Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišově nové ženě komunisté u vlády nevoní. A do Sněmovny si vzala svetr

Autor: Jakub Veinlich - 
30. června 2018
05:20

Monika Červíčková (ANO) nahradila ve Sněmovně jako poslankyně exministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO). Podnikatelka a šéfka neziskové organizace se do sněmovních lavic dostala jen den před jmenováním nové vlády. Blesk Zprávám řekla, že nemá radost z toho, že se má vláda Andreje Babiše (ANO) opírat o hlasy komunistů. Přiznala, že ve Sněmovně ještě bloudí, je jí zima a bude přemýšlet o novém oblečení. Členkou hnutí je už od roku 2011, kdy začínalo.

Jak se orientujete v prvních dnech v Poslanecké sněmovně?

Je to pro mě těžké, protože jsem tu skutečně úplným nováčkem. Občas si z toho, když to nadnesu, dělám legraci, že je tu potřeba GPS. Ale naštěstí tu mám kolegy, kteří mi tu pomáhají. Ty první dny jsou trochu náročné jak na orientaci, tak i na přijímání řady nových informací.

Kdo vám tu nejvíc pomáhá?

Jsem ráda, že se mi podařilo domluvit spolupráci s bývalou asistentkou Roberta Pelikána. Určitě počítám s tím, že si ji ponechám. Radí mi ale i kolegové z klubu ANO, se kterými jsem spolupracovala už dřív.

Takže jste se dozvěděla o tom, že máte všeho nechat a jít dělat poslankyni až v době, kdy Robert Pelikán skutečně složil mandát?

Možná už je to tak dva měsíce zpět. To byly první zprávy, že pan Pelikán chce končit. Ale ještě nějakou dobu trvalo, než jsem měla telefon přímo z Poslanecké sněmovny, že ta situace je opravdu tady. To proběhlo někdy v dubnu, on vydal tiskové prohlášení, kterým toto oznámil. Dokonce si pamatuju, že jsem dostala pár esemesek i od kolegů přímo z ANO, že by ta situace mohla nastat. Přišly v té době dokonce i gratulační zprávy od lidí, kteří mě podporují, ale sama jsem jim říkala, vyčkejme, protože situace může být ještě úplně jiná. Takže v ten moment jsem s tím ještě na sto procent nepočítala a byla jsem spíš nohama na zemi.

Váhala jste, zda mandát přijmout, nebo ho přenechat dalšímu z náhradníků?

Každý, kdo se do té situace dostane, tak ji začne zvažovat. Byl to samozřejmě zásah do mého života. Podnikám a řídím neziskovou organizaci. V momentě, kdy jsem kandidovala, tak jsem se na to už ale připravovala, protože ta moje pozice na kandidátce byla i volitelná. Pak se to vyřešilo samo tím, že jsem nebyla zvolená, takže jsem to přestala řešit. Teď se mi to ale vrátilo, a tak jsem o tom začala přemýšlet znovu. Nebudu ale předstírat, že jsem nepřemýšlela, zda ten mandát přijmout, nebo ne. Mluvila jsem o tom samozřejmě se svými nejbližšími a dospěla jsem k tomu, že kdybych sem nenastoupila, tak bych měla špatný pocit. Teď mám totiž šanci pro lidi z neziskového sektoru něco udělat a dosáhnout změn, o které mi šlo.

A své podnikatelské aktivity a vše ostatní jste před nástupem do Sněmovny utlumila?

V oblasti cestovního ruchu nepodnikám sama, mám i své kolegy stejně tak i v neziskové organizaci. Opravdu utlumím všechny své aktivity, protože bych se ráda věnovala Sněmovně naplno. Ale v žádném případě bych to nechtěla zaslepit úplně, protože je mi jasné, že se budu jednou vracet zpět. Ve Sněmovně to samozřejmě nevidím na věčné časy.

Podepsala jste po svém nástupu koaliční smlouvu?

Ano, podepsala, protože je potřeba, abychom už měli stabilní vládu s důvěrou. Politika je o kompromisech, jsem si toho vědoma, ale vždy zároveň říkám, že i kompromisy mají mít své hranice.

Jak vnímáte toleranci KSČM vládě, jejíž součástí je právě i hnutí ANO, a jak vnímáte, že vláda byla jmenovaná v den výročí popravy Milady Horákové?

Upřímně říkám, že kdyby záleželo jen čistě na mém uvážení, tak bych si uměla představit jinou konstelaci. A to datum ke jmenování si myslím, že bylo opravdu nešťastné.

Chápu správně, že byste byla raději, kdyby šéf hnutí Andrej Babiš vyjednal podporu jiné strany, než KSČM?

Byla bych asi raději. Ale jak říkám, bohužel musíme vycházet i z toho, jak rozdali karty voliči. Dost často i praxe ukáže, že varianta, která se na začátku zdála ideální, nemusí být nakonec úplně ideální a naopak. Dejme tomu tedy čas. Chápu, že pro občany je to dost velké téma.

Už máte vybraný výbor, ve kterém byste chtěla ve Sněmovně působit?

Určitě by to měl být takový výbor, kde bych nebyla jen tak do počtu. Uvidíme, jaké přesuny ve Sněmovně nastanou i v té souvislosti, že se někteří ministři vracejí do poslaneckých lavic jako poslanci. Asi kdyby mi někdo přidělil IT výbor, tak přiznávám, že z toho bych moc dobrý pocit neměla.

Poslaneckou kancelář v Praze, kam by za vámi mohli chodit voliči, už jste si stihla zařídit?

Ještě ne. Můj mandát vznikl teprve 19. června, což je teprve pár dní, ale intenzivně to s kolegy řešíme.

Video  Zeman na sjezdu KSČM: Vyzval k pokání, připomněl Horákovou a další justiční vraždy. A děkoval za podporu  - Aleš Brunclík, Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

A co vám nesmělo chybět v první dny ve Sněmovně na stole? Co jste si stihla s sebou přinést?

Bylo to celkem jednoduché. Svetr i šál, protože jsem byla upozorněna, že je v jednacím sále dost chladno, což mohu potvrdit. Jinak nic speciálního. Svůj hrníček, ale nevidím to moc na fotky rodiny nebo kočky. Čím víc se zabydlíte, tím hůř se odchází, takže to beru, že jsem tu na dobu určitou, takže tak k tomu i přistupuji.

Řada poslankyň, když nastupovala do Sněmovny, tak řešila, jestli budou mít dost reprezentativního oblečení. Měla jste také takový problém?

To moc neřeším. Ono je to trochu také o věku. V tom plus padesát, což jsem i já, jsou tyto věci možná na druhé koleji. Nenapadlo mě to. Vidíte, ale možná k tomu taky dojdu. Spíš jsem hlavně řešila, abych se neztratila.

Pepicek1953 ( 30. června 2018 14:25 )

hlavně že té paní od Bábiška nevadí minulost jejího šéfa a také ty případy dnešní kde není nic jasného

va45 ( 30. června 2018 12:31 )

To může napadnout akorát I.D.I.O.T.A.Měla tam přijít nahá?K.o.k.o.t.i. z fofrstrany Kalouska a profláknutý Modří ptáci si nedají pokoj.

fotrpjotr ( 30. června 2018 09:49 )

Určitě si to byl ty,tak hned rychle informuj rodinu.

kukuku ( 30. června 2018 08:29 )

Slušným lidem vadí hordy poslanců, kteří berou měsíčně mezi 50 a 100 litry a jako program mají čekat na příští volby a do té doby tupě kafrat a řešit tak maximálně výročí Milady Horákové.

hu11 ( 30. června 2018 08:26 )

Babiš mele z posledního

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa