Když se řekne královská rodina, mnoha lidem se vybaví přísnost, s jakou její členové řeší veškeré dění kolem sebe. A to včetně hledání partnerských protějšků pro její členy. V roce 1981 se Diana a Charles stali manželi, svatbě ale předcházela jistá »prověrka«.

Jak je možné, že nikdo z královských poradců neodhalil, jak moc se k sobě ti dva mladí lidé nehodí? „Lady Diana Spencer v době, kdy se začala scházet s princem Charlesem, rozhodně nepředstavovala důvod k jakémukoli znepokojení. Tento vztah vzbuzoval naopak nadšení. Spencerové patřili – a stále patří – k respektovaným aristokratickým rodům své země, jehož členové pro královskou rodinu pracovali po staletí. Mnozí se stali také úspěšnými politiky a vojáky. A nelze opomenout, že k příbuzným princezny z Walesu patřil i slavný britský válečný premiér sir Winston Churchill,“ říká Jindřich Forejt.

Jedno se princezně Dianě upřít nedá. Svojí bezprostředností, emocionálností a zcela otevřeným projevem na veřejnosti okouzlila nejen poněkud konzervativní Brity, ale i mnoho jiných zemí. Jak říká bývalý šéf protokolu, princezna Diana naplnila pro mnohé pohádku, která se z říše snů přenesla do reálného světa. Zásnuby – svatba – první roky manželství – založení rodiny… to vše vypadalo naprosto kouzelně a perfektně. Ten příběh sledoval se zatajeným dechem celý svět, nejen Britové.

Milovnice červené knihovny

Diana byla zcela jiná než kterýkoli člen královské rodiny. A to včetně jejího manžela. Varovným signálem vztahu Diany a Charlese mohl být minimálně jejich 13letý věkový rozdíl. Zatímco on byl protřelým starým mládencem se zkušenostmi z partnerství, Diana byla zcela pole neorané. „V době, kdy se Diana začala s Charlesem scházet, jí bylo 19 let. Nebyla příliš vzdělaná, neměla zkušenosti z předešlých vztahů a k její určité naivitě přispívalo také to, že vášnivě ráda četla romány »červené knihovny«. Doufala, že zažije velkou lásku, že si pro ni přijede pohádkový rytíř… A najednou měla skutečného prince před sebou… navíc muže, o kterém snily ženy po celém světě. Vzhlížela k němu a obdivovala ho pro jeho rozhled a zájem o věci, kterým ne zcela rozuměla. Nejsem si jistý, že tehdy – v 80. letech – tak silně cítila, že je »diametrálně odlišná«,“ vysvětluje Jindřich Forejt.

Video
Video se připravuje ...

50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes Profimedia

Synové pokračují

Po Dianě zůstali dva synové, princové William a Harry. Jak se mnohdy ukázalo, v jejich chování zůstalo mnoho z maminky, protože se nerozpakují být na veřejnosti otevření, emocionální, jednoduše lidští. „V průběhu posledních měsíců se princové William i Henry vrátili v osobních rozhovorech pro noviny a televize ke vzpomínkám na svou matku. Její odkaz je možné vidět v otevřenosti, s jakou oba dnes hovoří o svých psychických problémech z doby, kdy zemřela. Sdílejí svou bolest s veřejností, nebojí se pojmenovat potíže, které trápí mnohé jejich vrstevníky, a dávají také radu, jak a kde najít pomoc a řešení,“ doplňuje Jindřich Forejt.

pouták
Autor: Blesk

Fotogalerie
50 fotografií