Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Důstojný ústup? Bělobrádek chce přejít do Senátu, podpořit by ho mohla i Topka

Autor: Zuzana Štíchová - 
12. února 2018
18:08

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek přiznal, že bude na podzim usilovat o přesun ze Sněmovny do Senátu. Na jeho cestě by ho mohla podpořit i konkurenční TOP 09, obě strany spolu totiž budou podporu napříč všemi okrsky řešit. Šéf Topky Jiří Pospíšil navíc přiznal, že v případě Bělobrádka nemá s podporou problém, pokud to odsouhlasí i jeho spolustraníci. Předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek dokonce řekl, že věří v dohodu. Může jít o důstojný ústup, míní politolog Josef Mlejnek.

První jednání už proběhla, na jejich konci může stát na Náchodsku proti stávajícímu senátorovi a exhejtmanovi Lubomíru Francovi (ČSSD) velmi silný kandidát. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek by totiž mohl jít do boje s podporou TOP 09, možná je také podpora STANu. Lidovci a STAN patří navíc v Senátu mezi nejsilnější strany.

Že už jednání o vzájemné podpoře kandidátů mezi TOP 09 a lidovci začala, přiznaly obě strany koncem minulého týdne. Jan Bartošek Blesk Zprávám prozradil, že byla řeč i o Bělobrádkovi. „Pavel Bělobrádek je šikovnej chlap a dobrej předseda. Bavili jsme se o této podpoře. Myslím si, že v tom dojdeme ke shodě,“ řekl po pátečním jednání.

A nadějný začátek jednání potvrdil i předseda Topky Jiří Pospíšil, i když byl o poznání opatrnější. Osobně by prý ale s Bělobrádkem problém neměl. „Já osobně s tím nemám problém, ale budu ctít pozici TOP 09 v Královéhradeckém kraji. Pro mě je důležité, aby s kandidaturou pana předsedy byli ztotožněni moji kolegové v Náchodě a v Královéhradeckém kraji. Budou dále jednat, zda svého kandidáta postaví, či zda ustoupí,“ řekl.

My se budeme bavit s kolegy o všech senátních obvodech, stejně tak s kolegy ze STANu. Budu dělat maximum pro to, abychom se ve většině obvodů, nebo alespoň v mnoha, domluvili na společných kandidátech. Vnímám, že strana lidová říká, že její předseda chce kandidovat v Náchodě,“ dodal k Bělobrádkově kandidatuře a společné spolupráci středopravých stran.

Předsedové lidovců, Topky a STANu (zleva Pavel Bělobrádek, Jiří Pospíšil a Petr Gazdík) se potkali před volbami v debatě Blesku. Předsedové lidovců, Topky a STANu (zleva Pavel Bělobrádek, Jiří Pospíšil a Petr Gazdík) se potkali před volbami v debatě Blesku. | Karel Kopáč / Paparazzi

Ani předseda STAN Petr Gazdík se podpoře lidoveckého kandidáta v Náchodě nebrání. „My už jsme si to vyzkoušeli s kandidátem STAN Janem Sobotkou teď v lednu. Měl širokou podporu a už je senátorem. Zkusíme i v nadcházejících volbách uskutečnit podobný model v co největším množství obvodů. To se týká i obvodu Náchod,“ komentoval začátky vyjednávání Gazdík a dá se předpokládat, že pro lidovce bude Náchod jedním z prioritních obvodů.

Důstojný ústup, míní politolog

Jde o velmi neobvyklý krok, když už, tak se politici hrnou spíše opačným směrem. Mirek Topolánek nebo třeba Tomio Okamura se do Sněmovny dostali právě ze Senátu. Opačný směr, který chce ale nabrat Bělobrádek, je svým způsobem unikát. Předseda lidovců přitom naznačil, že jeho rozhodnutí je spojené také s rodinou. Ta totiž stále žije v Náchodě, zatímco Bělobrádek tráví většinu času v Praze nebo na cestách. Do Senátu se může ve svém obvodu hlásit vzhledem k nízkému věku teprve letos.

Vypadá to, že je to taková snaha o důstojný ústup. Je to dáno i politickými ohledy. Pavel Bělobrádek nepřinesl té straně, byť ji dostal do parlamentu, poté žádné hlasy navíc. Lidovci v loňském roce dostali méně procent než předtím. Zdá se, že vyčerpali jeho potenciál,“ komentoval krok 41letého Bělobrádka politolog z Univerzity Karlovy Josef Mlejnek.

Přeci jen to není typ přitažlivého charismatického lídra a v jeho případě hraje roli i ta nemoc. Má roztroušenou sklerózu, bojuje s ní, může sice fungovat normálně, ale může se to na něm projevovat. Minimálně je to pro něj velmi namáhavé,“ dodal Mlejnek i druhý možný aspekt Bělobrádkova rozhodnutí. Ten loni přiznal, že neléčitelná nemoc u něj postupuje, i když denní agendu stále zvládá.

Když nastupoval, tak byl mladý, neokoukaný a tak dále. Mně se to zdá, i ta kandidatura do Senátu, jako takový připravovaný důstojný ústup,“ uzavřel Mlejnek svůj komentář pro Blesk Zprávy.

dzery ( 13. února 2018 09:52 )

Ty něco vykládej ty "fanatiku"!

-eFBiaj- ( 13. února 2018 00:10 )

Rozumný krok, je mladej a nemoc nezabrzdí. Přibrzdit je šance.

1pravda1 ( 12. února 2018 23:55 )

Sám Bělobrádek řekl, že chce do Senátu kvůli rodině, Senát se schází jen jednou měsíčně a prachy jsou jisté na 6 let! To ale had, co? Svoji stranu nechá ve Sněmovně a jde se válet do Senátu, tak doufám, že ho nezvolí, na vypočítavost jsou i Češi hákliví.

marmat ( 12. února 2018 23:01 )

Je nejvyšší čas, udělat pořádek v Nejvyšších patrech Sami se nám předvádějí...Jsou tak neuvěřitelně sebezahledění, nevychovaní a arogantní, že to jde SKORO SAMO/spádem

marmat ( 12. února 2018 22:58 )

Stojaté vody s vypasenou chobotnicí se dostaly do tsunami...Snad se v té mlýnici, která nás začala NAŠTĚSTÍ hodně a konečně zajímat nějaké to chapadlo podaří rozplést a oddělit Je nejvyšší čas, udělat pořádek v Nejvyšších patrech

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa