Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Feri stráví Vánoce s přítelkyní. „Jsou zvrácené,“ říká o pořadech Soukupa

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. prosince 2017
05:41

Typické Vánoce? „Základem je dobrý bramborový salát, samozřejmě s majonézou,“ směje se Dominik Feri (TOP 09). Letošní svátky tráví s rodinou v Teplicích, ale i přítelkyní v Hořivicích a u jejích rodičů v Drážďanech. Úsměv na rtech mu však tuhne při reakcích na současnou sněmovní realitu.  

Je vůbec nejmladším poslancem ve Sněmovně. Dominika Feriho (21) od toho nejstaršího ze zákonodárců Karla Schwarzenberga (80, TOP 09) dělí takřka šedesát let. Mezi poslanci je Feri jedním z nováčků a stíhá toho poměrně hodně. Kromě práce ve Sněmovně dál studuje pražská práva, ale neodmítá ani pozvání na vánoční večírky, kam ho zvou studenti.

„Na plesy chodím, na vánoční večírky rovněž, je to trošku náročné, ale to asi prožíval každý z nás, že toho teď bylo prostě dost. Baví mě to, ale zároveň nechci, aby mě to přílišně odtrhovalo od práce. Musím říct, že té práce ve Sněmovně je opravdu dost,“ řekl Feri Blesk Zprávám.

Spolupráce ANO s SPD a komunisty? „Šílené“

Na Sněmovnu i její výhody si nejmladší poslanec rychle zvyká. „Jsem překvapený z toho, co všechno tu vlastně máme. Zjistil jsem, že máme i sněmovního lékaře,“ uvedl Feri a kvituje profesionální úroveň zaměstnanců Sněmovny. „I vztahy, co se kolegů týče, jsou víc než dobré. Je velký rozdíl samozřejmě ta rovina politická a rovina osobní. Myslím si, že na té úrovni osobní se k sobě chováme všichni velmi korektně,“ pochvaluje si.

Do jednoho hnutí si však přece jen rýpl. Poslanci SPD dle něj čekají na „noty“ od svého předsedy. Jsou přitom ve značné přesile, okamurovců je ve Sněmovně 22, TOP 09 má oproti nim pouze sedm poslanců. Podle něj však bude sílit tlak na to, aby demokratické strany vládu podpořily, aby vůbec nějaká vláda byla. „To je klasický Andrej Babiš,“ zmínil Feri, který dodal: „To, že se tady spojí extremistické strany a hnutí ANO, je naprosto, naprosto šílené.“

Víc peněz pro studenty na kolejích

Feri stihl připravit už i vlastní pozměňovací návrhy. „Jeden se týká zvýšení finančních prostředků na Ústav pro studium totalitních režimů – zejména proto, že příští rok máme významná výročí. Roků 1938, 1948, 1968. Další se pak týká zvýšení finančních prostředků na vysokoškolské koleje,“ prohlásil, aby upřesnil: „Každý z nás zná někoho, kdo na kolejích bydlí nebo tam sám bydlí, nebo si možná vzpomíná, v jakém neutěšeném stavu byly vysokoškolské koleje dříve - tam peníze měly proudit, aby studenti mohli konečně bydlet důstojněji.“

Sám přespával na kolejích nejen v Praze, ale i v regionech. „Díky tomu vím, že v Karviné jsou vysokoškolské koleje na vysoké úrovni, na druhou stranu na Strahově to opravdu připomíná ten stav, ve kterém byly postaveny. Není vůbec co studentům závidět. Zároveň se také zvyšuje kolejné,“ podotkl. Feri to označuje za signál toho, že se bude věnovat problémům, které trápí mladé.

Četné jsou i komentáře nejmladšího poslance na sociálních sítích. Tady řeší i aktuální záležitosti, jako jsou účasti politiků v pořadech mediálního magnáta Jaromíra Soukupa. „Tam v životě nepůjdu, protože je to zcela zvrácený koncept,“ řekl rezolutně. 

Podívejte se na celý rozhovor s Dominikem Ferim:

rancer ( 26. prosince 2017 13:48 )

Já zase slyšel, že stráví vánoce mezi svými, na stromě v Etiopii.

jana999 ( 26. prosince 2017 13:40 )

já nevím ale o jaké přítelkyni to mluví, vždyt je teplej

jaroslav70 ( 25. prosince 2017 14:02 )

Afro-magor nenávidí Soukupa proto, že u něho dostává aspoň nějaký prostor k vyjádření názoru současný prezident. Fanoušci Kalouska a Schwarzenerga jsou opravdu zvrácení, dokonalí fašouni.

11karel11 ( 25. prosince 2017 13:46 )

Jsi nevycválaný sprostý práce a ještě k tomu na štědrý den.

domino22 ( 24. prosince 2017 19:02 )

Jo, už od pohledu je to dement.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa