Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Pro chudé Čechy pošleme miliardy.“ Šéf EU Juncker zuří kvůli nízkým platům

Autor: David Budai - 
7. června 2017
05:00

Bohatí obyvatelé západních států EU si nedokážou představit, jak žijí ti chudší. Například lidé ze severu Moravy. Je o tom přesvědčený předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Rozdíl musíme odstranit, a to tím, že investujeme do regionů, které to potřebují nejvíc. Do roku 2020 Česko obdrží přibližně 590 miliard korun,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz. Vyjádřil se také k případným sankcím pro Česko za to, že nebude přijímat migranty v rámci unijního přerozdělování.

Jste Lucemburčan, což znamená, že pocházíte ze země s vysokou životní úrovní, vysokými platy a stabilním sociálním zabezpečením v důchodovém věku. Dokážete pochopit, jaký je život Čechů, kteří vydělávají 30krát méně a jejichž důchody se dotýkají hranice chudoby?

Většina Lucemburčanů si nedokáže představit, co to znamená být v kůži někoho z Moravskoslezského kraje, ačkoli oba regiony se mohou pochlubit bohatou historií výroby oceli. Ostatně, ví někdo v Praze, která je šestým nejbohatším regionem v EU, jaký je život například v severovýchodním Rumunsku? HDP na obyvatele v některých částech Londýna je 18krát vyšší než ve městě Pleven v Bulharsku.

Tento rozdíl musíme odstranit, a to tím, že investujeme do regionů, které to potřebují nejvíc. Do roku 2020 obdrží Česká republika ze strukturálních fondů přibližně 590 miliard korun. Tyto investice budou použity na zlepšení veřejných služeb například v oblasti zdravotní péče, vzdělávání, sociálního začleňování nebo energetické účinnosti. Investovat se bude také do sociálního bydlení, regionálních silnic, infrastruktury veřejné dopravy a prevence rizik záplav.

Myslíte si, že peníze vyřeší vše?

Peníze samozřejmě tvoří pouze jednu stranu rovnice. Musíme také podpořit sbližování směrem k nejvyšší životní úrovni a nejlepším pracovním podmínkám v celé Evropě. Jedním z kroků tímto směrem je evropský pilíř sociálních práv, který jsme navrhli v dubnu.

Jeho cílem je zajistit rovné příležitosti a přístup na trhy práce, spravedlivé pracovní podmínky a sociální ochranu a začleňování pro všechny. Jen tak můžeme překlenout existující rozdíly a zajistit, aby místo, kde jste se narodil, neomezovalo váš potenciál nebo vaše příležitosti v Evropě.

Reportér Blesk.cz nedávno navštívil místa v Bruselu, kde se v roce 2016 odehrál teroristický útok. Zemřelo tehdy 35 lidí:

Video  Brusel rok poté: Natáčeli jsme na místech, kde islamisti zabili 35 lidí  - Tomáš Polák, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Už dlouho jste nenavštívil žádnou z východních členských států. Nemáte pocit, že se západní politici málo zajímají o střední a východní část EU?

Pokud se někdo nezajímá o střední a východní Evropu, pak se nezajímá ani o Evropu jako takovou a její historii. Pokud se vypravíte do vesnice Čížov na Vysočině, setkáte se s živou připomínkou způsobu, jakým se v této části Evropy žilo po několik generací. Pozůstatky původního ostnatého drátu na hranici a strážní věže, které tam stále stojí, jsou symbolem toho, čím si tato část Evropy prošla. A jsou i připomínkou toho, jak daleko se za velmi krátkou dobu dostala.

Z těchto a řady dalších důvodů jsem měl k České republice vždycky blízko. Mimo jiné proto, že několik českých králů ze 14. a 15. století, počínaje Janem Lucemburským, pocházelo z lucemburské dynastie. Když jsem byl ještě lucemburským předsedou vlády, byl jsem jedním z největších zastánců rozšíření EU.

Toto rozšíření zůstává dodnes jedním z největších úspěchů naší historie a je známkou usmíření mezi historií a geografií Evropy. Rozšíření EU přineslo obohacení historie, kultury i tradic a otevřelo Evropě dveře k tomu, aby se ve své různorodosti více sjednotila.

Tento týden míříte do Česka. S kým se setkáte?

Jedu do Prahy, abych debatoval s poslanci parlamentu, studenty a zástupci akademické obce na Univerzitě Karlově. Spolu s předsedou české vlády Bohuslavem Sobotkou budu též zastřešovat konferenci na vysoké úrovni o obraně.

Plánuje Komise proti České republice nějaké sankce, protože neplní povinnosti v souvislosti s migračními kvótami a přijímáním migrantů?

To záleží na České republice. Náš přístup k migraci není represivní. Zdůrazňuje sdílení odpovědnosti a solidarity mezi členskými státy a nechce nechávat všechno jen na zemích, jejichž hranice jsou náhodou vnějšími hranicemi EU. Vím, že je toto téma v České republice citlivé a že se k němu lidé občas staví ve stylu „migranti k nám stejně nechtějí“.

Jde ale o to, aby každý přispěl svým spravedlivým dílem a projevil solidaritu. Česká republika od loňska relokovala jen dvanáct osob a od té doby už nikoho. Má tak velký prostor, aby udělala víc. Pro mě je Česká republika zemí výrazně evropskou opravdu v řadě oblastí, například v oblasti jednotného trhu, energetické unie, jednotného digitálního trhu či obranné a bezpečnostní spolupráce. Přál bych si vidět tohoto evropského ducha víc i v oblasti migrace.

Jak funguje úřednická mašinérie v Evropské komisi? Blesku to popsal jeden z nejvýše postavených Čechů v Bruselu:
Video  Že si euroúředníci vymýšlejí? Čech z Bruselu popsal, jak to funguje  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 8. června 2017 10:42 )

pro provakateza v jedne osobe: zdenekk, partyzanka, ignotus, informatik, redo - podporovatel TOP, kalouska. verim, ze nejaky odpad nebude rozporovat svetove uznavanou osobu, autora desitek publikací vcetne regionalnich tisku- docent Václav Ziegle: Stačí se zaposlouchat třeba do zpravodajství či do dalších pořadů ČT a brzy zjistíte, komu se fandí. Nebo si snad myslíte, že ve zpravodajských relacích jsou vyváženě uváděny všechny strany? A všichni politici? Když pan prezident udělá „botu“, a on jich moc nedělá, je to nafouknuto a mluví se o tom týdny. Ovšem o tom, co udělá dobře, a toho je většina, se nemluví. Proč asi? Proč asi se dnes v televizi rozebírá zdravotní stav prezidentských kandidátů, když v minulosti – i té nedávné – jsme měli těžce nemocné představitele státu? Takže nejen pan Babiš, ale i ostatní politici ovlivňují média, ale o tom se cudně mlčí! Již jsem se zmínil i o tom, že neznáme spoustu faktů, které bychom znát měli.

zvonik54 ( 8. června 2017 03:50 )

Já bych k těm zahraničním muslimským Čechům přibral ještě ,,Čechy" z řad lidožroutských kmenů a kmenů lovců lebek, poněvadž když jsme multikulturní, tak kultura a náboženství těchto kmenů by velmi dobře obohatila naší českou kulturu - zvláště v politické sféře! A zde by se obohatily sbírky v Národním muzeu a prováděly by se jejich náboženské obřady přímo na Václaváku! Už se těším, na hostinu a obírání kostí současných politiků vlivem jejich vlastního multikulturalismu!

asijo ( 8. června 2017 03:29 )

Tomu se říká sociální podpora.

ornellatlustoprdka ( 7. června 2017 23:51 )

To si to o*ralé individuum vážně myslí, že se nechápe uplatit výměnou za přijmání migrantů?

borka30 ( 7. června 2017 22:12 )

Copak mu Sobotka slíbil, když teď byl s ním v Americe?? Nikde se nepíše proč tam vlastně s nim byl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa