který katastr nemovitostí prakticky ignoroval.

„Katastr byl velmi přesný do roku 1938. Později již nebyla jeho údržba dostatečná, po roce 1945 se začal hrubě rozcházet se skutečností a po roce 1956 se katastr přestal udržovat vůbec,“ popsal Radek Ležatka z ÚZSVM. Svou roli podle něj hraje také rychlá a mnohdy nedůsledná privatizace podniků, při které se na některé pozemky úplně zapomnělo.

I tyto nemovitosti byly dříve zapsány na neexistující podniky. Podívejte se:

djaba ( 17. května 2018 20:17 )

Autor asi v době schopných konstruktérů nežil . Národ byl soběstačný a občan hrdě sbíral drobečky společného vlastnictví .

Agent_007 ( 16. května 2018 13:13 )

Kapitalistické supermarkety straší po celé republice.

AliceNovakova3 ( 16. května 2018 09:05 )

Takže, největší loupež vůbec v historii byla ta, že komunisté vše ukradli z osobního vlastnictví. Ukradli prosperující fabriky a postupně je vedli k tomu, že po 89.roce nebyly většinou konkurenceschopné. Na ukradených pozemcích stavěli a neřešili, co komu patří, kde jsou hranice. Bez komunistů by šel přirozeně vývoj dopředu jako v okolních státech kde měli to štěstí, že se tam neroztáhli.Komunisté nic nevybudovali, protože to byli většinou netáhla. Pracovat museli obyčejní lidé.

Deneček ( 16. května 2018 08:43 )

Můžeš nemít rád komunisty, můžeš být zásadním odpůrcem socialismu, ale tohle se prostě nedá popřít... přišlo nám jako řetězovka na reakční mail. Co vy na to? Vážení kritici minulého režimu, ukažte mi jediný národ na světě naší velikosti, který před rokem 1989: dokázal vyvíjet a vyrábět trysková letadla, dopravní letadla, atomové reaktory, lokomotivy, trolejbusy, autobusy, traktory, radary, motocykly, osobní i nákladní automobily, špičkové zbraně, tkalcovské stavy, zemědělské stroje, turbíny, námořní lodě, tanky, špičkové sklářské a porcelánové výrobky, podílet se na výzkumu vesmíru, vyrábět kvalitní ocel a hutní výrobky vyvážet do celého světa. Národ, který by byl naprosto soběstačný v zemědělské a potravinářské výrobě, bez jediné koruny dluhu, naopak se značnými pohledávkami v zahraničí... atd., atp. Dnes nevyvíjíme a nevyrábíme NIC. NIC. A ještě jednou NIC. Nepatří nám v naší zemičce ani rezavý hřebík ve zdi. BYLI JSME VELMI SCHOPNÝ NÁROD, to však vy nechcete slyšet, jen si trváte na svých nesmyslech. O potřebě provázanosti s »vyspělým Západem«, který si nás ochočil jako levnou pracovní sílu a odbytiště pro jejich »šunto-produkty«. Tolik odesilatel - jeden z těch, který nám mail s touto výzvou antikomunistům souhlasně přeposlal, je pochopitelně podepsán. Protože souhlasíme, tak místo dalšího přeposílání přetiskujeme. Už předem je nám jasné, jak naši antikomo oponenti budou psát o tom, že co nám to všechno bylo platné, když nic nebylo k dostání a i obyčejné věci byly často podpultovým zbožím, o frontách na banány ani nemluvě. Jistě, daly by se najít i další zápory, ale i další klady. Faktem ovšem zůstává, že jsme si v mnoha ukazatelích skutečně vůbec nevedli špatně. Na rozdíl ode dneška, kdy talentovaní Češi díky zrušeným hranicím navzdory proklamované svobodě a demokracii, kterou tu máme dnes a denně na talíři, utíkají na Západ za lepším finančním ohodnocením...

anna ( 16. května 2018 07:44 )

Ha, ha, ha ...

Zobrazit celou diskusi