Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Malá skončila, v čele spravedlnosti je právník Kněžínek. Stíhaný premiér mu nevadí

Autor: base, ČTK - 
10. července 2018
18:10

Prezident Miloš Zeman v úterý jmenoval ministrem spravedlnosti Jana Kněžínka, právníka a dosavadního místopředsedu Legislativní rady vlády. Pověřil ho řízením úřadu. Sdělil to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman tak vyhověl návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO). Kněžínek vystřídal Taťánu Malou (ANO), která v pondělí oznámila rezignaci po 13 dnech ve funkci. Teď již bývalá ministryně čelí podezření z plagiátorství ve svých diplomkách. Kněžínka uvede Babiš do funkce ve středu ráno. Trestně stíhaný premiér novému ministrovi nevadí.

Prezident už během dne avizoval, že Kněžínka na Pražském hradě přijme a následně ho jmenuje ministrem. Stalo se tak bez účasti médií.

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) Kněžínka před třemi lety ustanovil prošetřovatelem protiprávního jednání členů vlády a dalších vysoce postavených činitelů. V této funkci Kněžínek řešil i případ úředníků ministerstva financí vedeného tehdy Babišem, kteří chtěli zjišťovat u Evropského úřadu proti podvodům informace k vyšetřování Babišovy dotační kauzy Čapí hnízdo. Kněžínek rozhodl, že Babiš zákon neporušil.

Malá v posledních dnech čelila obvinění z plagiátorství ve svých diplomových pracích. Její rezignaci odeslal Babiš v úterý na Hrad spolu s návrhem jejího nástupce. Ráno před zasedáním kabinetu o svém rozhodnutí informoval předsedu koaliční ČSSD a vicepremiéra Jana Hamáčka. Ten novinářům řekl, že do nominací na místa ve vládě, která spravuje ANO, ČSSD nechce hovořit.

Prezident v úterý také jmenoval na Pražském hradě 40 nových soudců obecných soudů navržených exministrem Robertem Pelikánem.

Kněžínkovi nevadí účast ve vládě vedené trestně stíhaným premiérem. Novinářům to v úterý řekl na Pražském hradě. Své funkci se chce Kněžínek věnovat naplno, bez ohledu na to, jak dlouho bude na ministerstvu působit.

„Kdyby mi to vadilo, tak tady bezesporu nebudu stát. Já v tomto případě spoléhám na orgány činné v trestním řízení, na nezávislé státní zastupitelství, na nezávislé soudy. Nechme to rozhodnutí na nich,“ odpověděl ministr na dotaz, zda mu vadí účast ve vládě řízené trestně stíhaným premiérem.

Možnost vést ministerstvo spravedlnosti mu Babiš nabídl v noci na úterý. „Doba, kterou jsem měl na rozmyšlení, byla tedy relativně krátká, ale právě proto, že se ve státní správě pohybuji už řadu let - v podstatě jsem byl náměstkem předtím ministra spravedlnosti, nyní ministryně spravedlnosti - tak jsem měl to rozhodování do jisté míry snazší, byť to nebylo rozhodování jednoduché,“ řekl Kněžínek.

Za priority označil ministr dokončení návrhů, které jsou nyní projednávány v Poslanecké sněmovně. Zmínil například nový zákon o znalcích nebo zákon o tlumočnících. V plánu má také plnit programové prohlášení vlády. „Největší úkol, úkol na celé volební období pro ministerstvo spravedlnosti, je pracovat na nových procesních předpisech, to znamená na novém civilním řádu, na novém trestním řádu, tak aby se věci, na kterých se pracuje velmi dlouho, posunuly dopředu,“ dodal ministr.

flora ( 11. července 2018 00:03 )

A v čem spočívá ten problém? Právní překážka není žádná. Pouze demoblok cosi vykřikuje o důvěře ve státní instituce. Ale to je samozřejmě nesmysl. Lidé důvěru mají, jinak by někteří z DB nedostali u voleb ani těch 5% .

marmat ( 10. července 2018 20:59 )

To poslední škrtněte...to smrdí zdenkkem....a samochvála smrdí vždy!

marmat ( 10. července 2018 19:15 )

Je škoda, nešlo jí v té atmosféře udržet na křesle...Ale je to skutečně aktivní a velmi chytrá liška a v PS a ANO bude asistovat a komunikovat vše dál !!!

marmat ( 10. července 2018 19:12 )

V tomto světle si pak prohlédněte Fialu, Farského, Bělobrádka, Bartoška, Stanjuru....Tak TOTO je téměř Kevin Costner....

marmat ( 10. července 2018 19:07 )

Taky obvykle dáváte k lepšímu tu lepší !!!???? NEBO NE ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa