Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman už obdržel na 2800 žádostí o milost. Kajínka jich řešilo 81

Autor: Mii, ČTK - 
23. května 2017
17:00

Prezident Miloš Zeman v úterý podepsal milost pro Jiřího Kajínka, aktuálně nejznámějšího vězně v Česku. Doživotně odsouzený dvojnásobný nájemný vrah se na svobodu dostal po 23 letech. Podle Zemana není zcela jisté, že je skutečně vinný. Na svobodu Kajínka pustil i přes to, že sliboval, že milosti bude udělovat jen v humanitárních případech. Celkem jich v době výkonu své funkce udělil osm. Žádostí obdržel přes 2500, 81 z toho se týkalo Jiřího Kajínka. Vyplývá to ze statistiky ministerstva spravedlnosti.

Ministerstvo spravedlnosti, které podepsanou milost pro Kajínka od prezidenta Zemana obdrželo a předalo příslušnému soudu, v reakci na úterní události zveřejnilo statistiku, která zobrazuje počet žádostí o milost, které Zeman během svého úřadování obdržel a které se týkaly Kajínka.

Celkem na Hrad přišlo 2791 žádostí. Jiřího Kajínka se jich týkalo 81. Největší množství se nahromadilo v roce 2014 – celkem 690. Ve stejný rok byl i největší počet žádostí o milost pro Jiřího Kajínka – 33. Velká poptávka po milosti pro vězně byla i v roce 2015 – 30 žádostí.

Kajínka oblehly davy fanoušků. Všichni s ním chtěli fotku:

Video  Fanoušci oblehli Kajínka: Objetí, selfíčka a pak ho odvezla reportérka  - Petr Soukup, David Vaníček
Video se připravuje ...

Mnoho lidí se domnívá, že Kajínek ve vězení seděl nespravedlivě. I médii v minulých letech několikrát proběhly informace o nových důkazech, které údajně zpochybňovaly vězňovu vinu, ale verdikt byl vždy znova potvrzen. Loni v srpnu Ústavní soud opět odmítl Kajínkovu stížnost, v rámci které se domáhal obnovy řízení. O Kajínkovi vznikl i film od režiséra Petra Jákla, který spekulace o možné nevinně přiživil.

Politici zostra o milosti

Zemanův krok vyvolal vlnu emocí. Prezident totiž v minulosti řekl, že milosti bude udělovat je v krajních humanitárních případech, do kterých Kajínkův případ nespadá. Zásadní nesouhlas s prezidentovým rozhodnutím vyjádřil například poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. „Já jako bývalý policista jsem proti. Když nastupoval (Zeman) do funkce, tak řekl, komu milosti udělovat bude a nebude. Vrazi mezi nimi nebyli. Já se vyjadřuji jako bývalý policista, který dělal násilnou kriminalitu,“ uvedl Ondráček.

Kajínkova první slova na svobodě:

Video  Kajínek vyšel ven jen v tílku: Věci jsem rozdal vězňům, koupím si mobil  - Petr Soukup, David Vaníček, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

Podobný názor má i předseda ODS Petr Fiala. Podle něj načasování a atmosféra, kterou Hrad kolem milosti vytváří, napovídají, že Zeman se jen snaží odvrátit pozornost od svých jiných problémů. „Prezident říkal, že k milostem nebude přistupovat, jen při zohlednění vážných zdravotních problémů. Tady se nezdá, že by to tak bylo,“ uvedl.

Většina milostí proběhla loni

Dosud Zeman udělil osm milostí. První putovala v únoru 2016 muži odsouzenému na tři roky za méně závažnou majetkovou trestnou činnost, který si čin odpykal a poté byl kvůli zdraví podmínečně propuštěn do léčení. Tři měsíce poté Zeman omilostnil muže odsouzeného za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Udělal tak rovněž ze zdravotních důvodů.

Třetí milost se týkala podobného případu – muž, odsouzený za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, byl Zemanem v září 2016 omilostněn ze zdravotních důvodů. V listopadu následovaly milosti dvěma vězeňkyním, kdy jedna byla omilostněna na žádost papeže Františka a druhá trpěla dlouhodobou psychickou nemocí.

Na konci roku 2016 pak Zeman udělil milost muži, který byl podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka „značným recidivistou“, ale prezident přihlédl k závažnému onkologickému onemocnění. Sedmá milost putovala letos v dubnu muži nemocnému rakovinou, který byl odsouzen za majetkové zločiny a nedovolené ozbrojování.

Vše o případu Kajínek:

Video  Případ Kajínek přehledně: Vražda, útěk, doživotí a milost od Zemana  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rego- ( 24. května 2017 10:39 )

Holče, Mega buzno, Ty ztučnělej slizkej buzzerantskej prasaku z Blesku žumpy,pak se vy novinářská verbeži divite že vás chce pan Zeman likvidovat? Proč jsi nepsal takové hověziny když ožrala a uchrchlanej potkan Havel dal milost vrahům a zlodějům? Proč jsi nepsal když KIKINA Klaus propustil mega zloděje? To jsi se bál, co? A nyní každý blb včetně tebe kuřbuřte, který se chce zviditelnit napadá pana Zemana? Být opravdová DEMOKRACIE tak by bylo možné ti rozkopat držku a věř že se to stane! No snad se to někomu podaří a když ne postarám se o to sam! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa