Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zimola je pyšný, ČSSD uzavře referendum. Proberou i návrat Paroubka

Autor: ČTK - 
14. června 2018
07:52

Posledních 23 místních organizací sociální demokracie dnes svým hlasováním uzavře vnitrostranické referendum, ve kterém členové rozhodují, zda by měla strana vstoupit do menšinové vlády s hnutím ANO. Konečné výsledky hlasování pak na pátečním jednání předsednictva oznámí předseda ČSSD Jan Hamáček.

Podle dosavadních informací převažují hlasy ve prospěch koaliční spolupráce s ANO. Vedení strany se členů v referendu ptá, zda souhlasí se vstupem do vlády za podmínek uvedených v návrhu koaliční smlouvy a návrhu programového prohlášení.

Kvůli kontrole sociální demokraté sčítají některé hlasovací lístky dvakrát. V Lidovém domě v Praze u vybraných organizací následuje kontrola, zda elektronicky zaslané protokoly s výsledky souhlasí s odevzdanými hlasovacími lístky.

Pyšný Zimola

Konečné výsledky rozhodování by měl vyhlásit Hamáček v závěru pátečního zasedání předsednictva ČSSD. Sociální demokraté plánují, že klíčový bod jednání živě odvysílají na svém facebookovém profilu.

„Jsem pyšný na to, že jsme jako první česká politická strana umožnili všem našim členům vyjádřit svůj názor na budoucnost strany, a jsem hrdý, že toho naši členové v tak výrazném množství využili,“ vzkázal statutární místopředseda Jiří Zimola.

Proberou i kandidaturu Paroubka

Předtím vyhlášením výsledků by mělo užší vedení strany probírat i některé jiné záležitosti, například návrh ostravské ČSSD na kandidaturu bývalého premiéra Jiřího Paroubka jako nezávislého kandidáta do Senátu v Ostravě s podporou ČSSD. V hlasování dostalo v rámci téměř 1100 místních organizací ČSSD příležitost vyjádřit se na 17 500 straníků.

V Ústeckém či Plzeňském kraji předpokládali lídři strany v úterní anketě ČTK negativní postoj členské základny ke vstupu do vlády. Ve většině regionů naopak očekávají souhlasné stanovisko, například ve Středočeském, Královéhradeckém, Jihočeském kraji nebo na Vysočině.

Hamáček: Nechci se za každou cenu líbit všem

Pokud členové ČSSD v referendu vstup do menšinové vlády ANO schválí, strana obsadí podle dohody s ANO pět ministerstev. Ministerstvo vnitra by měl vést Hamáček, ministerstvo práce bývalý náměstek Petr Krčál, zemědělství šéf Potravinářské komory Miroslav Toman a kultury olomoucký primátor a poslanec Antonín Staněk. K nominaci europoslance Miroslava Pocheho na ministra zahraničí má výhrady prezident Miloš Zeman.

„Jako předseda jsem chtěl pro ČSSD i tento stát nabídnout alternativu. Vyjednali jsme velmi solidní kompromis. Jsem přesvědčený, že ani jedna volba v referendu není špatná. Buď budeme hájit naše hodnoty ve vládě nebo v opozici. Jsme připraveni na obě varianty. Na druhou stranu musím říct, že nejsem typ člověka, který by byl nerozhodný. Nechci se za každou cenu zalíbit všem,“ uvedl k referendu na Facebooku předseda Hamáček. 

Předseda ČSSD Jan Hamáček seznámil prezidenta Miloše Zemana na schůzce v Ostravě s návrhy jmen sociálnědemokratických ministrů do nové vlády Předseda ČSSD Jan Hamáček seznámil prezidenta Miloše Zemana na schůzce v Ostravě s návrhy jmen sociálnědemokratických ministrů do nové vlády | reprofoto Twitter Jiří Ovčáček

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

santikxauz ( 14. června 2018 13:19 )

Hlavně je potřeba referendum pro vystoupení z EU a útočné aliance NATO.

havran2 ( 14. června 2018 11:39 )

To zase bude vláda za všechny drobné ! ! !

ivoadler ( 14. června 2018 10:18 )

Můžeš to nějak dokázat nebo jen tak kecáš?

lynx ( 14. června 2018 08:39 )

Jj. Svatá pravda. Já ale pro to rozhodně nepláču. Volební výsledek socanů jsem půl roku před volbami předpověděl téměř na desetinu procenta přesně. Bylo to v době, kdy měli preference 18%!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa