Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hamáček se sešel s policejním šéfem Tuhým. Konec Mazánka ho mrzí

Autor: ČTK, nkov - 
29. června 2018
17:40

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se v pátek sešel s policejním prezidentem Tomášem Tuhým a generálním ředitelem hasičů Drahoslavem Rybou. Tuhý po schůzce potvrdil, že Hamáček se zajímal také o aktuální situaci v Národní centrále proti organizovanému zločinu (NCOZ). Z čela centrály by měl ke konci července odejít ředitel Michal Mazánek.

Tuhý na ministerstvo vnitra dorazil krátce před druhou hodinou a strávil zde zhruba 45 minut. Jednání popsal jako krátkou informační schůzku, na níž seznámil Hamáčka se stavem jednotlivých bezpečnostních sborů a se svými prioritami. Šéf hasičů Ryba se s novým šéfem vnitra sešel odděleně.

„Určitě se zajímal (Hamáček) celkově o stav v rámci Národní centrály (proti organizovanému zločinu),“ řekl při odchodu z ministerstva policejní prezident. Na otázku, jaké jsou důvody Mazánkova odchodu z čela NCOZ, neodpověděl s tím, že „k tomu už se pan Mazánek vyjadřoval“.

„Považuji za naprostou prioritu se ihned po nástupu seznámit s celkovou situací v těchto klíčových bezpečnostních sborech, a to včetně situace personální,“ napsal Hamáček na Twitteru. O plánu Mazánka odejít do civilu ho Tuhý informoval ještě před odpoledním setkáním.

„Tuto informaci jsem vzal na vědomí a doufám, že nebude mít vliv na fungování NCOZ. Současně však musím říct, že mě tato zpráva netěší. Michal Mazánek se za tři desítky let u policie stal jedním z nejrespektovanějších policistů a vyšetřovatelů a odchod takového profesionála není nikdy dobrou zprávou,“ uvedl ministr později v tiskové zprávě.

Mazánek odejde na konci července

S Mazánkem se chce do konce července sejít, aby mu poděkoval za jeho službu. Policejní prezidium v pátek obdrželo od ředitele NCOZ žádost o ukončení služebního poměru k 31. červenci. Výběr nového ředitele a fungování centrály bude Hamáček podrobně sledovat.

O tom, že Mazánek odchází na konci července do civilu, informovala ve čtvrtek ČT. Mazánkův odchod z čela NCOZ bude už několikátou personální změnou ve vedení bezpečnostních sborů. V polovině května byl zproštěn výkonu služby ředitel civilní rozvědky Jiří Šašek. Tehdejší ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) zdůvodnil svůj krok snahou vyšetřit hospodaření tajné služby.

Na konci dubna skončil ve vedení Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín, a to po sporech s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ke konci května pak odešel ředitel pražské policie Miloš Trojánek, který se přesunul na pozici krajského policejního ředitele na Vysočině. Pražskou policii v současnosti řídí Jan Ptáček.

Hamáček ve středu po uvedení do úřadu uvedl, že za své priority ve funkci ministra vnitra považuje řešení otázek migrace v úzké spolupráci s okolními zeměmi či bezpečnost. Poznamenal, že vnitro není jen o bezpečnosti a policii. Velkou pozornost chce věnovat profesionálním i dobrovolným hasičům nebo České poště, která podle něj musí zůstat dostupná pro všechny ve velkých i malých obcích.

Předseda ČSSD zastává ve vládě zároveň post ministra zahraničí, protože prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat nominovaného europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa