Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Policie: Forejt se na skandálním videu nedopustil trestného činu

Autor: base, ČTK - 
7. září 2017
19:19

Obsah kompromitující videonáhravky, na níž je údajně bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt šňupající kokain, není podle policie trestným činem. ČTK to ve čtvrtek řekla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Podle České televize radnice Prahy 5 rozhodne, zda šlo o přestupek. Forejt z Hradu odešel loni na začátku prosince krátce poté, co média zveřejnila některé záběry z videa. Oficiálně se funkce vzdal z osobních a zdravotních důvodů.

„Policisté prověřovali dění zachycené na videu, týkalo se to dvou osob,“ řekla Zenklová. O jaké osoby šlo, neuvedla. Podle policie se ale lidé na záznamu nedopustili trestného činu.

Policie se už dříve zabývala podezřením, že Forejta někdo nahrávkou vydíral. To se ale nepotvrdilo. Policii Forejt řekl, že mu loni 19. října někdo zavolal ze skrytého čísla a oznámil, že má kompromitující videozáznam, uvedl už dříve web Seznam Zprávy. Vyděrač pak údajně chtěl, aby se s ním Forejt sešel a přinesl 250 000 korun za zničení videa. V danou dobu ale podle vyšetřování nikdo Forejtovi nevolal.

Forejt na Hradě působil od roku 2002. Letos v únoru pak nastoupil do Institutu Václava Klause. Prezident Miloš Zeman po oznámení Forejtova odchodu z Hradu prohlásil, že stále věří tomu, že se Forejt stane velvyslancem ve Vatikánu.

Lidové noviny na konci srpna uvedly, že Zeman poté, co byl odmítnut jeho návrh na nominaci bývalého ministra dopravy Gustava Slamečky na místo velvyslance v Jižní Koreji, zablokoval nominaci lidoveckého náměstka ministra zahraničí Václava Kolaji na velvyslance ve Vatikánu a požaduje, aby vláda požádala o agrément pro Forejta. Pro Vatikán je ale Forejt po aféře s kompromitujícím videem údajně nepřijatelný.

Video  Kreditka Hradu na videu s Forejtem: Zemana nezajímá, jestli ji zneužili.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

gabreta ( 7. září 2017 21:13 )

Jak si děláš v soukromí dobře, je tvoje a jen tvoje věc! Je to ale ukázka toho, jak odstranit lidi, co nezapadají do zaběhlé praxe naší politiky a snaha poškodit Zemana. Stejně odstranili Bártu a teď se snaží vyhodit ze sedla Babiše. Všechno na základě vykonstruovaných nepřímých důkazů. Pokaždý to končí tím, že se nic neprokáže, ale nepohodlný je odstaven. U Babiše se ale spletli. Ten to udejchá!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa