Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vitásková pokřtila Solární barony: Politické bahno zalila šampaňským před politiky

Autor: Tomáš Koníček - 
27. června 2017
18:34

Napsala kontroverzní knihu. Sezvala na její křest kulturní a politickou smetánku a své dílo zalila šampaňským. Šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková (60) se před 150 hosty pochlubila knihou Solární baroni. Popisuje v ní, jak se krade ve velkém.

V knize, která je podle Vitáskové napsána v nadsázce a jde o fikci, jsou hlavní hrdinové skryti pod přezdívkou. Jde o politiky, lobbisty či energetické giganty. Prý v ní popisuje problém, kterému se říká fotovoltaický tunel do veřejných financí a české občany bude stát až bilion korun.

I tak ale Vitásková nepřímo přiznává, že podvod se opravdu stal. „Seznámila jsem se i s příhodami, které se v té knize mnohdy i odrážejí,“ řekla Blesku.

Na křest pozvala i prezidenta Miloše Zemana (70), který však nedorazil a poslal alespoň zdravici. „V solárním byznysu se ve velkém krade. Okrádán je stát, a tedy všichni obyvatelé naší krásné země. (...) Bojovat se solárními tuneláři chce opravdu velkou odvahu. Jsou mstiví a mají mimořádně dlouhé prsty. Každému, kdo se proti nim hlasitě ozve, hrozí i následky v podobě popotahování po soudech,“ vzkázal Zeman.

Do luxusního hotelu Esplanade naopak dorazila například bývalá asistentka pěti prezidentů USA Eliška Hašková Coolidge, vedoucí Klausovy prezidentské kanceláře Jiří Weigl nebo místopředseda vlády Miloše Zemana Miroslav Grégr.

Kniha bude mít pokračování. Další dva díly se dodělávají. Jmenují se Příprava mé vraždy a Vrazi v taláru. „Přátelé mi říkali, že bych teď potřebovala ochranku daleko víc. Já se ale nebojím. Vždyť je to přece legrace,“ usmívá se stále ještě vysoká státní úřednice, kterou v úřadu za 34 dní vystřídá její současný místopředseda Vladimír Outrata. Možná i proto se právě teď rozepsala. „Rozhodla jsem se psát o tom, co jsem nemohla sdělit přímo,“ tvrdí Vitásková.

VIDEO: Alena Vitásková coby šéfka Energetického regulačního úřadu před časem vysvětlovala změny cen plynu vyplývající z nového zákona.

Video  Nový zákon má snížit ceny za plyn, plánuje šéfka regulačního úřadu.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

12 let starý zákon

V únoru 2005 vláda Stanislava Grosse schválila návrh předchozí vlády Vladimíra Špidly o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Dopad na společnost v České republice je dlouhodobý.

Půlka podpory se platí ze státního rozpočtu, půlku platí každý spotřebitel ve vyúčtování za elektřinu a jde bratru o 27 miliard ročně, přičemž podpora je stanovena na 20 až 30 let.

A právě o tom píše Vitásková ve své knize. „Více jsem nahlédla pod pokličku politicko-lobbistické kuchyně. Podstatně víc jsem se seznámila, jakým způsobem se dají využít veřejné finance v neprospěch národa. Asi jsem dostala více informací než ti, kteří to platí,“ řekla Blesku Vitásková. 

tgbg ( 28. června 2017 09:16 )

Solární zlodějnu a byznys nejvíc podpořili komunisti!!!!

dietr ( 27. června 2017 22:40 )

Klidně tam mohla napsat pravá jména, nikdo z vlastníků solárních elektráren nestojí o to, aby se v tom šťourala kriminálka

zeleny.ropak ( 27. června 2017 19:53 )

Bylo by zajímavé zveřejnit aktéry tohoto tunelu. Alespoň by se národ přesvědčil, kdo to myslí dobře. S ním. Vitásková je hvězda. Je jí škoda. Je málo takových .

tosto ( 27. června 2017 19:26 )

Topolánka tam jistě nazvala " prázdný topol " jako Klaus

PETR_50 ( 27. června 2017 19:21 )

Vitásková pokřtila Solární barony: Politické bahno zalila šampaňským… Peníze z největšího solárního byznysu objevila policie ve Švýcarsku. Policejní vyšetřovatelé prvně dohledali, jak tekly peníze za prodej obrovských projektů solárních elektráren na severu Čech. Jak se rozdělovaly peníze. Peníze z ČEZ tedy dostal švýcarský advokát Delco. Druhou část získal Martin Shenar. Konkrétně 205 milionů si podle policie nenechal u sebe. Obratem 40 milionů poslal Shenar na svůj soukromý bankovní účet. Část peněz pak skončila na kontě firmy Amun.re.......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa