Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vydejte poslance kvůli čachrům s dotacemi, poradil Sněmovně výbor

Autor: ČTK - 
6. června 2017
11:35

Sněmovna by měla vydat Josefa Novotného (za ČSSD) a Jaroslava Borku (KSČM) k trestnímu stíhání. Plénu to dnes doporučil mandátový a imunitní výbor. Policie chce oba poslance obvinit v případu machinací s dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad. Dolní komora by měla o vydání rozhodnout ještě na nynější schůzi.

Někdejší hejtman Karlovarského kraje Novotný a Borka jsou podezřelí z poškození finančních zájmů Evropské unie a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Jednoho z nich policie podezírá také ze zneužití pravomoci úřední osoby a účasti na organizované zločinecké skupině.

Novotný (ČSSD): Cítím se nevinný

Novotný označil svůj případ za vykonstruovaný a účelový. Exhejtman uvedl, že se mu klade za vinu, že měl prosazovat 40 procent celkové částky evropských dotací pro Karlovarský kraj a 60 procent pro Ústecký kraj. „U takové dohody jsem nikdy nebyl, nevím o ní. Nemyslím si, že by někdy prošla,“ řekl Novotný s poukazem na počty obyvatel obou krajů. „Cítím se naprosto nevinen a poškozen na jméně,“ dodal.

Stejně jako Borka ale nebude Sněmovně sdělovat, zda by ho měla vydat, nebo ne. Oba poslanci nechají rozhodnutí na plénu. Mělo by se uskutečnit ještě na nynější schůzi.

Výbor své jednání v minulosti opakovaně přerušil, od policie si chtěl vyžádat kompletní informace, poté zval oba poslance k podání vysvětlení. Martin Plíšek (TOP 09), místopředseda výboru, minulý měsíc přiznal, že se politici podivovali nad tím, že se objevily informace, že už bylo s oběma poslanci zahájeno trestní stíhání. To ale bez souhlasu dolní parlamentní komory není kvůli poslanecké imunitě možné.

Josef Novotný a Jaroslav Borka Josef Novotný a Jaroslav Borka | ČTK, mbase

Na úterní jednání byl přizván policejní prezident Tomáš Tuhý a také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Požádali jsme o doplnění vyšetřovacího spisu, nebylo nám vyhověno,“ odůvodňoval pozvání Plíšek.

Komunisté budou hlasovat pro vydání svého poslance

Případ ROP Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je nyní obviněno 24 lidí, mezi nimiž jsou politici, vysocí úředníci a podnikatelé. V posledních letech již bylo několik lidí kvůli ovlivňování rozdělování dotací v tomto operačním programu odsouzeno. Kvůli úplatkům skončil ve vězení například ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Petr Kušnierz.

Sněmovna rozhodovala v nynějším volebním období zatím o pěti poslancích, jež chtěla policie stíhat. V jednom případě byl verdikt záporný.

K doporučení vydání komunistického poslance Borky uvedl na tiskovce ve Sněmovně jeho poslanecký kolega Leo Luzar (KSČM). „Pozice KSČM v této věci je dlouhodobá, zcela jasná. Vždycky jsme hlasovali pro vydání,“ uvedl. U Borky to nebude jinak. I v tomto případě prý budou komunisté hlasovat pro vydání. „Náš klub jednoznačně stojí za kolegou Borkou,“ upozornil však Luzar. Věří, že se Borka ničeho nedopustil.

Sněmovna měla nedávno plné ruce práce i s řešením vládní krize:

Video  Babišův křik ve Sněmovně: Neodstoupím, ani kdybyste mě zabili  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

agfor ( 6. června 2017 11:25 )

Je to už jak za totáče. Když kradl soudruh (kradli všichni, ale on byl blbej a nechal se nachytat, nebo někomu přeážel) také se VB musela dovolit o stíhání papalášů z KSČ. Ale co se divím. Vždyť ta vládnoucí sebranka jsou všechno bývalí komouši, kteří už měli dávno viset na kandelábrech.

tosto ( 6. června 2017 11:19 )

Už ta představa , že poslanec ČSSD a KSČM dělali nekalé čachry. Tam to bude vše křišťálově čisté a jim můžete věřit každé slovo.A celá sněmovna za ně bude bojovat . Jenom se modlím , aby je nevydali.

jana999 ( 6. června 2017 10:49 )

já nevím proč je poslanec takhle chráněn, chráněn má být u něj svoboda slova ale ne zlodějna a vražda, o tom by se vůbec nemělo jednat a ihned zavřít

1pravda1 ( 6. června 2017 10:39 )

Pokud by se jednalo o poslance ANO, tak celá Sněmovna i s tím výborem, co je tam Milka, by hýkala, Kalousek by se ožral radostí a ihned by poslance vydali a ještě by udělali mimořádnou schůzi Sněmovny! Ale jedná se přece o poslance ČSSD a KSČM - ti jsou chráněni, všichni proti ANO - je to jasné! Zlodějská banda se kryje tak jako celá léta a to nedávno říkali, že budou policii vydávat každého

reditelzeme ( 6. června 2017 08:44 )

tady jsme asi na Marsu... na Babiše se ze všech stran křičelo za stejnou věc a tady u těch dvou se bude výbor radit, zda je vydají????!!!! trochu na hlavu, ne? Jasně, oni kdyby vydali, tak pak by museli každého, včetně výboru, až by na ně došlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa