Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Bělobrádek proti gigantům: Facebook a Google musí ctít česká pravidla

Autor: ČTK, kal - 
16. října 2017
16:10

Internetové společnosti jako Google a Facebook, které šíří mediální obsah, musí podléhat stejným pravidlům jako ostatní média, musí odvádět v tuzemsku daně a musí respektovat ochranu autorských práv. V pondělí to na tiskové konferenci řekl vicepremiér pro vědu a výzkum a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Podle něho by to měla zajistit společná pravidla Evropské unie.

O prosazení příslušných pravidel by se podle něj měli zasazovat ministři i premiér při jednáních v Bruselu, téma lze prosazovat i v rámci frakcí v Evropském parlamentu, ve kterých působí čeští europoslanci. „Aby mohl efektivně fungovat trh médií, musejí na něm platit rovné podmínky, což dnes neplatí a hrozí monopol internetových gigantů,“ řekl Bělobrádek.

Internetové firmy podle šéfa lidovců nemusejí dodržovat český tiskový zákon, nemusejí v Česku platit daně ani jim nehrozí soudní postih za zveřejnění pomluvy. „Porušují autorská práva, vyhledávají a zveřejňují informace, které někdo vytvořil, které přebírají od médií, aniž by jim za to platily,“ řekl.

Nerovné postavení klasických médií a internetových gigantů podle Bělobrádka ohrožuje demokracii, která nemůže bez svobodných médií fungovat. „Demokracie stojí a padá s rovnými informacemi. Je nám jasné, že společnost, v níž by lež začala vítězit nad pravdou, není svobodná a lidé se u voleb nerozhodují na základě pravdivých a úplných informací a naopak mohou podléhat strachu a manipulacím,“ řekl.

Bělobrádek: Na trhu musí být spravedlivé podmínky

Podle Bělobrádka je třeba nastavit spravedlivé podmínky na mediálním trhu. Za nejvhodnější považuje prosazení těchto pravidel na evropské úrovni. Pokud budou pouze národní legislativy, nemusí být závazné pro ostatní státy a předpisy se mohou obcházet, řekl. Upozornil také, že celá EU bude mít při jednáních s internetovými firmami silnější postavení než jednotlivé státy.

O zavedení nových pravidel by podle lidoveckého předsedy měli usilovat příslušní čeští ministři v rámci ministerských rad EU, otázku by mohl nadnést i premiér na evropské summitu. Bělobrádek vidí jako možnost i vyvolání diskuse v Evropském parlamentu, kde by ji mohli v rámci svých frakcí prosazovat čeští europoslanci.

sores ( 16. října 2017 18:08 )

Hlavně by ta pravidla měl dodržovat každý politik a ne se neoprávněně obohacovat. Kde berou proboha ta obrovská mega na domy dokonce i v zahraničí?????? To ani ty komančové neměli a nebrali takové prachy jako ti současný politici!

agfor ( 16. října 2017 17:12 )

Těžko dodržovat česká pravidla, když jediné pravidlo je - ukradno, co můžeš.

lisakjirka ( 16. října 2017 16:58 )

Černo***nickej hajzl !!!

Nezadat ( 16. října 2017 16:36 )

P.Í.Č.A náboženská chce opět dobu temna,ale jaksi zapomněl,že je 21 století kdy nám může církev foukat do řiti.

ivoadler ( 16. října 2017 16:34 )

Bělobrádek má recht. Ještě bych to rozšířil o dodržování českých pravidel pro muslimy. Není v Bělobrádkově požadavku čertovo kopýtko oklešťování informací pro českou veřejnost?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa