Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na Hrad pořizují sarkofág za 69 tisíc. Vtipálci si střílí ze Zemana i Kajínka

Autor: simao - 
24. května 2017
19:20

Tahle zpráva Twitterem v posledních dnech poměrně výrazně rezonuje. Správa Pražského hradu si objednala nový sarkofág – vyjde na 69 tisíc včetně DPH. A internetoví vtipálci mají nabito. „Plánovaný nákup sarkofágu hradem připouští výklad, že Mynář a spol. chtějí Miloše uložit do katedrály. Sarkofág Karla IV. se trochu posune,“ píše jeden z nich. Pravda je však jinde.

Hradní nákup sarkofágu potvrzuje smlouva zveřejněná v registru smluv. Vystavena byla 9. května, akceptována dodavatelem 18. května a termínem plnění je pak 31. květen. Pražský hrad si dle ní objednal „zhotovení žulové kamenné schránky – sarkofágu“, jeho sestavení, instalaci a opracování povrchů.

Nový hradní sarkofág terčem vtípků

Sarkofág má sloužit k uložení „kosterních ostatků“. Přesto se rozjela na Twitteru vzrušená debata. Někdy poněkud černo humorná. Kajínek / Pracovní nabídka / Sarkofág. Náhoda?“ táže se jeden z přispěvatelů v souvislosti s milostí pro odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, kterou podepsal Miloš Zeman. Kajínek poté, co opustil vězení, mluvil o tom, že má hned několik pracovník nabídek a „některé fakt zajímavé“.

Další uživatelé Twitteru spojují objednávku sarkofágu přímo s prezidentem Zemanem, eventuálně i s jeho hradní suitou v čele s kancléřem Vratislavem Mynářem, který by na Hradě mohl navzdory chybějící prověrce na stupni přísně tajné pokračovat i v případném druhém Zemanově období. Které může nastat, ač prezident působí někdy unaveným dojmem.

Zatímco na Hrad míří sarkofág, který má vyhotovit restaurátor Miloš Gavenda, některé teorie a scénáře jsou poněkud divočejší. „Že by se Miloš chystal k věčnému spánku?“ či „Zeman se pár dní neukázal, v registru smluv se objevila smlouva na sarkofág, což rozvířilo spekulace. My však víme, že Zeman je naložený v lihu,“ zní další z narážek.

Nalezli ostatky neznámého muže a ženy

Pravda je však poněkud jinde. „Sarkofág bude sloužit k uložení kosterních ostatků, které byly ve 20. století nalezeny při vykopávkách v prostoru bývalého kostela Panny Marie, který stál v místech dnešního průchodu mezi II. a IV. nádvořím,“ prozradil Blesk.cz David Šebek, mluvčí Správy Pražského hradu.

„Ostatky patří muži a ženě z přelomu 9. a 10. století a podle způsobu pohřbení lze soudit, že šlo o příslušníky nobility, patrně z vládnoucího rodu. Proto SPH chce ostatky pietně uložit na místo původního pohřbu. Kostel Panny Marie byl nejstarší sakrální křesťanskou stavbou v areálu Pražského hradu,“ dodal. 

Renomovaný restaurátor

Restaurátor Gavenda přitom již pro Pražský hrad v minulosti pracoval. Třeba při novém pozlacení korouhvičky katedrály svatého Víta či při restauračních pracích v podzemí svatovítského chrámu při čištění a obnově královské hrobky a přilehlých prostorů včetně sarkofágu Karla IV.

Je také jedním z oceněných restaurátorů, kteří spolupracovali na obnově hradu Bauska v Lotyšsku, kam při své návštěvě Rigy zavítal i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Spolu s Pražským hradem, kde pracuji již 40 let, se pro mne hrad Bauska stal něčím jako vlastní dítě,“ podotkl Gavenda během předání ocenění na lotyšském velvyslanectví.

VIDEO: Jak to vypadá pod lešením při opravách Pražského hradu či Úřadu vlády

Video  Sídlo vlády i Pražský hrad pod lešením: Opravy vyjdou na stovky milionů.  - Jakub Veinlich, Petr Soukup, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sensadrak ( 25. května 2017 03:22 )

"Zjistíž"? No jo, když to říká někdo jako ty, tak to asi bude pravda. Už vidím, jak jezdíš do Vídně a jak ti všichni říkají, že Schwarzenberg je nula, zvláště, když je tam po jeho rodu pojmenováno kde co.

sensadrak ( 24. května 2017 21:30 )

To není pravda, Zeman je bastard, táta pošťák ho i jeho matku záhy opustil a člověk se mu nemůže divit. Významný rod Schwarzenbergů má otevřené dveře v celé Evropě, Zeman je všem pro smích. Můžeš urážet, stavět se na hlavu, taková je skutečnost, primitive.

sensadrak ( 24. května 2017 19:41 )

Mohli jsme mít na Hradě potomka Karla IV v nepřímé linii a máme vulgárního alkoholika, syna pošťáka a samoživitelky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa