Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Jestli jsi chlap, odstup.“ V Praze brojili Slováci proti Ficovi a šéfovi vnitra

Autor: simao, ČTK - 
5. června 2017
21:15

I Slováci v Praze se v pondělí zapojili do protestů proti Robertu Ficovi a jeho ministrovi vnitra Robertu Kaliňákovi. Protestovat vyrazili před slovenské velvyslanectví a přinesli si transparenty jako „Korupce okrádá i tebe“, „Slušnost se nedá koupit“ nebo „Jestli jsi chlap, tak odstup“. Přímo na Slovensku pak vyšly do ulic tisíce lidí. „Dost bylo Fica,“ skandovali.

Zhruba 100 nespokojených Slováků dnes před velvyslanectvím v Praze-Dejvicích protestovalo proti míře korupce v jejich zemi. Požadovali důsledné prošetření některých kauz nebo odstoupení ministra vnitra Roberta Kaliňáka či policejního prezidenta Tibora Gašpara.

Podepisovali i petice, která čítá již na 13 tisíc podpisů. Akce Slováků žijících v Česku měla podpořit podobné protesty, které se dnes konaly také v Bratislavě a Košicích.

„Rozkrádají Slovensko“

Při proslovech křičeli pražští Slováci například hesla „Není nám to jedno“, nad hlavami mávali také různými transparenty s hesly proti korupci. Podle organizátorů protestů Slovensko čelí obrovskému problému, jelikož občané nevěří státním institucím a tradičním politickým stranám.

Jeden z nich – Samuel Zubo – v Praze uvedl, že politici stát rozkrádají. Slovenské ministerstvo vnitra a policie jsou podle něj paralyzované a jejich hlavním cílem je kauzy zametat pod koberec, aby se nevyšetřily.

VIDEO: Slovenský premiér Fico vystoupil na sjezdu ČSSD

Kauzy Gorila i kontakty podnikatele Bašternáka

Organizátoři např. požadují důsledné vyšetření korupční aféry, která se týká podezření z politické korupce v letech 2005 a 2006 za vlády tehdejšího premiéra Mikuláše Dzurindy. Kauza vypukla na konci roku 2011, kdy na internet unikly dokumenty s názvem Gorila.

Popisují uplácení vysoce postavených úředníků a politiků finanční skupinou Penta, která za to prý získala vliv na privatizaci a na chod některých podniků. Penta od vypuknutí aféry nekalé jednání opakovaně popřela.

Dalším požadavkem organizátorů je vyšetření kauzy pojmenované po podnikateli Ladislavu Bašternákovi, který byl dříve obviněn z daňových deliktů. Bašternák na sebe upozornil i v souvislosti s obchodními aktivitami s Kaliňákem. Premiér Robert Fico si zase od Bašternáka pronajal luxusní byt v prestižní bratislavské čtvrti.

„Zloděje nechceme,“ hlásí ze Slovenska

Dnešní protesty na Slovensku provázela taktéž hesla proti Ficovi či představitelům jeho koaliční vlády. „Dost bylo Fica“, „Zloděje nechceme“ nebo „Chceme lepší zemi“, křičel dav během přesunu ulicemi Bratislavy.

„Zhasíná ve mně naděje, že Slovensko bude zemí, kterou nebude dusit korupce a odkud lidé nebudou utíkat za lepším životem do zahraničí. Už není jenom jeden pochod. Těmto lidem záleží, aby korupce skončila,“ řekl z pódia na jednom z bratislavských náměstí jeden z hlavních organizátorů protestu, středoškolák Dávid Straka.

Fico: Mladí lidé se aspoň zajímají o politiku

Fico v reakci uvedl, že vždy respektoval veřejná shromáždění a svobodné vyjadřování názorů. V prohlášení slovenský premiér rovněž napsal, že vítá, že mladí lidé se zajímají o celospolečenská témata.

Ze čtyř požadavků organizátorů pochodu stát zatím splnil pouze jeden, a to zrušení amnestií, jež bránily vyšetřování únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováče do ciziny z 90. let.

Protesty podpořila nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita. „Ukazuje se, tak jako mnohokrát v historii, že v boji proti zlu neexistují generační rozdíly. V boji proti politické třídě, která si přivlastňuje stát, která působí proti spravedlnosti a právnímu státu, stojí rameno při rameni lidé různého světonázoru, různých povolání i věkových kategorií,“ napsala strana v prohlášení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

peryndedek ( 6. června 2017 12:51 )

Bleskáčový Průša úchyl zase obtěžuje. Nandej si kaťky a běž vydělávat na republiku. Kdo tě má živit neřáde.

lupinek ( 6. června 2017 12:46 )

Kopas proziva dalsi orgazmus. Nebylo by vhodne mu zajistit Andulku?

polakk ( 6. června 2017 12:01 )

Dovedu si živě představit sedícího knížete. Stejně to všechno prochrápe, tak jaký pak trest? Slováci zrušili amnestie. Máme téma pro naše nové poslance a havloide půjdou do tepláků + navrácení neoprávněných restitucí.

polakk ( 6. června 2017 11:56 )

Nervy máš TY. Kalousek je na ocásku preferencí a tak kopeš okolo sebe. Nějaká hnída z Blesku nezvrátí veřejné mínění.

polakk ( 6. června 2017 11:50 )

Slušnější než Mikki Kopas - zdenekk, informatik, partyzanky, ignotus, rego a dalsi tve nicky + Kalousek, Sobotka, Bělobrádek, Gardík.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa