Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sobotka „šije“ do Kajínka: Z vraha se stává celebrita. Kalousek je tvrdší

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. května 2017
15:02

Jiří Kajínek si po 23 letech užívá první doušky svobody, opustil brány rýnovické věznice a při tiskovce děkoval Miloši Zemanovi. Zmínil, že ho zklamali Václavové Havel i Klaus. Reakce politiků na propuštění muže, který byl odsouzen za dvojnásobnou vraždu, jsou však rozpačité. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i opoziční lídr Miroslav Kalousek (TOP 09) upozorňují, že jde o odsouzeného vraha. Podle Kalouska dokonce „sprostého vraha“.  

V zářivě zeleném sportovním tílku vyšel Jiří Kajínek z brány rýnovické věznice vstříc k novému životu. „Snad vás to nějak nepohoršuje, že jsem takhle nalehko,“ říkal Kajínek. Od oznámení udělení milosti prezidentem Zemanem uběhlo jen něco málo přes dvě hodiny. A Kajínkova kauza v Česku rázem přehlušila i tragédii z Manchesteru, kde došlo k teroristickému útoku.

Zeman spustil Kajínkův „zázrak“

Že bude Kajínek propuštěn, oficiálně vyhlásil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček krátce před půl dvanáctou. Ukončil tím dosavadní nejistotu. „Ano, táhlo se to, ale pro mě tím, jak Miloš Zeman řekl v Čáslavi na náměstí, že vážně uvažuje o milosti, tím pro mě začínal zázrak, uskutečnění zázraku,“ říkal Kajínek poté, co ve 13:40 prošel na svobodu.

Video  Kajínek vyšel ven jen v tílku: Věci jsem rozdal vězňům, koupím si mobil  - Petr Soukup, David Vaníček, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

Odsouzený dvojnásobný vrah se dočkal při propuštění i potlesku, odpovídal na to, že má různé nabídky práce, některé prý „fakt zajímavé“. Mnohokrát se vyfotil s lidmi, padly desítky selfie. Kajínek hlásil, že má dostatek peněz na to, aby si mohl jít koupit oblečení. „Všechny věci, které jsem měl, jsem nechal ve věznici a rozdal potřebným vězňům,“ říkal Kajínek a zmínil televizi, rádio i playstation. České vězeňství je dle něj přitom obrovská Potěmkinova vesnice.

23 let se prý snažil dokázat, že je odsouzený za něco, co neudělal. Zklamal se přitom ve dvou prezidentech. „V roce 2002 mi Václav Havel slíbil milost,“ tvrdil Kajínek a vzpomínal, jak tehdy prožil bezesné noci, doufal, že to tak bude a nenapadlo ho, že Havel nedodrží slib.

Sliboval prý i Václav Klaus. Ale také bez výsledku. „Přišel prezident Miloš Zeman a ten mi neslíbil nic,“ upozornil Kajínek, ale ocenil, že se Zeman přimlouval za nový proces. Byl prý obezřetný, s prezidenty před ním udělal špatnou zkušenost. „On neřekl, že jsem nevinný, ale rozhodl se pro milosrdenství, za které jsem samozřejmě vděčný,“ dodal šťastný Kajínek.

Video  Kajínek je venku: Nepiju, nekouřím, nefetuju. Ale mám chuť na pečenou husu  - Petr Soukup, David Vaníček
Video se připravuje ...

Kalousek: Sprostý vrah v Manchesteru, sprostý vrah v Česku

Jenže ne všichni jsou z Kajínkova propuštění nadšení. „Sprostý vrah včera v Manchesteru zničil desítky životů. Hlavní mediální hvězdou dneška je v ČR sprostý vrah. Auú..,“ posteskl si na Twitteru šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

A kriticky se ke Kajínkovu propuštění postavil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Já nemám radost z toho, že i v důsledku té milosti se z pana Kajínka, který je úkladným vrahem, stává celebrita,“ komentoval Kajínkovo propuštění a dodal, že pokud je Kajínek nějakou postavou, tak spíše zápornou postavou.

„Já jako bývalý policista jsem proti. Když nastupoval (Miloš Zeman - pozn. red.) do funkce, tak řekl, komu milosti udělovat bude a nebude. Vrazi mezi nimi nebyli. Já se vyjadřuji jako bývalý policista, který dělal násilnou kriminalitu,“ přidal se i komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. Poslanecký klub KSČM se však prý na milosti neshodl. 

Do milosti si rýpl i šéf ODS Petr Fiala. „Prezident říkal, že k milostem nebude přistupovat, jen při zohlednění vážných zdravotních problémů. Tady se nezdá, že by to tak bylo,“ podotkl Fiala.

Ostře nabroušená byla i místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová. „Zeman konečně dodržel slib. Říkal, že pro udělení milosti budou pouze vážné zdravotní problémy. A ty Zeman dle fotek a videí očividně má,“ míní.

Kajínek je osmou Zemanovou milostí, žádná dosavadní se však násilného trestného činu netýkala. „Je samozřejmě právem prezidenta republiky udělit milost komukoliv, to je nezpochybnitelné právo prezidenta… Na druhou stranu, slovo prezidenta nemůže být hadr… Případ pana Kajínka je sporný, prezident měl usilovat o obnovení procesu, protože těch otázek je tam celá řada a na ně bychom měli znát odpovědi,“ řekl ve Studiu Blesk Petr Gazdík (STAN).

Ovčáček v kravatě s ovcemi a 7 let podmínka pro Kajínka

Kajínkově show předcházela ještě jiná - hradní, kdy Zemanův mluvčí Ovčáček na tiskovou konferenci vyrazil v kravatě s ovcemi, jež dostal od první dámy Ivany Zemanové. A později se přiznal, že mu udělala velkou radost...

Prozradil, že Kajínek dostal od Zemana sedmiletou podmínku. „Udělení milosti nemá žádnou souvislost s vládní krizí,“ odmítal Ovčáček předchozí spekulace, že by se Zeman do vyhlášení milosti pustil kvůli překrytí jiných záležitostí.

Jiří Ovčáček oznámil milost pro Kajínka s kravatou s ovcemi, kterou dostal od první dámy Ivany Zemanové Jiří Ovčáček oznámil milost pro Kajínka s kravatou s ovcemi, kterou dostal od první dámy Ivany Zemanové | Reprofoto ČT24

„Kalkul? Ono to tak může vypadat. To načasování poté, co jsme v posledních týdnech viděli, že jednání pana prezidenta a komfortnost s ústavou nebyly úplně šťastné, tak chápu, že si pan prezident chce veřejné mínění, které je panu Kajínkovi nakloněno, že si ho chce naklonit,“ míní přitom místopředseda Sněmovny Gazdík.

Ovčáček však tvrdil, že Zemanův krok byl po dlouhodobé úvaze. „Pan prezident absolvoval celou řadu schůzek s odborníky, např. s odborníky z řad policie, vyhodnocoval celou záležitost a rozhodl se proto učinit tento krok na základě těchto argumentů, které slyšel,“ tvrdí hradní mluvčí.

A že Zeman porušil své dřívější slovo, že se vzdá udělování milostí, změkčené později o podmínku vážné nemoci? „Každé pravidlo má svoji výjimku. A toto je právě ta výjimka,“ reagoval Ovčáček.

Video  Fanoušci oblehli Kajínka: Objetí, selfíčka a pak ho odvezla reportérka  - Petr Soukup, David Vaníček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mirkazam ( 27. května 2017 19:03 )

Dobrá partička,která nemůže už ničím překvapit.....psi štěkají...ale karavana jede dál....

6010 ( 24. května 2017 14:50 )

Sobotko, Kalousku, závidíte, co? Ano Kájínek je celebrita nad celebrity.A až jednou dokáže svoji nevinnu, pak teprve budete čumět.To víte, Vy již dávno žádné celebrity nejste, Vám již zvoní hrana.

11karel11 ( 24. května 2017 14:23 )

Stejná velká sv.ně jak rego.

11karel11 ( 24. května 2017 14:20 )

Ty jsi opravdu velká ***, někomu něco přát. Naštěstí karma funguje, poznáš to.

11karel11 ( 24. května 2017 14:17 )

Z Kájínka celebrita. z hospodského žvanila prezident, a další vekslák a gembler kandiduje. Akorát Klaus a Zeman jsou vzdělaní ekonomové . A kolik nicmachrů je v parlamentě, kteří se celou dobu ničím neprojevili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa