Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš a spol. slibují lidem víc peněz. Co na plány říká ekonom?

Autor: Jakub Kopřiva - 
20. prosince 2017
05:02

Chceš-li mít spokojený lid, dej mu chléb a hry. Poučku římských císařů si premiér Andrej Babiš (63, ANO) upravil podle sebe a Čechům slibuje levnější pivo a květiny. A také nižší daně a vyšší důchody. Jenže podle expertů to zas taková hitparáda nebude.

Ve svém programovém prohlášení vláda slibuje více peněz do našich kapes. Docílit toho chce i zrušením superhrubé mzdy. Jak ale poukazuje ekonom Lukáš Kovanda (37), tohoto kroku si většina obyčejných lidí nevšimne.

„Superhrubá mzda zahrnuje to, co odvádí státu zaměstnavatel za zaměstnance. To znamená odvody na sociální a zdravotní pojištění. Ty se přičítají k hrubé mzdě, kde je obsažena čistá mzda, daň z příjmu a odvody, které platí státu zaměstnanec,“ vysvětlil Kovanda pro Blesk.

Pro lepší představu, kdyby nebyl stát ani daně, byla by superhrubá mzda tolik, kolik by člověk za svoji práci skutečně dostal. „Když vláda zruší superhrubou mzdu, bude ta sazba 19 procent z hrubé mzdy. Dnes odvádíme asi 20 procent z hrubé mzdy, takže je to pokles o 1 procentní bod, což není žádný zázrak, ale určitá redukce to je,“ řekl Kovanda.

VIDEO: Zeman jmenoval menšinovou vládu Andreje Babiše

To by znamenalo, že zaměstnanci, který bere měsíčně 20 tisíc korun hrubého, toto opatření přidá 220 korun k jeho čisté mzdě. Kromě nižších odvodů na sociálním a zdravotním pojištění chce kabinet snížit daň u piva, řezaných květin nebo vodného a stočného. Tyto položky by měly patřit do druhé snížené 10procentní sazby (nyní 15 procent).

Navrhované zvýšení mezd. Navrhované zvýšení mezd. | ČTK

Vláda také v prohlášení odmítá přijetí eura, slibuje změny v zákonu o EET nebo vyšší důchody. U těch by se měla zvýšit základní výměra o procento na 10 procent z průměrné mzdy. Lidé starší 85 let by pak měli dostat tisícovku měsíčně na přilepšenou. Kabinet chce také zavést slevu 500 korun měsíčně na sociálním pojištění, což by měla být kompenzace za dojíždění do práce.

Další vládní návrhy:

✔ Zavedení prvků branné výchovy do základních i středních škol.

✔ Vybudování 110 nových kilometrů dálnic a opravenou D1.

✔ Konec dálničních známek, nahradit je mají elektronické kupony.

✔ Lidé budou moci kontrolovat přes počítač, která vládní instituce se dívala na jejich osobní údaje, a žádat vysvětlení.

✔ Národní tarif, díky kterému bude možné jezdit na jeden lístek vlakem jakékoliv železniční společnosti.

✔ Zlepšení služeb České pošty

Lidovce ani ODS Babiš nezískal

Jako kočička s pejskem Andrej Babiš začal včera obcházet politické strany s programovým prohlášením vlády a snažil se vyjednat podporu u ODS a lidovců. Jenže ani u jedné ze stran nepochodil. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek (40) řekl, že mu vládní dokument připomíná to, když pejsek a kočička pekli dort.

Podle Babiše KDU-ČSL zaujala stanovisko, že vláda musí být bez něj. Lépe si nevedl ani u ODS. Šéf partaje Petr Fiala (53) uvedl, že vládu občanští demokraté nepodpoří. Babiš se dnes sejde se Starosty, ČSSD a komunisty.

sores ( 20. prosince 2017 16:52 )

Kéž by se konečně zvedly důchody a min.platy aby se žilo důstojně. S 9 tis.důchodu to opravdu nejde ani s platem 14tisíc.

bullshit ( 20. prosince 2017 16:00 )

Údajné 4 miliardy z EET už dávno proobcovali, přidali 3 miliardy na sociální programy a přidali poslancům. Kdepak jsou ty mateřské školky, kilometry dálnic atd? Kobliháři mu na to ale pěkně skočili. Hlavně že se opírali do hospodských a OSVČ, aniž by si to někdo z koblihářů zkusil. Ta squadra co tam teď je to je opravdu výkvět včetně vedoucího na hradě. Stále některými omílaný Kalous jim nesahá ani po kotníky.

stacho ( 20. prosince 2017 14:41 )

Další Pražský mudrblb......

tgbg ( 20. prosince 2017 11:06 )

Z rusko-komunistického hnoje nás tento pán určitě nevytáhne!

sores ( 20. prosince 2017 10:38 )

Uvidíme od ledna jestli se alespoň vzdáleně přiblížíme našim blízkým sousedům německým a rakouským! Zatím to stálo za velké h.o.v.n.o pro poctivé lidí!Jen politici a podvodníci bohatnou. Proto jsou také u nás rychlozbohatlíci milionářské,díky podvodům a korupcím!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa