Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Proč byl Zemanův muž v policejním BMW? Tuhý: Malého chlapečka bychom také svezli

Autor: pet - 
6. června 2017
14:44

Před 14 dny představila jihomoravská policie s velkou slávou na půl roku zapůjčený sportovní hybrid BMW i8, který byl předmětem testování. Jenže auto za 4 miliony korun havarovalo na D1 u Chrlic. Řidič i spolujezdec, kterým byl zástupce šéfa hradního protokolu Vladimír Kruliš, utrpěli vážná zranění. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého tam „Zemanův muž“ seděl možná oprávněně, i když je něco takového pro civilisty zakázáno. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Proč seděl v nabouraném BMW právě hradní protokolář Kruliš, policejní prezident Tomáš Tuhý neví. „Teď to prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a až budu vědět, proč byl v tom autě pan Kruliš, pak na to budu znát odpověď a odpovím,“ uvedl pro HN. 

Podle některých médií jízdu povolil ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil. K tomu se Tuhý odmítl vyjádřit s tím, že „nebude zpochybňovat práci jihomoravského policejního ředitele na základě zatím nevysvětlených okolností“. 

Mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová totiž již dříve uvedla, že policejním vozem mohou podle nařízení ministerstva vnitra jezdit jen příslušníci bezpečnostních sborů, zaměstnanci ministerstva a policie nebo lidé, jejichž přeprava souvisí s plněním služebních nebo pracovních úkolů. 

Malého chlapečka bychom také svezli, říká Tuhý

Tuhý ale interpretuje pravidlo trochu jinak. „Jestli v rámci Dnů policie v Letňanech bude na místě BMW i3 − které samozřejmě není taková štika jako i8 − a pokud přijde otec s malým dítětem a ten chlapeček se bude chtít do toho auta posadit a na výstavišti s ním policisté mimo službu udělají okruh, přece je za to nebudu trestat. Je to v rámci prezentace,“ popsal pro HN. 

Navíc podle něj Kruliš nebyl běžný civilista. „Jestli tady máme návštěvu prezidenta a někdo je její součástí a domlouvá program s policií, není to standardní vztah. Bylo to součástí návštěvy prezidenta a pan Kruliš byl součástí doprovodu,“ řekl Tuhý.

Zeman promluvil minulý týden o stavu Kruliše: Má zlomené dva obratle, policista je v umělém spánku

V rozhovoru také ubezpečil, že pokud se objeví nějaké pochybnosti, tak to řekne na rovinu a nebude zastírat. „Řekl jsem GIBS, aby v prověřování okolností nehody BMW i8 pracovali bez průtahů. Abych i já mohl být seznámen s výsledky. A kdyby inspekce nerozhodla, aby nám to mohla předat a já abych mohl pokračovat. Rozehrála se kolem toho velká mediální kampaň a různé spekulace ohledně odvolávání pana Tržila. Nic takového jsem neřekl,“ dodal dále policejní prezident.

Policista, který utržil po nehodě vážná zranění, se probral z umělého spánku již minulý týden. „Jeho stav není uspokojivý. Z toho nejhoršího je ale, doufejme, venku. Byla jej navštívit jeho rodina. Zamával jim a usmál se na ně. Je to pro nás signál, že vnímal jejich přítomnost,“ řekl potěšený Tuhý. Kruliš zatím zůstává v nemocnici, má zlomené dva obratle.

Auto, ve kterém k nehodě došlo, bylo policií půjčené od soukromé firmy. Podle Tuhého šlo totiž o testování vozidel, které zjišťuje kvalitu. Zároveň také nevyloučil, že by si policie mohla v budoucnu zapůjčit další vozy.

vanyysek ( 6. června 2017 20:22 )

A kolik se malých tupých chlapečků z ministerstva vnitra i policie v bavoráčku povozilo? Nakonec jsou rádi z bouračky, jinak by museli zaplatit prošoupané potahy.

gabreta ( 6. června 2017 20:10 )

Je zajímavý, jak je česká paměť krátká. Že nikomu nevadilo, když se v r. 1998 senátor Michael Žantovský v Hradci proletěl ve stíhačce F-18!! Kde jste tankrát všichni byli? Nebo že by to bylo tím, že Žantovský byl Havlovo kámoš a teď je to hradní ceremoniář? Chtělo by to troch přemýšlení a ne jen vykřikovat dokola kraviny!!

defakto ( 6. června 2017 19:32 )

... no v každém případě neměl Kruliš co dělat v tom policejním BMV , není předse malý chlapec , je to jenom samolibý vlezdo***ník , který se umí vetřít tam , kde je to pro něj výhodné.

havran2 ( 6. června 2017 17:13 )

Samozřejmě,že se k tomu bude policie stavět takto: "JÁ NIC,JÁ MUZIKANT" ! ! !

rockyshowman ( 6. června 2017 16:36 )

Podle mě není důležité kdo tam seděl, ale příčina nehody!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa