Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jurečka nechtěl platit návštěvu Zemanovi stejně jako Čunek. Hejtman: Ať přijede

Autor: ČTK, var - 
13. října 2017
15:35

Ministr zemědělství a krajský zastupitel Marian Jurečka (KDU-ČSL) požádal olomouckého hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO), aby krajský úřad ze svého rozpočtu už neplatil plánovanou listopadovou návštěvu prezidenta Miloše Zemana v regionu. Hejtmanství za každou ze čtyř dosavadních návštěv prezidenta zaplatilo vždy několik set tisíc korun. Olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk ale odmítl výzvu Jurečky, aby kraj už neplatil chystanou návštěvu prezidenta Zemana.  Hejtman řekl, že náklady budou tentokrát zřejmě nižší než při předchozích návštěvách.

Okleštěk tvrdí, že náklady na listopadovou návštěvu prezidenta v Olomouckém kraji zatím nelze přesně odhadnout, protože známy jsou vždy až po skončení akce. „Nicméně nepředpokládám, že by náklady byly vyšší. Předpokládám, že budou nižší. Budu vždy postupovat s péčí řádného hospodáře a nebudu marnit zbytečně peníze,“ uvedl Okleštěk. Hejtman tvrdí, že se řídí letním usnesením Asociace krajů ČR, která ocenila návštěvy prezidentů v regionech.

Za březnovou návštěvu Zemana kraj podle hejtmana zaplatil více než 300 tisíc korun. „Nevnímám to jako financování kampaně (pro prezidentské volby). Vnímám to jako financování návštěvy, kdy prezident přijede do našeho kraje. Jakýkoliv prezident kdykoliv přijede do našeho kraje, tak já to považuji za čest a podle toho se také budeme chovat,“ odpověděl hejtman na dotaz, zda listopadovou návštěvu prezidenta nelze vnímat jako součást předvolební kampaně.

Zeman nedávno zrušil plánovanou cestu do Zlínského kraje poté, co hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) jeho kanceláři oznámil, že delegaci zaplatí jen oběd či večeři do 30 tisíc korun. Zeman místo toho zamíří do Olomouckého kraje. „Jako zastupitel Olomouckého kraje žádám hejtmana, aby z rozpočtu kraje nebyly placeny náklady na cestu prezidenta Zemana v listopadu. Nevidím důvod při zvýšeném rozpočtu kanceláře prezidenta, aby tyto náklady platily kraje ze svých rozpočtů. Tyto nemalé náklady mohou investovat například na podporu malých projektů v obcích,“ uvedl na svém facebookovém profilu Jurečka, který v krajském zastupitelstvu usedá do opozičních lavic za Koalici pro Olomoucký kraj.

Prezident Zeman od nástupu do funkce v roce 2013 objíždí pravidelně všechny kraje. Do Olomouckého kraje už zavítal čtyřikrát. První tři návštěvy stály Olomoucký kraj dohromady více než 1,1 milionu korun. Hlavní položku tvořily náklady na občerstvení, které v roce 2014 obnášely 183 201 korun, v roce 2015 to bylo 234 603 korun a loni 256 449 korun.

Loni hejtmanství za ubytování prezidenta zaplatilo 102 tisíc

Také ubytování doprovodu prezidenta a jeho manželky bylo zaplaceno z rozpočtu kraje. Prezident přespal například v olomouckých hotelech Clarion a NH Hotel. Loni hejtmanství za ubytování prezidenta a doprovodu zaplatilo téměř 102 tisíc Kč. Ubytování členů ochranky uhradila Kancelář prezidenta.

Podle opozičního zastupitele Petra Daňka (Starostové pro Olomoucký kraj) by se na některém z příštích jednání zastupitelstva mohla zahájit diskuse o tom, jak moc se má kraj na placení prezidentských návštěv podílet. Daněk míní, že kraj jako hostitel nemůže zcela zrušit svoji finanční spoluúčast. „Nicméně nějaký limit přiměřenosti ceny by měl být,“ řekl ČTK Daněk.

Černý chce rozumnou dělbu

Opoziční zastupitel Alexander Černý (KSČM) podotkl, že prezident do Olomouckého kraje už jezdí příliš často a mohlo by se začít uvažovat o tom, zda by nebylo vhodné náklady na jeho cesty rozdělit mezi hejtmanství a prezidentskou kancelář. „Mám pocit, že by to chtělo rozumnou dělbu. Asi není přirozené, aby se hostitel choval tak, že ho to vůbec nezajímá. Na druhou stranu prezidentův doprovod a celá ta anabáze s tím spojená je celkem náročná,“ uvedl Černý.

Zeman na třídenní návštěvu Olomouckého kraje přijede ve středu 8. listopadu a ukončí ji v pátek 10. listopadu. Hejtman mu navrhl, aby navštívil Lipník nad Bečvou, Mohelnici a Zábřeh. „Jsou to poslední tři města nad 5000 obyvatel, kam při svých předchozích návštěvách regionu dosud nezavítal,“ řekla Knajblová.

ryky2 ( 13. října 2017 21:08 )

... a Miloš do kytek.

avina ( 13. října 2017 20:57 )

Srovnává výdaje. Neví, že zdražili? To my už víme při běžných nákupech potravin. On to poznal až na másle. Co všechno nezkusí proti Zemanovi- chudáčci, končí po volbách.Jurečka půjde orat, bratr pomáhat.....

al.bunda ( 13. října 2017 20:43 )

Tak chápu,Čunek šetří i na cixxnech,proto je vystěhoval za Vsetín,akorát za to mu nikdo netleskal narozdíl od antizemanovského postoje,myslel jsem že ten chlap je větší formát no

ryky2 ( 13. října 2017 20:38 )

Když si ta prezidentská k r e a t u r a říká své soukromé názory, tak ať si své cesty platí ze své kapsy - ne za moje.

xiioma ( 13. října 2017 19:22 )

Zeman toho spořádá a vychlemtá za den tolik, co deset tisíc jeho obdivovatelů za měsíc. Bohatýr.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa