Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman na dárku pro Alžbětu II. šetřil: Hrad ho kupoval dva dny před audiencí!

Autor: Jakub Kopřiva - 
27. června 2017
05:00

Na kolik vyjde dárek od prezidenta Miloše Zemana (72) pro britskou panovnici Alžbětu II. (91)? Jsou to desítky, nebo stovky tisíc korun? Kdepak! Hrad se přes kapsu moc neplácl. Brož, kterou hlava státu darovala královně, totiž v obchodě stála 9240 korun.

Dárek hradní úředníci koupili k příležitosti audience prezidenta u královny, která proběhla v pátek 9. června. Alžběta II. dostala od Zemana šátek s motivy díla českého rytce ze 17. století Václava Hollara a stříbrnou brož osázenou českými granáty.

Ta pochází z dílny družstva Granát Turnov. Hrad ji koupil v podnikové prodejně v pražské Dlouhé ulici, jak Blesku potvrdila prodavačka, která měla celou záležitost na starost. Nechtěla být ale v této záležitosti jmenována. „Řešila jsem to s nějakou paní z Hradu, dokonce jsem jí schválně poslala fotky několika jiných broží. V těch jsou velké české granáty. Ale nakonec sáhli po této,“ popsala prodej šperku, který je běžně k dostání na pultech.

„Ano, je to přesně ta, kterou dostala královna,“ ujišťovala další zaměstnankyně prodejny. Zmíněné další brože, které prodavačka nabízela, by rozpočet Hradu zatížily o trochu víc. Jednalo se o modely za 33 900, respektive 66 300 korun. Prodávající dokonce chtěla předložit i komunikaci s Hradem prostřednictvím SMS zpráv, ale zakázala jí to vedoucí prodejny.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že dárek pro královnu měl být symbolický. „Brož byla zakoupena u českého výrobce dva dny před návštěvou Velké Británie. Požadavek britské strany zněl, že dárek pro Její Veličenstvo má být malý a symbolický. Britská královna má ráda brože, to není žádné tajemství, proto se pan prezident rozhodl věnovat ukázku českého umu z družstva Granát,“ komentoval koupi. Kolik stála, říct nechtěl. Blesku se však podařilo cenu daru zjistit.

VIDEO: Záběry Zemanových z audience u královny Alžběty II.

Video  Miloš Zeman u Alžběty II.: To je moje žena a dcera, hlásal hrdě!  - ČTK/AP
Video se připravuje ...

Kvůli odkazu na brož z e-shopu nazval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček novináře Františka Lutonského idiotem. Ten na svém Twitteru upozornil na podobný šperk, který byl na internetu k dostání za 4010 korun.

To ale vyprovokovalo k výpadu Ovčáčka: „Tenhle idiot dělá zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT. Takže idiotovi vzkazuji: Jde o ukázku umu českých rukou. Brož s českým granátem,“ vzkázal Lutonskému přes sociální sítě. Na dotaz Blesku už mluvčí použil mírnější tón. „Mohu pouze poznamenat, že jistý vedoucí pracovník České televize uváděl veřejně lživý údaj.“

Granát je ve světě oblíbený kvůli červené barvě, která se často přirovnává k ohni nebo krvi. Patří do skupiny minerálů pyropů. Jedná se o průhledný až průsvitný drahokam. Velké kameny ale nečekejte, jejich velikost je nejčastěji mezi 2 až 8 milimetry.

Populárním se stal za vlády císaře Rudolfa II. na přelomu 16. a 17. století. Název český granát se připisuje historikovi Bohuslavu Balbínovi. Drahokam se stal také důležitou součástí národního obrození, kdy šperky s ním tvořily nedílnou součást garderoby žen českých buditelů.

Potřetí, ale vlastně poprvé

S britskou panovnicí Alžbětou II. se prezident Miloš Zeman potkal už potřetí. Ale až letos to bylo na audienci v její pracovně v Buckinghamském paláci. A hlava státu s sebou vzala na tuto velkou událost rovnou celou rodinu. S královnou se tak setkala i první dáma Ivana (52) a dcera Kateřina (23). Podle tradice obě předvedly pukrle, i když manželka prezidenta nemusela.

Zeman na audienci řešil s královnou hlavně osud Čechů v Británii po odchodu země z Evropské unie. Připomněl vztahy obou zemí a zmínil se také o Mnichovské dohodě, ačkoliv se měl podle odborníků tomuto tématu vyhnout.

VIDEO: Britská královna také v minulosti navštívila Českou republiku. Co tu měla ráda a jak se zde chovala?

Video  Královna Alžběta: Jak se chovala v Česku a co zde má ráda?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

krdassaneda ( 27. června 2017 22:47 )

Já bych si dovolila říct, že je to megablb.

lokii ( 27. června 2017 19:45 )

Myslim, ze na vybrani darku nikdo nepotrebuje mesice - pan president vybral velice vkusny sperk - rekla bych, ze nejhezci z tech, ktere jsou v clanku ukazany. Cena darku snad neni to rozhodujici. A tohle je tradicni cesky sperk - velice vkusny a pekny. A jestli pan president usetril penize, tak je usetril danovym poplatnikum, kteri v jinych pripadech tak strasne narikaji, jak je s jejich penezi nakladano.

krdassaneda ( 27. června 2017 18:52 )

No vidíš, jak se umíš hezky ohodnotit.

krdassaneda ( 27. června 2017 18:28 )

V převážné míře je to pořád jeden a ten samý úchyl zdenekk.

krdassaneda ( 27. června 2017 18:21 )

Ty píšeš pořád úchyle, tak se netvař, že je to dnes vyjímečně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa