Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Poche ministrem zřejmě nebude. „Trapná šaškárna,“ pálí Kalousek do Babiše i Zemana

Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
26. června 2018
12:26

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) zřejmě ministrem zahraničí ve středu jmenován na Pražském hradě nebude. Užší vedení strany tak teď podle slov předsedy poslanců Jana Chvojky pracuje s variantou, že se funkce ujme lídr strany Jan Hamáček a post se obsadí dodatečně. Sám Hamáček nechce situaci po zítřejším jmenování vlády předjímat, ke změně nominanta na post ministra zahraničí nyní nevidí důvod.

Zakopáni ve svých pozicích, takový je nadále stav vyjednávání o Miroslavu Pochem. ČSSD, Andrej Babiš (ANO) ani prezident Zeman oficiálně neustoupili. Sociální demokracie ale, zdá se, tuto bitvu nevyhraje. Řízením české diplomacie bude zřejmě ve středu pověřen předseda ČSSD Jan Hamáček a úřad bude obsazen dodatečně. 

Ke stejné variantě se v tuto chvíli kloní i premiér Andrej Babiš (ANO). „Já jsem splnil závazek v rámci dohody s ČSSD a předpokládám, že dojde k dočasné alternativě, kdy pan Hamáček by měl být pověřen řízením ministerstva zahraničních věcí,“ uvedl Babiš.

Hamáček poté novinářům řekl, že ČSSD chce jmenováním vlády, i kdyby bez Pocheho, odblokovat situaci a umožnit další vyjednávání. V minulosti už podle předsedy ČSSD k takovým případům došlo, rezorty byly bez řádného vedení několik týdnů až měsíců. Taková doba je podle lídra ČSSD únosná i v tento moment. Poche by měl v rezortu působit jako náměstek, mohl by tak do vedení ministerstva mluvit, i když se ministrem nestane.

„Signály z Pražského hradu jsou takové, jaké jsou,“ poznamenal k pravděpodobnosti Pocheho jmenování. Více ale situaci předjímat nechtěl. Na jednání grémia prý zatím konkrétní jméno náhradníka za Pocheho nepadlo. V minulosti se skloňovalo jméno exšéfa diplomacie Zaorálka.

Komeptenční žaloba: ČSSD neví, Babiš žalovat nechce

Podle Chvojky je jediným možným postupem v případě nejmenování Pocheho kompetenční žaloba. Ta by směřovala k Ústavnímu soudu a měla by rozhodnout, zda má prezident právo odmítnout navrhovaného ministra. Postup ale bude podle něj záviset na dohodě předsedy ČSSD Jana Hamáčka s premiérem Andrejem Babišem (ANO), který jako jediný může spor vyvolat.

„My určitě nemáme nyní na post ministra zahraničí jiné jméno, než je zvažovaný pan Poche, který bohužel zatím jmenován nebude,“ řekl také Chvojka. Patnáct poslanců ČSSD by zároveň mělo během jednání klubu podepsat koaliční smlouvu s hnutím ANO. 

Babiš ale žalobu zřejmě podávat nebude, nevidí k ní důvod. Novinářům to řekl po posledním zasedání kabinetu v demisi. Premiér předal prezidentovi seznam ministrů včetně Pocheho, na kterém trvala navzdory kategorickým připomínkám prezidenta a komunistů ČSSD.

„Nikdy si nepamatuji tak trapnou a nedůstojnou šaškárnu, které jsme svědky nyní. Odpovědnost za ní nesou jak pan prezident, tak vítěz voleb,“ prohlásil o tahanicích kolem Pocheho předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Oficiální postup v případě Pocheho by měl oznámit Hamáček na tiskové konferenci ve 12 hodin.

monhtik ( 29. června 2018 17:50 )

Pokud jde o šaškárnu, pak to je šaškárna ČSSD, které na jmenování Pocheho se vší arogancí trvala. Prezident přece dávno avizoval, že pana Pocheho ministrem jmenovat nebude. Arogance a vydírání ze strany ČSSD nezná mezí.

marmat ( 27. června 2018 16:25 )

Ok victor1 To naprosto stačí..... A dnes už o tom nikdo momudroval.

marmat ( 27. června 2018 16:22 )

Někdo myslí, že předčasné volby by nic nezměnily... Ale neeeeee! Vyfotit by se mohl Kalousek, Starostové s Farskym, ČSSD s BB=Belobradek/Bartošek, a podivín Piráti proto, že už podruhé by se na to mladí vybodli.....

marmat ( 27. června 2018 16:15 )

Tendencnost naprosto nechutná a průhledná je pro ČT bohužel už naprosto rozeznatelna! Kdo tyto TAHY sponzoruje už se dlouho ví... Někteří malinko pribrzdili, ale zato všichni nastrceni HOSTÉ - politici, politilogove a Pečínkove z Reflexu to "MISTRNĚ doženou"!!!

cezar8 ( 27. června 2018 10:15 )

Ihned po jmenování vlády dala TV prostor na hodnoceni inteligentovi Stanjurovi, který okamžitě nově jmenovanou vládu zkritizoval a hned nato ze studia zvrací redaktor časopisu Reflex....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa