Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zaorálek vzdal boj o šéfa ČSSD: Prohrál jsem volby, musí přijít mladí

Autor: Jakub Veinlich - 
26. října 2017
17:30

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek nebude na dubnovém mimořádném sjezdu strany kandidovat na předsedu. Dosud nejsilnější vládní strana získala ve volbách jen 7,27 procenta hlasů a s 15 poslanci skončila až šestá. Přišla o 35 křesel. Strana podle Zaorálka potřebuje sjednotit tak, aby opět zaujala, uvedl pro Blesk.cz. Někteří straníci teď dokonce řeší, jestli nezvolit nového plnohodnotného nástupce Bohuslava Sobotky v přímé volbě celé členské základny. 

„Prohrál jsem volby,“ uvedl pro Blesk.cz Zaorálek. Už na první tiskové konferenci po oznámení volebních výsledků zmínil, že přijímá osobní odpovědnost za výsledek, který stranu stál 35 poslaneckých křesel. A také za desítky milionů korun, o které kvůli úbytku mandátů přijde.

Podle Zaorálka potřebuje strana obrodit. V den 140. výročí založení ČSSD, tedy 7. dubna příštího roku, chce v Hradci Králové vidět na volebním sjezdu jako nového lídra někoho mladšího, který dokáže znovu zaujmout.

„Sociální demokracii je třeba nyní obrodit zespodu. Musí přijít mladí. Řadu šikovných jsem jich potkal teď ve volební kampani. Oni musí dát našim tématům nový švih. Dobře mluvit o tom, co přináší tahle doba, co trápí lidi. Prokázat, že rozumí tomuhle světu,“ zmínil Zaorálek pro Blesk.cz.

Výsledek voleb Zaorálka hodně zasáhl. Volebním lídrem se stal v polovině června, tedy čtyři měsíce před volbami. Měnil strategii strany i hesla, najal nového volebního stratéga a vyrazil do ulic. S prací řady lídrů jednotlivých kandidátek nebyl podle informací Blesk.cz úplně spokojený. Na tiskové konferenci na povolební schůzce s SPD se po jeho boku neobjevil ani úřadující místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Na schůzce přitom byli oba.

„Je třeba sjednotit stranu a zaujmout,“ dodal Zaorálek ve vyjádření o své budoucnosti v ČSSD.

Volba předsedy celou členskou základnou?

Blesk.cz oslovil s dotazem na rozhodnutí Zaorálka i úřadujícího šéfa ČSSD a ministra vnitra Milana Chovance. Na zaslanou SMS zprávu zatím nereagoval.

„Je to Lubošovo rozhodnutí, já ho respektuji a považuji jej za rozumné a realistické,“ zmínil místopředseda strany Jan Birke, kterého se Zaorálek po nástupu do pozice volebního lídra zbavil jako volebního manažera. 

Končící poslanec a bývalý místopředseda ČSSD Jeroným Tejc Blesk.cz řekl, že by si sociální demokraté měli v dubnu zvolit nového předsedu v přímé volbě. Tejc to navrhoval už letos v březnu, kdy se sám neúspěšně postavil Bohuslavu Sobotkovi. 

„Myslím, že by to v současné situaci mohlo být řešení. A možná by to mohlo i dnes velmi zaskočenou členskou základnu vyburcovat, aby přemýšlela, kdo by byl tím nejlepším předsedou,“ řekl Tejc, který odchází po 12 letech z Poslanecké sněmovny. Členem ČSSD dál zůstává. 

K rezignaci vyzval vedení ČSSD těsně po volbách také lídr ústecké kandidátky Jaroslav Foldyna„Členská základna už toho má dost,“ řekl Foldyna novinářům ve volebním štábu těsně po zveřejnění volebních výsledků.

marais ( 28. října 2017 10:49 )

Čssd nikam nepospíchá...v dubnu si zvolí nové vedení, může se pan Foldyna , Zimola či Tejc toho ujmout. Čssd zatím bude v opozici stejně jako jiné strany no a co? Přesto vše vláda čssd měla nejlepší výsledky, snížila nezaměstnanost, rozjela ekonomiku, zrušila zdr. poplatky,zvýšila platy polovině národa, zvýšila nemocenskou, přidala rodinám a ochránila ČR před migrací. PROSTĚ ÚSPĚCH.

XLADI ( 27. října 2017 07:32 )

On odchází z vedení, ale v PS zůstane, tam mohou dál zvedat preference

XLADI ( 27. října 2017 07:26 )

To ano ale poslanecký mandát si nechají aby to nová krev neměla tak lehké

ivoadIIer ( 27. října 2017 06:52 )

Krysy opouštějí potápějící se loď, Zaanálek v čele.

mim33 ( 26. října 2017 23:42 )

Škoda, že Zvorálek nezůstane a nedotáhne to pod pět procent v příštích volbách. Ale třeba si straníci zvolí Sobotku a půjdou pod jedno procento, ta partaj je toho schopná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa